Sari direct la conținut

Utilizatorii de telefonie mobila ar putea plati in curand si pentru apelurile primite, daca facturile vor fi mai mici

HotNews.ro

Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, este gata sa accepte ca utilizatorii de telefonie mobila sa fie tarifati si pentru apelurile primite, nu numai pentru cele efectuate, daca o astfel de masura va duce la scaderea facturii catre operatorii de telefonie mobila, scrie Reuters. Tarifele percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii sunt considerate prea mari, oficialul european fiind asteptat sa lanseze spre dezbatere, in aceasta luna, o noua reglementare.

Informatia pe scurt:

1. O noua recomandare de reglementare a sectorului telecom din partea Comisiei Europene ar putea impune un sistem prin care utilizatorii de telefonie mobila sa fie taxati si pentru apelurile primite, daca factura de plata va fi mai atractiva decat in prezent. Masura vizeaza in special reducerea tarifelor cerute de operatorii mobili pentru apelurile terminate in retelele lor.

2. Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) asteapta detalii de la Comisia Europeana pentru a sti exact cum se va aplica noul sistem la cadrul national de reglementare.

3. Cosmote Romania crede ca tarifarea apelurilor primite nu va fi bine receptionata de catre consumatorii europeni. Vodafone Romania asteapta mai multe detalii.

Principala problema este in curtea operatorilor de telefonie mobila, ale caror tarife de interconectare sunt considerate prea mari comparativ cu cele ale operatorilor de telefonie fixa. Comisarul european crede ca aceste tarife ar trebui sa scada pana aproape de nivelul tarifelor percepute de catre operatorii de telefonie fixa, pentru evitarea subventiilor incrucisate si reducerea costurilor suportate de catre consumatori.

Tarife de interconecatre la mobili reduse de la 20 eurocenti pe minut pana la 2 eurocenti pe minut

Potrivit Reuters, comisarul european este dispus sa accepte inclusiv un nou model de afaceri, respectiv sistemul „Bill and keep” aplicat in Statele Unite, prin care utilizatorii de telefonie mobila sunt taxati si pentru apelurile primite in schimbul unor pachete de servicii avantajoase din punct de vedere al tarifelor percepute.

Intrebata daca este pregatita sa sprijine acest sistem, Reding a declarat, luni, pentru Financial Times: „De ce nu? Intreaga piata se dezvolta si nu ar trebui sa ramanem cantonati in regulile vechi de zece ani”.

„Daca un operator decide sa ceara clientilor sa plateasca pentru apelurile primite ca parte a unui pachet de servicii mai atractiv, Bruxelles-ul nu va interzice acest lucru”, a declarat si Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european, Viviane Reding.

La nivel european, tarifele de terminare in retele fixe sunt in jur de 0,6 eurocenti pe minut, in timp ce tarifele de terminare in retele mobile variaza intre 2 eurocenti si aproximativ 20 de eurocenti pe minut. Reding si-ar dori ca tarifele de terminare in retelele mobile sa ajunga la circa 1-2 eurocenti pe minut. Variatia actuala se datoreaza faptului ca tarifele de interconectare sunt stabilite de catre autoritatile nationale de reglementare, in prezent existand o mare discrepanta intre metodele de reglementare ale statelor membre. Propunerea Comisiei vizeaza o reglementare eficienta si unitara din partea tuturor autoritatilor nationale in aceasta privinta.

ANRCTI: Nu este inca foarte clar cum s-ar putea adapta acest sistem la cadrul de reglementare din Romania

Oficialii autoritatii nationale de reglementare in comunicatii nu stiu inca in cel fel s-ar putea adapta sistemul „Bill and keep” la cadrul de reglementare din Romania, dar propunerea este in prezent luata in calcul si se asteapta detalii de la Comisia Europeana.

„Bill and keep este un sistem care presupune ca fiecare dintre operatori sa suporte costurile terminarii in propria retea si sa le recupereze, direct sau indirect, de la proprii utilizatori. Nu este inca foarte clar cum s-ar putea adapta acest sistem la cadrul de reglementare european sau la cel national, in vigoare in prezent in Romania. Ar putea fi o solutie pe termen lung, dar asteptam mai multe detalii de la Comisie”, a precizat pentru HotNews.ro, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Georgescu a mai spus ca „aceasta idee, la fel ca si orice alte propuneri ale Comisiei Europene pentru sectorul comunicatiilor electronice, fac obiectul unor analize comune a autoritatilor de reglementare din toate statele membre in cadrul Grupului Reglementatorilor Europeni, din care ANRCTI face parte”.

Cosmote: O astfel de practica ar descuraja comunicarea. Vodafone: Nu avem detalii suficiente pentru un punct de vedere

Oficialii Cosmote Romania spun ca tarifarea apelurilor primite nu se va bucura de succes pe piata europeana.

“O astfel de practica nu s-ar putea bucura de succes in randul consumatorilor europeni, obisnuiti sa plateasca doar pentru apelurile date si nu si pentru cele primite. Prin urmare, o astfel de practica probabil ca ar descuraja comunicarea si ar dezavantaja anumite categorii, pentru care telefonia mobila ar deveni din nou un serviciu mai putin accesibil”, a declarat Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager, Cosmote Romania.

Alti operatori, precum Vodafone, asteapta mai multe informatii privind noua reglementare.

„In momentul de fata nu avem suficiente detalii ca sa putem exprima un punct de vedere pe marginea acestui subiect”, a spus Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.

Ce tarife de interconectare practica operatorii de telefonie din Romania

Conform datelor ANRCTI, „in functie de nivelul la care se realizeaza interconectarea cu reteaua Romtelecom, tarifele medii stabilite de ANRCTI pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii apelurilor se situeaza intre 0,84 si 1,06 eurocenti/minut (0,84 eurocenti/minut in cazul interconectarii la nivel local, 0,97 eurocenti/minut in cazul interconectarii la nivel regional, 1,06 eurocenti/minut in cazul interconectarii la nivel national)”.

Pentru acest an, tariful maxim stabilit de ANRCTI pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii apelurilor in retelele mobile ale operatorilor Orange Romania, respectiv Vodafone Romania, este de 6,40 eurocenti/minut. De la 1 ianuarie 2009, tariful maxim va fi de 5,03 eurocenti/minut.

Recomandarea Comisiei Europene va fi lansata spre consultare publica pentru doua luni de zile, inainte de a fi adoptata formal de catre Comisie, dupa care statele membre sunt obligate sa aplice noile reglementari sau sa motiveze lipsa aplicarii acestora. Operatorii vor avea la dispozitie circa doi ani de zile pentru introducerea noilor reglementari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro