Va ajunge Romania in fata Curtii Europene de Justitie in problema 112? DAE: Nu ne asteptam
Romania nu are un sistem de localizare a celor care suna de pe mobil la numarul de urgenta 112 si nu a informat Bruxelles-ul nici privind timpii de reactie la aceste apeluri si nici asupra capacitatii centrelor de preluare a apelurilor la 112 de a raspunde in cel putin o limba UE diferita de cea nationala, a anuntat marti Comisia. Mai mult, tara noastra este in faza a doua a procedurii de incalcare a dreptului comunitar si maine, 4 iunie, expira termenul acordat Romaniei inainte de a fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, spune ca nu se asteapta ca Romania sa ajunga in instanta.
Informatia pe scurt:
1. Comisia Europeana a lansat o pagina de internet dedicata informarii privind functionarea numarului de urgenta 112 in UE. Romania este laudata o data si aratata cu degetul de trei ori.
2. Maine, 4 iunie, expira termenul acordat Romaniei inainte de a fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie.
3. Autoritatile romane nu se asteapta ca procedura sa continue cu aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie
Comisia Europeana a anuntat marti lansarea unei pagini de Internet dedicata special numarului european de urgenta 112, ocazie cu care a semnalat si deficientele acestui serviciu, capitol unde apare citata si Romania.
Romania – laudata de CE o singura data, aratata cu degetul de trei ori
Astfel, Romania si alte cinci tari UE (Italia, Lituania, Tarile de Jos, Polonia si Slovacia) au deschise proceduri de incalcare a dreptului comunitar, pentru lipsa un sistem de localizare a celor care suna de pe mobil la numarul de urgenta 112.
De asemenea, Romania si alte opt tari UE (Belgia, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovacia) sunt exemple negative pentru ca nu au informat Bruxelles-ul privind timpii de reactie la aceste apeluri.
Nu in cele din urma, Romania si alte opt state UE (Belgia, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia sii Slovacia) nu au informat CE asupra capacitatii centrelor de preluare a apelurilor la 112 de a raspunde in cel putin o limba UE diferita de cea nationala. Tara noastra este in schimb laudata pentru ca alaturi de Finlanda marcheaza in fiecare an pe 11 februarie Ziua numarului european 112.
DAE nu se asteapta ca Romania sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie pentru 112
In luna aprilie a acestui an, Romania a primit a doua scrisoare de avertizare in procedura de infringement deschisa anul trecut de Bruxelles, ca urmare a deficientelor in functionarea sistemului unic de urgenta 112. Romania a intrat astfel in a doua si ultima faza a acestei proceduri inainte ca acest caz sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie. Potrivit procedurii, tara respectiva mai primeste inca doua luni pentru rezolvarea problemelor cu 112, termen care expira maine, 4 iunie.
Ministrul roman al comunicatiilor, Karoly Borbely, declara in luna martie, la finalul intalnirii cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informatiei, ca nu s-a pus problema unei sanctionari pentru faptul ca s-a depasit termenul, fixat pentru februarie 2008, recomandat de Comisie pentru stabilirea unor masuri clare privind functionarea corespunzatoare a serviciului 112. Si totusi, sanctionarea Romaniei a continuat.
Contactat de HotNews.ro, Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, spune ca nu se asteapta ca Romania sa ajunga in instanta, pentru ca s-au facut progrese semnalate Comisiei Europene. Mai mult, oficialul DAE spune ca nu s-ar fi trecut la faza a doua a procedurii, daca nu ar fi existat atunci niste intarzieri.
„Nu ne asteptam sa existe o continuare a procedurii, deoarece noi am avut contacte permanente cu Comisia Europeana. (…) Procedura a continuat (n.r in aprilie) deoarece la momentul respectiv era o intarziere in a decide doi pasi, respectiv suplimentarea bugetului STS pentru a completa schema de personal, care sa fie asignata procedurii de identificare a 112 si lansarea licitatiei pentru completarea infrastructurii fizice necesare identificarii locatiei din care se suna pe mobil. Acesti doi pasi au fost facuti si CE a fost informata permanent despre progrese. Asteptam ca in luna octombrie sistemul 112 sa fie complet functional”, a explicat Adrian Ciocanea.
De notat ca, odata deschisa, procedura de incalcare a dreptului comunitar nu mai poate fi inchisa decat dupa ce se solutioneaza complet respectiva problema.