Saptamana viitoare ramane cruciala in negocierile dintre statul elen si Deutsche Telekom privind OTE
Negocierile dintre oficialii statului elen si cei ai Deutsche Telekom privind vanzarea unei participatii detinute de stat la OTE catre operatorul german avanseaza si vor continua si saptamana viitoare, au anuntat miercuri oficialii guvernului grec, citati de Reuters. Discutiile privind privatizarea si controlul asupra grupului elen de telecomunicatii OTE dureaza de luna trecuta, iar cele doua parti au fixat data de 7 mai, ca termen limita pentru stabilirea unui acord. O intalnire in acest sens a fost anuntata de Reuters si marti.
„Se progreseaza, dar discutiile continua. Saptamana viitoare va fi cruciala. Mai sunt cateva aspecte asupra carora se mai discuta”, a declarat miercuri presei un oficial al ministerului elen de finante, la sfarsitul sedintei de cabinet.
Nu in ultimul rand, oficialul elen a negat zvonurile din piata referitoare la o blocare a negocierilor intre cele doua parti.
Stabilirea unui acord final era asteptata si marti
Reuters, citata de NewsIn, anunta marti, citand oficiali care au preferat sa-si pastreze anonimatul, o intalnire intre consilierii grupului Deutsche Telekom si ai guvernului grec pentru stabilirea unui acord in legatura cu vanzarea unei participatii guvernamentale din cadrul OTE.
Pana acum, cele doua companii au convenit ca presedintele OTE va fi ales de guvernul grec, in timp ce directorul executiv va fi ales de Deutsche Telekom, fara a se ajunge la un acord final privind controlul OTE.
Statul elen, actionarul majoritar al OTE (28% din actiuni) negociaza in prezent vanzarea unei parti din actiunile detinute catre Deutsche Telekom, fapt care ar avea implicatii si asupra Romtelecom si Cosmote, controlate de catre grupul elen.
Desi nu a fost facut un anunt oficial, surse din piata citate de presa internationala vorbesc despre o intelegere, in urma careia cele doua parti vor detine in mod egal controlul si participatii similare in cadrul OTE.
Conform acestor informatii, Deutsche (care a convenit deja sa cumpere 20% din OTE de la MIG pentru 2,5 miliarde euro) va mai prelua inca 3% din participatia de 28% detinuta de statul elen la OTE, o participatie de inca 2% urmand a fi achizitionata de pe piata libera, asa incat Deutsche sa ajunga sa detina 25% plus o actiune din OTE, la fel ca statul elen.
Pentru a-si majora participatia la peste 20%, Deutsche Telekom are nevoie si de aprobarea guvernului grec, care a votat anul trecut o lege ce limiteaza detinerile straine in companiile strategice de stat la maxim 20%, masura menita sa protejeze OTE. In acelasi timp, Deutsche Telekom si-a rezervat dreptul de a renunta la cumpararea pachetului de 20% de la MIG, daca nu va ajunge la un acord cu guvernul grec.