Sari direct la conținut

5 motive pentru care nu merita sa devii freelancer

HotNews.ro

Atunci cand iti propui sa lucrezi pe cont propriu, probabil ca ai in vedere doar avantajele: poti sa lucrezi in pijamale, sa-ti iei pauza de masa cat vrei, sa-ti prelungesti weekend-urile si sa culegi absolut toate roadele muncii tale. E adevarat ca prin freelancing poti avea un program mai relaxat. Atat timp cat respecti termenul de predare, poti lucra cat si unde-ti place.

Tu hotarasti pentru cine vrei sa lucrezi, iar o treaba bine facuta aseaza laurii numai si numai pe fruntea ta. Insa pentru toata aceasta independenta trebuie sa si platesti un pret. Iata 5 dezavantaje care vin odata cu lucratul pe cont propriu:

1. Singuratatea

Multi freelanceri se plang de izolare. In unele domenii de activitate poti fi singur zi de zi, de dimineata pana seara, singura companie fiind computerul si telefonul de serviciu. Pentru a combate izolarea, inscrie-te intr-o organizatie care are legatura cu activitatea ta, ia-ti laptopul si lucreaza intr-o cafenea sau programeaza-ti intalniri regulate cu prietenii sau clientii.

2. Responsabilitatea

Daca nu-ti poti plati intretinerea luna asta, ghici a cui e vina? Daca prezentarea nu ajunge pe biroul clientului in ziua stabilita, ghici cine va raspunde pentru asta? Dar daca nu primesti oferte de lucru? Ai ghicit: tu porti toata responsabilitatea. De la a-ti duce gunoiul, pana la problemele clientilor, freelancer-ii trebuie sa se ocupe ei insisi de asta sau sa plateasca pe cineva pentru a face aceste treburi.

3. Instabilitate financiara

Atunci cand incepi lucrul pe cont propriu, finantele sunt un domeniu alunecos. Nu mai beneficiezi de luxul unui salariu stabil; in schimb, esti platit abia atunci cand factura ajunge la client iar cateodata, din nefericire, chiar deloc. Pregateste pentru imprevizibil: in unele perioade vei avea mai multi bani decat ai nevoie, in alte dati abia te vei descurca de la o luna la alta.

4. Nu mai ai beneficii

De la asigurarea de sanatate pana la platirea impozitelor, totul se va scoate din buzunarul tau de freelancer. In general, o treime din venituri ti se vor duce pe aceste beneficii. Inainte de a merge pe cont propriu, calculeaza-ti banii pe care va trebui sa-i aloci pe aceste lucruri.

5. Vanzari si marketing

„Da, dar eu nu sunt vanzator”, vei spune. „Sunt grafician (sau contabil sau copywriter sau…)”. Adevarul este ca vei fi fortat sa faci pe vanzatorul, promovandu-te cat poti si incercand sa ramai pe piata cat mai mult posibil. Freelancer-ii experimentati isi petrec o treime din timp punand la punct noi strategii pentru afacerea lor.

Pentru unele persoane este extrem de neplacut sa trebuiasca sa negocieze si sa semneze contracte. Partea buna este ca, pe masura ce capeti experienta, totul devine mai usor. Iti poti prezenta afacerea prin intermediul organizatiilor din domeniul tau de activitate, retele sociale sau prin programe de educatie.

Sursa: msmoney.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro