Sari direct la conținut

Piata imobiliara intra in atentia autoritatilor: miza este uriasa

HotNews.ro

Consiliul Concurentei a anuntat inceperea unei „analize” pentru cunoasterea pietei imobiliare si a serviciilor conexe trazactiilor imobiliare. Potrivit unui comunicat al institutiei, Consiliul Concurentei va analiza structura si mecanismele pietei. Scopul este acela de a gasi eventuale prevederi anticoncurentiale, urmand ca raportul final sa fie facut public.

Mai mult, Consiliul Concurentei ii invita pe cei afectati de eventualele mecanisme neconcurentiale ale acestei piete sa trimita informatii.

„Conform estimarilor, bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene. In plus, cea mai importanta tranzactie financiara pe care un consumator obisnuit o va efectua in decursul vietii sale o reprezinta vanzarea/cumpararea unei locuinte”, se arata in comunicatul de presa.

Analiza va dura cateva luni

Analiza pe care si-a propus sa o realizeze Consiliul Concurentei ar putea determina, ulterior, luarea unei decizii pentru deschiderea unei investigatii privind incalcarea concurentei. Analiza a fost initiata pentru evaluarea pietei imobiliare, asa cum s-a intamplat si in alte domenii sensibile – retail, farmaceutice si telecom.

Consiliul Concurentei a vrut ca aceasta analiza sa fie facuta de experti independenti si a cerut chiar oferte in aceste sens, dar nu a primit nici o scrisoare de intentie. Cercetarea pietei imobiliare este estimata sa dureze cateva luni si vizeaza intregul lant de intermediere, care include agentii imobiliare, notariate si Cadastru.

Exista un precedent

Consiliul Concurentei a dat doua decizii privind incalcarea concurentei pe piata imobiliara, in 2004 si in 2005. Cele doua decizii se refereau la fixarea preturilor prin intelegere, mai exact agentiile imobiliare au stabilit tarife minime sau de referinta incasate pentru intermedierea vanzarilor si cumpararilor. In 2004, Consiliul a anulat intelegerea dintre 28 de agentii imobiliare din Braila de a practica un comision minim pe tranzactie de 2,5% plus TVA. Totodata, agentiile au fost amendate.

In 2005, Consiliul a decis anularea unei alte intelegeri stabilite intre agentiile imobiliare membre ale Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare referitoare la practicarea unui comision minim de 2% plus TVA si a unui comision de referinta de 3% plus TVA. Amenzile date au fost de 5% din cifra de afaceri obtinuta in anul anterior sanctionarii.

Si BNR cere mai multa transparenta

Anuntul Consiliului survine la doar o zi dupa ce Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a recunoscut nevoie unei transparente mai mari pe piata imobiliara. Mugur Isarescu le-a cerut notarilor sa raporteze valorile reale ale tranzactiilor pe care le inregistreaza, sustinand ca datele actuale sunt insuficiente.

„O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea”, a precizat marti Mugur Isarescu, citat de NewsIn.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) au declarat ca din octombrie 2007 se straduiesc sa obtina o intalnire cu Isarescu pentru a discuta aceste probleme.

„Am solicitat sa avem o intalnire in care sa prezentam date cu privire la numarul si valoarea tranzactiilor imobiliare, la valoarea expertizelor imobiliare care privesc terenuri, case (ne referim aici la pretul minim pe metrul patrat) si nu ne-au raspuns. Ne-au ignorat pana la decizia de astazi. Saptamana viitoare cand ne vom intalni ii vom pune la dispozitie toate statisticile cu privire la tranzactiile imobiliare”, a declarat pentru HotNews.ro, Alin Briceag, editor de imagine al UNNPR.

Potrivit datelor UNNPR, valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasate de catre notari in 2007 a fost de peste 1,19 miliarde lei, dupa ce in 2006 valoarea aceasta s-a situat putin peste 925 milioane lei. Nu exista insa o evidenta a castigurilor obtinute de notari in urma tranzactiilor intermediate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro