Sari direct la conținut

IT: Gigantii americani vor mai multi imigranti cu inalta calificare

HotNews.ro

Directorii companiilor americane si-au intensificat eforturile pentru a obtine cresterea numarului de muncitori imigranti cu inalta calificare primiti in Statele Unite, necesari, in opinia lor, pentru a mentine competitivitatea SUA, relateaza AFP, citata de NewsIn. Cele mai multe dintre aceste companii activeaza in domeniul IT&C.

Vize prea putine

O coalitie a companiilor, active mai ales in domeniul tehnologiei de varf, a avertizat ca pragul de 65.000 de vize pentru anul fiscal 2009 (care incepe la 1 octombrie) risca sa fie atins in chiar ziua de depunere a dosarelor, 1 aprilie.

Companiile nu vor sa joace la loterie, vor sa stie cum isi pot investi resursele

Angelo Amador, Camera americana de comert

Daca acest lucru s-ar intampla, angajatorii care incearca sa angajeze muncitori calificati straini ar trebui sa astepte inca un an si nu ar mai putea face angajari decat in noiembrie 2009. Acesta ar fi al doilea an consecutiv in care limita ar fi atinsa in chiar ziua depunerii dosarelor, fortand serviciile de imigratie sa faca o loterie pentru a distribui locurile de munca.

Robert Hoffman, vicepresedintele grupului informatic Oracle si responsabil al coalitiei „Compete America”, estimeaza ca aceasta problema afecteaza capacitatea companiilor americane de a ramane competitive pe pietele mondiale. „Este un prag arbitrar si depasit, care vine din anul 1990”, a spus el saptamana trecuta, la Washington.

„Pentru al doilea an consecutiv, companiile si institutele de cercetare americane vor trebui sa isi blocheze proiectele pentru a astepta rezultatul acestei loterii, pentru a putea angaja omamenii de stiinta de care au nevoie”, a adaugat el.

Necesar de 140.000 de angajati

Potrivit unui studiu recent citat de Hoffman, 500 cele mai mari companii americane incerca in prezent sa angajeze 140.000 de muncitori calificati. „Nu este doar o problema pentru domeniul informatic sau aeronautic, ci o problema nationala”, a adaugat el.

Lansat in 1990, acest program le permite oamenilor de stiinta, tehnicienilor si inginerilor straini sa munceasca timp de sase ani cel mult in Statele Unite. Majoritatea beneficiarilor provin din Asia, mai ales din India. Unii analisti avertizeaza ca Statele Unite risca sa isi piearda competitivitatea daca nu incerca sa atraga mai multi profesionisti, majoritatea venind in Statele Unite pentru a studia.

„Statele Unite au ajuns pe primul loc in lume in economia mondiala gratie celor mai calificati muncitori din lume. Insa in ultimii 30 de ani, nivelul calificarii a stagnat in Statele Unite”, potriviti unui raport al lui Jacob Kierkegaard, cercetator danez din Peterson Institute for International Economics, el insusi detinand o viza H-1B. „Pentru ca Statele Unite sa si recapete primul loc in materie de calificare, trebuie sa reformeze de urgenta sistemul de imigratie pentru muncitorii calificati”, a adaugat el.

Bill Gates: Solutia este delocalizarea

Presedintele Microsoft, Bill Gates, a afirmat recent ca firmele high-tech americane ar trebui sa delocalizeze locuri de munca in strainatate, din cauza restrictiilor impuse imigratiei. Criticii spun ca principiul loteriei este un mijloc gresit de atribuire a vizelor. „Companiile nu vor sa joace la loterie, vor sa stie cum isi pot investi resursele”, a declarat Angelo Amador, din Camera americana de comert.

Pentru Kim Berry din asociatia tehnologica Programmers Guild, exista alternative. „Prioritatea ar trebui sa fie data celor mai calificati angajati si angajatorilor americani in raport cu companiile straine”, a spus el. „Astfel, Microsoft si alti angajatori americani ar avea toate cererile de vize H-1B aprobate”, a subliniat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro