Este bine sa avem contracte de chirie pe cel putin un an? Dar locuinte sociale pentru cei care castiga lunar pana la 1500 lei?
Pachetul de „Legi ale locuirii” propus de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) contine cateva prevederi noi legate de chirii, locuinte sociale si adiministrarea imobilelor. Doua proiecte de lege, din cele patru anuntate, sunt deja publicate pentru dezbatere publica: Legea Locuintei si Legea chiriilor.
Cititorii HotNews.ro sint invitati sa participe la dezbaterea „Legilor locuirii”. Care prevederi sunt bune si care trebuie modificate? HotNews.ro va centraliza propunerile bine argumentate si le va transmite MDLPL.
1. Potrivit noii legi a locuintei, persoanele cu venitul lunar sub salariul mediu pe economie (1500 RON, n.r.) pot solicita locuinte sociale. Pragul venitului a fost ridicat de la cel de maxim 20% din salariul mediu. „In orasele mici, un medic sau un profesor nu au posibilitatea sa-si cumpere locuinte, acesta este motivul principal al modificarii conditiei”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Laszlo Borbely.
Ce mai prevede proiectul de lege:
- „autoritatile locale au obligatia sa-si defineasca politici funciare locale in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a normelor le prezenta lege si sa-si constituie in permanenta rezerve funciare, situate in diferite amplasamente, pe care sa poata fi construite locuinte sociale”
- Exemple de suprafete minimale pentru locuinte: 58 mp construiti pentru o garsoniera si 102 mp construiti pentru un apartament de 3 camere (vezi intregul tabel in anexa din Proiectul de lege a locuirii – atasat)
2. „Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor dintre locatori si locatari” propune ca „durata contractului de inchiriere este liber negociabila intre parti, dar nu mai mica de un an”. De asemenea, contractul „poate fi reziliat la initiativa locatorului, cu acordarea unui preaviz de 6 luni” si la initiativa locatarului, cu un preaviz de 3 luni.
„In majoritatea tarilor europene contractele se incheie pe o perioada de 3-5 ani. E nevoie de un minim de seriozitate”, a spus Laszlo Borbely.
Ce mai prevede proiectul de lege:
- Exemplu de obligatie a locatarului:… c) sa efectueze lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor componente ale instalatiilor de uz curent din spatiile de folosinta exclusiva;
- Pentru locuintele proprietate publica sau privata a statului si/sau a administratiei publice locale nivelul chiriei nu poate depasi nivelul chiriei de referinta din localitatea respectiva, stabilit de catre autoritatea administratiei publice locale.
- pentru locuintele sociale, „Contractul de inchiriere se incheie de catre primar sau de catre o persoana imputernicita de acesta cu beneficiarii stabiliti de consiliul local, pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de reinnoire a acestuia pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare”.