Sari direct la conținut

8 sfaturi despre cum sa te adaptezi la noul loc de munca

HotNews.ro

Ai mai auzit-o de nu stiu cate ori: prima impresie conteaza. Sta in natura noastra sa facem presupuneri despre cei pe care nu ii stim, sa tragem concluzii despre ce fel de om este cel de langa noi. Vei afla insa ca e chiar simplu sa-ti impresionezi seful si colegii in primele saptamani de munca.

Felul in care iti petreci primele zile la birou vor bate in cuie felul in care vei fi vazut de acum incolo in companie. Nu uita ca fiecare loc de munca are propria cultura pe care iti va lua ceva timp s-o asimilezi.

Daca vrei sa supravietuiesti vietii de birou, e timpul sa actionezi acum. Iata 8 lucruri care iti vor face traiul mai usor, macar timp de 8 ore pe zi.

Resursele companiei: afla unde sunt si cum le poti folosi

Vei putea sa-ti faci treaba mai bine daca vei sti cum sa te folosesti de ce iti ofera compania. Exista cu siguranta tot felul de aparaturi care sa-ti usureze munca. Afla unde este faxul, noteaza-ti codul pe care trebuie sa-l formezi pentru convorbirile telefonice, invata sa folosesti intranet-ul companiei.

Nu uita ca lista ta ar trebui sa includa si oameni! Daca firma este destul de mare, sigur sunt cativa colegi care te pot ajuta in ceea ce faci. Printre acestia se numara receptionistii sau responsabilul de la IT, care te poate ajuta cand computerul iti face probleme.

Fa-ti de lucru, chiar daca nu sunt proiecte prea importante

Un supervizor bun iti va da imediat ceva de facut, chiar daca lucrul acela este minor. Daca nu o face, afla daca exista vreun proiect in care sa te poti implica, macar un pic. Atat timp cat nu exagerezi – parand bagacios, seful tau iti va respecta initiativa.

Gaseste-ti un mentor

E bine sa ai langa tine o persoana care sa te invete lucrurile pe care nu le gasesti intr-un ghid al angajatului. De asemenea, ea te poate ajuta raspunzandu-ti la intrebarile cu care nu ai vrea sa il sacai pe sef. Dar ai grija sa n-o stresezi nici pe ea prea mult…

Invata numele colegilor

Dar pe asta o stiai deja, nu? Sa nu-ti inchipui ca te va tine cineva de mana si-ti va face cunostinta cu fiecare om din firma. Trebuie sa ai si tu initiativa si sa te indrepti spre colegii tai. A, si sa nu crezi ca oamenii n-o sa observe ca le-ai uitat numele si ca incerci sa ii apelezi prin tot felul de metode, care mai de care mai pline de imaginatie: „auzi?”, „nu te supara”, „colega” etc. Daca pur si simplu mai ceri numele o data, te vei scuti singur de complicatii mai tarziu.

Iesi cu ei

Una dintre cele mai bune metode pentru a-ti intari relatiile colegiale este sa petreci timp cu ei, in afara biroului. Profita de ocaziile formale si informale pentru a-ti cunoaste mai bine colegii.

Imbraca-te adecvat

In prima zi de munca vei observa probabil ca oamenii inteleg in mod diferit conceptul de „business casual”. Daca vei arata neingrijit, oamenii nu te vor lua in serios. Pe de alta parte, daca faci exces de zel in a te imbraca elegant, vei parea probabil omul care pur si simplu nu pricepe anumite lucruri. Pentru un compromis decent, incearca sa-ti potrivesti vestimentatia cu cea a colegilor mai bine imbracati.

Nu lua in seama propriile indoieli

Ai reusit sa treci cu bine de interviul final, prin urmare cel putin o persoana crede ca te potrivesti bine in aceasta firma. Este normal sa te simti putin coplesit la inceput dar, atat timp cat CV-ul tau nu a fost „infrumusetat” cu lucruri neadevarate, adu-ti aminte ca ai calitatile necesare pentru a te adapta aici.

Bucura-te de perioada aceasta in care nu ai prea multe responsabilitati

Adu-ti aminte ca nimeni din firma nu se asteapta sa duci firma pe culmile succesului in primele tale doua saptamani de munca. Se intelege de la sine ca ai multe de invatat pana cand vei putea sa iti aduci cu adevarat contributia la mersul firmei. Dar nu adopta aceasta atitudine la nesfarsit: s-ar putea sa devii iarasi „colegul nou” mai repede decat crezi.

Sursa: theofficelife.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro