Ce leaga pretul imobiliarelor si marimea pensiilor?
2006. Vara.
Dna. Ionescu are un apartament cu doua camere la etajul doi. Doreste sa se mute cu nepoata ei, undeva in afara Bucurestiului. Ar putea obtine 60.000 de euro pe el. Cu 10 ani inainte, in 1996, cand a iesit la pensie, acelasi apartament ar fi putut fi vandut cu 15.000 euro, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
Vecina cu dna. Ionescu este dna. Popescu, si ea pensionara, vaduva. Are un apartament cu 3 camere, mult peste nevoile ei, mai ales cu intretinerea care pare a fi din ce in ce mai scumpa.
Asa ca dna. Popescu i-a propus dnei. Ionescu sa-i cumpere ea apartamentul cu 2 camere din banii obtinuti din vanzarea apartamentului cu 3 camere. In felul asta, nu trebuie sa schimbe vecinii si a si ramas cu vreo 20.000 de euro pentru anii urmatori.
In acelasi bloc, la etajul 3, locuieste singur un alt pensionar, dl. Vasile. El i-a propus nepotului ca in fiecare luna, pana in ziua cand el nu va mai fi, sa primeasca de la nepot 150 de euro pe luna, iar cand nu va mai fi, apartamentul ii va reveni nepotului.
Care este legatura cu pensiile?
In orice economie, cand pretul imobiliarelor creste mult mai repede decat economia in intregul ei, atunci are loc un transfer real de valoare dinspre cei care nu detin active imobiliare catre cei care le detin. In general, in transferurile de proprietate, varsta vanzatorului este mai mare decat cea a cumparatorului. Asta inseamna ca in ultimii 10 ani a avut loc un transfer constant – si din ce in ce mai accentuat – de valoare dinspre cei mai tineri inspre cei mai batrani.
Deja din vara anului trecut au inceput din partea guvernului promisiuni electorale cu marirea semnificativa (de circa 50%) a pensiilor. Sunt convins ca in acest an si partidele care nu se afla la guvernare vor face promisiuni asemanatoare, pe seama bugetelor viitoare. Va avea loc, deci, un transfer de dublu de valoare dinspre tineri spre pensionari.
Iar aceste promisiuni electorale nu vor putea fi onorate sau, daca vor fi onorate, vor micsora semnificativ competitivitatea, cu urmari extrem de negative asupra economiei in general.
Ceea ce trebuie facut este o evaluare a acestor promisiuni, o evaluare a marimii tranferului real de valoare existent deja pe piata imobiliara. Si doar apoi facute calcule cu marimea pensiilor de la buget.
Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.