Sari direct la conținut

BRD intentioneaza sa majoreze dobanzile atat la depozite, cat si la credite

HotNews.ro

BRD va creste dobanzile atat la depozite, cat si la credite, ca urmare a deciziilor Bancii Nationale de a majora succesiv rata de politica monetara, in ultimele luni, precum si a reglementarilor privind creditarea si provizionare, a anuntat joi directorul general adjunct al bancii, Petre Bunescu.

„Vom proceda, in primul rand, la cresterea dobanzilor la depozite, pentru ca intotdeauna am urmarit sa incurajam economisirea. Va fi si o usoara crestere a ratelor la credite, probabil mai mult la cele in valuta”, a spus Bunescu.

Potrivit directorului general al BRD, Patrick Gelin, creditele in valuta au reprezentat 47% din totalul creditelor acordate in 2007, 90% dintre acestea fiind in euro. Dealtfel, directorul general al bancii a afirmat ca, in opinia sa, acordarea de credite in valute exotice, respectiv in franci elvetieni si in yeni, este „o nebunie in aceasta tara”.

Ponderea creditelor in valuta ale BRD se situeaza sub media pietei, de 53%, a mai precizat Gelin. Totodata, reprezentantii bancii au spus ca sunt de acord cu restrictionarea creditelor in valuta pentru populatie, dar nu cu eliminarea acestora, asa cum a propus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, cu atat mai mult cu cat directivele europene interzic o astfel de practica.

In acest scop, BRD va aplica filtre suplimentare care sa reduca ritmul de crestere a creditelor in valuta. „BRD a militat totdeauna ca BNR sa restrictioneze creditele in valuta. ramane de vazut cum vor fi puse in practica aceste masuri”, a punctat directorul general al institutiei.

Gelin a aratat, insa, ca acordarea creditelor ipotecare in valuta trebuie tratata diferit, atat pentru ca preturile de pe piata imobiliara sunt exprimate in euro, cat si pentru ca acest gen de finantari au scadente foarte lungi, iar Romania va intra pana in 2014 in zona euro.

Gelin a apreciat ca principalul risc pe segmentul ipotecar este volatilitatea pietei, respectiv posibilitatea ca preturile locuintelor din prezent sa fie mult mai mici peste cativa ani.

Structura creditelor BRD este impartita in mod egal intre imprumuturi pentru populatie si imprumuturi pentru companii.

Groupe Societe Generale a anuntat ca obtinut un profit net de 917,11 milioane lei anul trecut, in crestere cu 39,9% fata de anul 2006. Portofoliul de credite al bancii a fost de 27 miliarde lei, cu 44% peste soldul inregistrat la finele lui 2006. Soldul depozitelor atrase de BRD anul trecut a crescut cu 37%, depasind 27 de miliarde lei, din care 45% aferente persoanelor fizice si 55% sume in contul companiilor. De asemenea, resursele atrase au crescut cu 37% in 2007, soldul depozitelor depasind 27 de miliarde lei, din care 45% aferente persoanelor fizice si 55% sume in contul companiilor. Activele bancii la finele anului trecut insumau 40,7 miliarde lei, iar reteaua teritoriala a crescut anul trecut cu 206 unitati, la 806 sucursale si agentii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro