Sari direct la conținut

Banca Mondiala, ONU, Moodys si analistii straini avertizeaza Romania: Economia are probleme

HotNews.ro

Nici nu a inceput bine anul, ca economistii straini sau agentiile de rating au inceput deja sa avertizeze Romania ca tintele macroeconomice sunt in pericol. Banca Mondiala, Organizatia Natiunilor Unite, Moodys sau alti analisti economici straini au atentionat recent ca vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat cele ale altor tari din regiune si ca tintele macroeconomice risca sa nu fie atinse.

Informatii pe scurt:

1. Se inmultesc avertizarile internationale privind vulnerabilitatile economice din Romania si posibilitatea ratarii tintei de inflatie a BNR pentru 2008. Analistii straini estimeaza un nivel de crestere economica mai mic decat cel estimat de autoritatile romane

2. Banca Mondiala: vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat cele ale altor tari din regiune. Cresterea economica estimata este sub cea asteptata de autoritatile romane.

3. ONU: inflatia anuala din 2008 va fi peste tinta Bancii Nationale a Romaniei

4. Moody’s: Guvernul roman ar trebui sa puna accentul pe investitii

5. Analisti economici, citati de cotidianul german Handelsblatt: criza financiara globala prezinta un risc foarte mare pentru Romania, pe termen scurt

Tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an este de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica o crestere economica de 6,5% in Romania anului 2008. Avertismentele internationale asupra vulnerabilitatilor economiei si asupra riscului de ratare a acestor tinte au aparut deja si par sa nu se mai opreasca.

Expertii Bancii Mondiale atentionau, marti, intr-un raport privind perspectivele economice globale in 2008, ca vulnerabilitatile economiei romanesti sunt chiar mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare si ca acestea sunt legate in special de stabilitatea macroeconomica. Acestia avertizau asupra unei evolutii nesustenabile in conditiile cresterii mari a consumului in comparatie cu veniturile si recomandau prudenta in politicile fiscale ale Romaniei. Cresterea economica din Romania in 2008 este vazuta la nivelul de 5,9%.

La inceputul acestei saptamani, un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), referitor la perspectivele economice pe 2008, citat de NewsIn, arata ca inflatia anuala in Romania s-ar putea domoli pana la nivelul de 5,8% in acest an. Dupa ratarea tintei de inflatie din 2007, nivelul de 5,8% ar insemna pentru BNR ratarea din nou a tintei de inflatie pentru 2008, in conditiile in care banca centrala tinteste o inflatie anuala pentru acest an de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Nu in ultimul rand, studiul ONU spune ca nivelul cresterii economice va fi de 5,5%, iarasi, sub asteptarile autoritatilor romane.

Anul trecut, doua agentii internationale de rating, Standard & Poor’s (S&P) si Coface au penalizat Romania, printre motive numarandu-se dezechilibrele macroeconomice si instabilitatea politica. In luna noiembrie, Standard & Poor’s a revizuit in sens negativ perspectiva calificativului Romaniei de la „stabil” la „negativ”, principala cauza fiind raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere.

De asemenea, compania de evaluare financiara Coface a scazut ratingul acordat Romaniei de la “A4” la “A4-”, principalele motive fiind cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului si incetinirea cresterii economice si a reformelor din cauza instabilitatii politice.

In luna octombrie a anului trecut, reprezentantii agentiei internationale de rating Moody’s cereau Romaniei reluarea privatizarilor si a reformelor. Turbulentele politice erau vazute ca factori care au impiedicat guvernul sa se concentreze in totalitate pe problemele economice. Saptamana aceasta, intr-o stire Reuters, preluata de NewsIn, analistii Moody’s recomandau guvernului Romaniei sa isi consolideze infrastructura in loc sa se concentreze pe cheltuielile sociale, pentru a evita punerea in pericol a perspectivelor de crestere pe termen lung.

Acestia sustineau ca „Romania se confrunta pe de o parte cu nevoia de a investi bani in infrastructura si cu programele de combatere a saraciei, pentru ca incearca sa devina competitiva pe pietele din Uniunea Europeana, iar pe de alta parte cu nevoia de a reduce cheltuielile pentru a tempera inflatia si actualul deficit de cont curent. Totusi, spun acestia, problemele din Romania mai degraba impiedica o urcare a ratingului decat sa stimuleze o coborare a acestuia. Nu in cele din urma, miercuri, cotidianul german Handelsblatt titra, citand analistii economici, ca Estul Europei este cuprins de criza financiara globala si ca pe termen scurt, Romania este tara cu cel mai mare risc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro