Sari direct la conținut

Plasamentele in lei vor aduce cele mai ridicate randamente din regiune

HotNews.ro

Plasamentele in lei vor aduce investitorilor cele mai ridicate randamente din regiune, datorita diferentei dintre dobanda de pe piata romaneasca si cea din zona euro si din aprecierea monedei nationale, se arata intr-un studiu al Erste Bank privind accentuarea inflatiei din Europa Centrala si de Est. Analistii estimeaza ca, in intervalul 2008 – 2009, moneda nationala va avea un randament mediu de 6,2% pe an.

„Potrivit estimarilor noastre, in perioada 2008 – 2009, cel mai ridicat randament poate fi obtinut prin investitii in leul romanesc, de aproximativ 6% pe an, urmat de un randament de 3,6% pe an pentru zlotul polonez”, se arata in studiul bancii austriece.

Totodata, investitiile in coroana ceha vor avea un randament de aproximativ 2,5%, iar pentru forintul ungar randamentul estimat este de 2,1%. In ceea ce priveste coroana slovaca, analistii se asteapta la un randament aproape de zero, intrucat rata de schimb valutar va fi fixa, iar dobanzile se vor alinia la cele din zona euro, datorita adoptarii monedei euro.

Potrivit raportului, leul se va aprecia in perioada mentionata cu 2,9%, nivel apropiat de ce prognozat pentru coroana ceha, de 2,8% pe an. De asemenea, si zlotul polonez va cunoaste o crestere de 2,4% pe an in urmatorii doi ani. Monedele nationale din Slovacia si Ungaria se vor mentine la acelasi nivel cu cel actual.

In ceea ce priveste inflatia, analistii Erste sunt de parere ca „dupa cativa ani în care in regiunea Europei Centrale si de Est s-a derulat cu succes procesul de dezinflatie, inflatia se inscrie brusc pe un trend ascendent. Aceasta nu este doar o problema regionala – inflatia creste la nivel mondial”. Preturile mai ridicate la produse alimentare si petrol sunt considerate responsabile pentru inflatia mai ridicata, iar contributia lor la inflatia din Europa Centrala si de Est este mult mai mare decat in vestul Europei.

Potrivit raportului, nivelul inflatiei se va situa in acest an, in Romania, la nivelul de 6,1%, in vreme ce in 2008 si 2009, inflatia va avea un nivel mai redus, de 4,8%, respectiv 4,2%. Un nivel mai ridicat se va situa doar in Cehia, unde preturile vor inregistra un avans de 5,1% anul viitor, insa in 2009 inflatia va fi de 3,2%. Ungaria, care in acest an va avea o inflatiei de 6,9%, va avea in 2008 si 2009 o rata a inflatiei mult mai mica, de doar 3,9%, respectiv 2,3%.

Preturile mai ridicate pentru anumite bunuri, in special pentru titei, grau si lapte praf, s-au dovedit a fi factori esentiali pentru cresterea inflatiei din ultimele luni. In timp ce cererea tot mai ridicata la nivel mondial pentru grau si lapte praf poate continua sa exercite presiuni asupra preturilor acestor produse, partea de aprovizionare ar trebui sa duca la o scadere a preturilor, daca perioadele de seceta nu se vor repeta anul viitor, se mai arata in raport.

“Ne asteptam ca bancile centrale sa nu reactioneze pe deplin la acesti factori, intrucat sunt factori exogeni, care foarte probabil au un efect temporar sau singular asupra inflatiei. Totusi, este foarte probabil ca bancile centrale din Europa Centrala si de Est sa actioneze si ne asteptam sa raspunda inflatiei ridicate prin intermediul unor cresteri modeste ale dobanzilor sau cel putin prin lansarea unor comentarii alarmiste, care sa sustina eforturile depuse in vederea reducerii inflatiei”, a declarat Juraj Kotian, analist al Erste Bank.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro