Planuri de refacere a „triunghiului nationalist” la Cluj
PRM ar putea forma o adevarata troica a nationalistilor. Partidul lui Corneliu Vadim Tudor si al senatorului clujean Gheorghe Funar pregateste o serie de mutari politice menite sa stranga voturile electoratului nationalist.
Daca saptamana trecuta, parlamentarul, care este secretarul general al partidului, anunta inceperea tratativelor de fuziune intre PUNR si PRM, in aceasta saptamana a admis ca exista o „aplecare” a Partidului Noua Generatie catre formatiunea pe care o conduce din postura de secretar general.
Si asta, in conditiile in care presedintele PNG, George Becali, si-a declarat deschis simpatia fata de ideile legionare, care se aseamana si ele mult de doctrina PRM.
Apropierea dintre cele trei partide nationaliste ar putea ingadui partidul lui Vadim sa isi sporeasca cu trei sau patru procente scorul electoral obtinut la alegerile din toamna anului trecut. PNG a obtinut de unul singur peste doua procente din totalul voturilor, iar PUNR mai putin de unu la suta.
La Cluj, eventuala unificare a PUNR cu PRM ar aduce partidului lui Gheorghe Funar un mandat de primar, ales pe listele peuneristilor in comuna Iara. PRM nu a obtinut la alegerile trecute nici un mandat de primar in judetul Cluj.
De asemenea, o parte a consilierilor PUNR ar putea sa se regaseasca in curand sub comanda fostului lor lider, Funar, care a parasit acest partid in anul 1997. Insa, o parte a peuneristilor clujeni au ales deja calea inscrierii in Partidul Democrat. Organizatia PUNR Turda, cea mai puternica din judet si care este condusa de fostul deputat Ioan Miclaus, in prezent consilier local, a fuzionat cu PD.
Nici apropierea dintre organizatiile judetene ale PRM si PNG nu ar fi deosebit de dificila. Filiala clujeana a partidului lui Becali este condusa interimar de presedintele Fundatiei „Sarmisegetuza”, Ionut Tene. Acesta a fost unul dintre colaboratorii lui Gheorghe Funar in perioada in care ultimul detinea functia de primar al municipiului Cluj-Napoca.
Alianta cu PUNR si PNG in perspectiva alegerilor anticipate convine PRM si din alte motive. Chiar daca formatiunea condusa de Vadim nu va reusi decat sa isi conserve scorul electoral inregistrat in toamna anului trecut si chiar daca va ceda potentialilor aliati din cele doua partide neparlamentare cinci mandate de deputat si doua de senator, asa cum se zvoneste, PRM ar ramane in castig.
Si asta, pentru ca echipa de parlamentari ai acestui partid a fost efectiv decimata de plecarile grupurilor formate din deputatii propusi de BNS, de cele ale parlamentarilor din grupul lui Corneliu Ciontu, care acum incearca sa inregistreze Partidul Popular, precum si de cele ale unor parlamentari independenti cum ar fi Nati Meir.