Sari direct la conținut

Emil Boc a blocat contractul pentru parkingul lui Cristian Dulau

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat ca a blocat derularea contractului referitor la construirea unei parcari in curtea Bibliotecii Centrale Universitare. Si asta, in ciuda faptului ca membrii Consiliului Local votasera deja asocierea dintre municipalitate si firma „Tino” SRL, condusa de patronul „Sora Shopping Center”, Cristian Dulau.

Boc a spus ca omul de afaceri ar fi obtinut o finantare din partea unei banci germane. Valoarea parcarii care ar urma sa fie ridicata in spatele Primariei, pe terenul revendicat de Biblioteca Centrala Universitara, este evaluata de arhitecti la circa trei milioane de euro.

In 29 mai, primarul a declarat ca a cerut firmelor clujene sa depuna oferte pentru construirea unui parking cu 500 de locuri pe Calea Motilor. Dulau a fost acuzat in presa ca ar avea legaturi cu mai multi oameni de afaceri de origine araba implicati in tranzactii dubioase.

Nici una dintre acuzatiile formulate impotriva patronului nu au fost, insa, probate.

Parkingul de pe Calea Motilor ar urma sa aiba cinci nivele si circa 500 de locuri de parcare. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Doru Radosav, contesta acest proiect. El a afirmat ca una dintre intrarile in parcare ar urma sa se faca prin fata institutiei pe care o conduce, iar cealalta prin curtea Liceului de Coregrafie.

Reprezentantul Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Cluj, Vasile Mitrea, a declarat ca cel care a intocmit schita a fost chiar arhitectul-sef al orasului, Adrian Iancu, cel care conduce Directia de Urbanism a Primariei. Ulterior, potrivit acestuia, proiectul a fost completat de un alt arhitect.

Mai mult, proiectul nu respecta o serie de conditii ale legii, sustine Vasile Mitrea. Mai precis, ar incalca doua prevederi legale, dintre care prima interzice construirea surselor de poluare in centrul oraselor, iar cea de-a doua se refera la instituirea unei zone de protectie de 100 de metri intre o eventuala sursa de poluare si vecinii sai.

Biblioteca a fost construita intre anii 1905 si 1906, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, pe un teren donat Universitatii „Franz Jozsef” de catre contesa Banffy. Aceasta avea o fiica ce suferea de o boala incurabila si care era studenta a institutiei de invatamant superior.

Terenul donat de contesa era mult mai mare. Insa, Universitatea „Babes-Bolyai”, succesoarea vechii Universitati „Franz Jozsef”, a acceptat sa cedeze o serie de parcele din acest teren.

In anul 1995, cladirea Liceului de Coregrafie, impreuna cu terenurile aferente, au fost trecute din patrimoniul CJ in cel al Consiliului Local. Din anul 2000, in repetate randuri, reprezentantii institutiei culturale au cerut CL sa le restituie terenul gradinii pentru a ridica depozitul de carte, insa au fost refuzati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro