„Resurectie” UDMR in Transilvania
Aliantele dintre UDMR si PSD din consiliile judetene din Transilvania sunt in pragul destramarii.
Senatorul maghiar Peter Eckstein-Kovacs a anuntat ca reprezentantii Uniunii din consiliile judetene din Ardeal sunt pe cale sa renunte la sprijinirea presedintilor si vicepresedintilor acestor institutii desemnati de fostul partid de guvernamant.
In locul lor ar putea fi numiti reprezentanti ai formatiunilor politice care fac parte din arcul guvernamental. Asa ar fi, de pilda, sefii consiliilor judetene din Mures, Satu Mare ori Maramures.
Insa, Alianta „D.A.” nu doreste doar rasturnarea coalitiilor facute de UDMR, ci si slabirea partidelor de Opozitie, respectiv PSD si PRM. Astfel, in perioada urmatoare, mai multi membri ai celor doua formatiuni ar putea fi inrolati sub flamura portocalie a Aliantei.
La Cluj, de exemplu, consilierul judetean Teofil Maier, ales pe listele partidului condus de Corneliu Vadim Tudor, a devenit membru democrat. Si asta, in ciuda declaratiilor liderilor PD, care sustineau sus si tare ca nu vor accepta transfugi politici in partid.
Pe de alta parte, o serie de primari independenti au devenit membri ai partidelor din Alianta. Primarul din Dej, Ioan Ungur, care a obtinut al doilea mandat in luna iunie a anului trecut, a devenit membru liberal.
Drept rasplata, in oras a fost deschis un oficiu al Prefecturii, coordonat de subprefectul judetului, Calin Platon (PNL), iar Dejul a inceput sa primeasca mai multi bani de la Consiliul Judetean, institutie condusa de Marius Nicoara, care este presedintele PNL Cluj.
O situatie asemanatoare este si cea a primarul din Bontida, Vasile Bodocan, ales pe listele PNTCD, care a devenit, la randul sau, liberal si care se afla in gratiile noii Puteri. La Huedin, fostul primar ApR Nicolae Chis este in prezent membru PD, iar orasul pare sa fi depasit izolarea administrativa din ultimii ani.
Un alt aspect interesant este faptul ca in unele consilii judetene apar formatiuni politice care nu au reusit sa atinga pragul electoral la alegerile din iunie 2004, dar care au obtinut reprezentare politica prin atragerea unor alesi locali votati pe listele Opozitiei. Astfel, in CJ Cluj, Vasile Faragau, ales pe listele PSD, a devenit membru al PNTCD.
Acesta, care provine din fostul PSDR, este si unul dintre cei mai influenti lideri au comunitatii penticostale din Cluj.
In general, consilierii micilor partide devin „sateliti” ai Puterii, mai ales ca Alianta este pregatita sa ii rasplateasca. De pilda, la Cluj se vorbeste ca PNTCD ar putea primi doua posturi de conducere in esaloanele doi si trei ale institutiilor publice conduse de sefi numiti in vremea PSD. Colaborarea dintre acest partid si Alianta „D.A.” nu este una nefireasca.
In judetul Timis, taranistii, liberalii si democratii au realizat o coalitie care a ajuns sa controleze Consiliul Judetean imediat dupa alegerile locale.
Senatorul clujean Peter Eckstein-Kovacs a mai declarat ca nu este vorba de o modificare a votului electoratului prin aceste manevre, pentru ca presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene nu au fost alesi direct de catre electorat, ci de catre alesii judeteni. Toate aceste operatiuni ar urma sa devina efective dupa modificarea Legii administratiei publice locale, in aceasta toamna.