Sari direct la conținut

Culoarea politica a universitatilor clujene

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Unul dintre cele mai importante segmente electorale din Cluj sunt studentii. Acestia reprezinta un sfert din totalul populatiei judetului si circa o treime din totalul alegatorilor. Asa ca nu este de mirare ca partidele politice au conceput strategii speciale pentru atragerea lor. Si asta, cu atat mai mult cu cat practic tinerii au decis rezultatele alegerilor din Cluj din anul 2004.

Rectorii, vedete politice

In aceste conditii, atragerea rectorilor universitatilor de partea diferitelor formatiuni politice este o prioritate pentru toti presedintii de partide din judet. Unii dintre cei care conduc destinele unor institutii de invatamant superior s-au inscris in partide in timp ce altii cocheteaza cu ideea.

Cel mai sonor nume este cel al fostului rector al Universitatii „Babes-Bolyai”, actualul presedinte al Consiliului Academic al institutiei, Andrei Marga. Ascensiunea sa a inceput in anul 1997, cand a fost cooptat ca ministru independent al Educatiei Nationale in Guvernul CDR. Ulterior, Marga a devenit membru al PNTCD.

In anul 2001, dupa esecul electoral al taranistilor, care au ratat intrarea in Parlament dupa se s-au aliat cu o serie de partide liliputane, profesorul universitar a fost ales presedinte al acestui partid.

Insa, Marga nu a rezistat decat o jumatate de an in functie, apoi si-a dat demisia. Acest gest a provocat o criza de succesiune, in conditiile in care Victor Ciorbea si Vasile Lupu au inceput lupta pentru suprematie. Ulterior, Lupu a plecat din PNTCD si si-a intemeiat propria sa formatiune politica, Partidul Popular Crestin, ulterior absorbit de Actiunea Populara.

Astfel, fostul rector al UBB a ramas in afara politicii timp de doi ani, apoi a intrat in PNL, influentat fiind de fostul presedinte al acestui partid, Theodor Stolojan. Acum, insa, el se afla in relatii glaciale cu noua conducere a liberalilor, cea care i-a rapit posibilitatea de a redeveni ministru al Educatiei.

Andrei Marga este o figura carismatica, ce poate influenta optiunile politice ale multe celor circa 45.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB. Nici nu este de mirare in aceste conditii ca o mare parte a organizatiei de tineret al PNL Cluj este compusa din cei care studiaza in cadrul universitatii.

Un alt rector cu culoare politica este cel al Universitatii de Medicina si Farmacie, „Iuliu Hatieganu”, Marius Bojita. Simpatiile evidente ale acestuia se indreapta spre PSD. De altfel, daca Puterea ar fi fost castigata de Uniunea Nationala PSD+PUR, el ar fi fost una dintre variantele pentru postul de ministru al Sanatatii.

Marius Bojita nu a ascuns nimanui prietenia sa cu Adrian Nastase, caruia i-a propus sa devina „Doctor Honoris Causa” al institutiei de invatamant superior pe care o conduce.

De asemenea, in contextul in care fostul ministru PSD al Sanatatii, Mircea Beuran, era pus la zid in legatura cu scandalul legat de cartea sa plagiata dupa o lucrare aparuta in Franta, el a fost invitatul de onoare al UMF cu ocazia deschiderii anului universitar. Marius Bojita ar putea influenta comportamentul politic al celor peste 6.000 de studenti ai universitatii pe care o conduce.

O alta universitate clujeana a carei conducere are culoare politica este „Sapientia”. Intreaga conducere a institutiei de invatamant superior este afiliata UDMR, iar acest lucru a redus semnificativ influenta politicienilor din cadrul Uniunii Civice a Maghiarilor in randul studentilor clujeni.

Universitatile clujene, „pepiniera” Guvernului

Nu doar rectorii sunt implicati in politica. Ministrul PD al Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, este profesor la Facultatea de Psihologie a UBB, iar o perioada a fost cancelar al universitatii. Un alt profesor care preda la UBB, insa de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, Liviu Radu, este secretar de stat al PNL in Ministerul Administratiei si Internelor.

De asemenea, prefectul PD Mihail Hardau este profesor la Universitatea Tehnica, iar primarul democrat din Cluj-Napoca, Emil Boc, care este si presedinte al partidului la nivel national, este profesor la Facultatea de Drept si la cea de Stiinte Politice si Administrative a institutiei de invatamant superior.

In timpul guvernarii PSD, cei trei ministrii din Cluj erau, la randul lor, cadre universitare.

Fostul ministru de stat Ioan Rus este profesor la Universitatea Tehnica, fostul ministru al Informatiilor Publice, Vasile Dancu, era profesor la UBB, iar in prezent preda la Universitatea Bucuresti, in timp ce fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, este profesor tot la Universitatea „Babes-Bolyai”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro