Mitropolitul Bartolomeu, atacat in propriul fief
Noul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, este atacat public de o parte a intelectualilor clujeni, atasati de vechea mitropolie din Sibiu. Interesant este faptul ca aceste atacuri provin chiar din fieful mitropolitului, din partea unei categorii sociale de care el se simtea atasat.
Si asta, pentru ca Bartolomeu este un intelectual veritabil, autor de piese de teatru si creatorul unui adevarat imperiu media al Bisericii Ortodoxe din judet, care include posturi de radio la Cluj-Napoca si la Bistrita, o revista lunara intitulata „Renasterea” si mai multe foi parohiale, precum si site-uri pe Internet.
Daca pana acum si-au exprimat rezerva fata de noua mitropolie intelectuali cum ar fi rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”, profesorul Nicolae Bocsan, sau directorul Muzeului National de Istorie al Transilvaniei, profesorul Ioan Piso, cel care a trecut la atac deschis a fost directorul postului de radio „Mix FM” din Cluj-Napoca, Florin Otrocol.
El a trimis o scrisoare publica noului mitropolit in care acuza contradictiile din dosarul de sustinere al crearii noii mitropolii.
„Sfinte Parinte, dumneavoastra va permiteti sa va justificati aviditatea pentru putere, prin interpretari biblice personale, prin sustinerile unor personalitati din mediile academice si culturale, prin „idealurile” varfurilor societatii romanesti, dar fara a consulta trairile romanilor.
Un memorandum pe aceasta tema, printre romanii dumneavoastra, v-ar fi adus mai multa credibilitate si sustinere, chiar si din partea presei – mai ales – si ar fi creat o adevarata criza in inima taberelor adverse, opozantii acestei idei „seculare” de infiintare a unei a doua Mitropolii”, se arata in scrisoarea trimisa de ziaristul clujean.
Interesant este faptul ca pana si apropiatii noului mitropolit sunt de parere ca decizia infiintarii acestei structuri bisericesti are la baza mai mult dorinta arhiepiscopului Bartolomeu decat ratiuni teologice sau administrative.
Istoricul Florin Tene, presedintele fundatiei „Sarmisegetuza” care continua idealurile Miscarii Legionare, a declarat, in cadrul unui interviu la Radio France Internationale Cluj, ca Bartolomeu Anania si patriarhul Teoctist au fost membri ai „Fratiilor de cruce”, organizatii infiintate de legionari in perioada interbelica.
Mitropolitul clujean a fost atacat si de fostul general de Securitate Ioan Mihai Pacepa.
Intr-una dintre cartile sale, intitulata „Orizonturi rosii”, acesta il descrie pe conducatorul noii mitropolii drept un „agent al puterii comuniste de la Bucuresti”, care a fost trimis in Statele Unite ale Americii, imediat dupa eliberarea sa din inchisoare, cu misiunea de a readuce Biserica Ortodoxa Romana dizidenta din America de Nord sub autoritatea Patriarhiei si, implicit, sub supravegherea reprezentantilor regimului comunist.
Pe langa protestele de la Cluj, scindarea Mitropoliei Ardealului a provocat convulsii la Sibiu, unde mitropolia din oras a ramas cu mai putin de o treime dintre credinciosi si din eparhiile din vechea mitropolie a lui Andrei Saguna. Recent, mai mult de o mie de credinciosi au protestat la Sibiu si apoi la Bucuresti impotriva deciziei Sfantului Sinod.