Andrei Marga, la un pas de a da in judecata un laureat al Premiului Nobel
Fostul ministru al Educatiei Nationale, filozoful Andrei Marga, il da in judecata pe laureatul Premiului Nobel pentru Literatura, scriitorul maghiar Imre Kertes. Marga, in prezent presedintele Consiliului Academic al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat ca este deranjat de neadevarurile publicate de Kertes in cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.
Imre Kertes il acuza pe profesorul universitar de nationalism pentru ca nu a acceptat scindarea liniei maghiare a UBB si punea semnul egal intre nationalism si multiculturalismul practicat de prestigioasa universitate clujeana.
Andrei Marga a spus ca nu doreste sa se razbune de Imre Kertes, ci doar sa stabileasca adevarul. Tocmai de aceea, filozoful clujean ii va cere scriitorului maghiar despagubiri de un euro. Profesorul universitar a adaugat ca se consulta in prezent cu specialistii in Drept ca sa decida unde va deschide actiunea in Justitie.
Procesul ar putea fi pornit in Ungaria sau in Germania, pentru ca Imre Kertes are ambele cetatenii. Presedintele Consiliului Academic al UBB a mai afirmat ca in ziarul german apare un citat care nu ii apartine si despre care scriitorul maghiar sustinea ca ar fi fost preluat dintr-un ziar romanesc. Numai ca acel citat nu apare niciunde.
Marga sustine ca este convins ca in realitate articolul nu a fost scris de Imre Kertes, ci de altcineva, care l-ar fi pus pe scriitorul maghiar sa il semneze. Deja, intelectualii europeni au inceput demersurile pentru a-i impaca pe cei doi.
Fundatia care acorda Premiul Herder le-a cerut lui Andrei Marga si lui Imre Kertes, ambii distinsi cu acest prestigios premiu, sa se intalneasca si sa discute. Filozoful clujean a spus ca va da curs invitatiei.
Razboi de imagine pentru ruperea UBB
Disputa dintre cei doi nu este decat ultimul episod din batalia de imagine care se da in aceste zile si care are drept miza ruperea Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB). In prima linie a acestei lupte se afla Comitetul de Initiativa „Bolyai”, format dintr-o serie de tineri radicali maghiari. De cealalta parte sta conducerea institutiei de invatamant superior.
Moderatii maghiari, cum ar fi, de pilda, prorectorul universitatii, Levente Salat, sau vicepresedintele Consiliului Academic, Istvan Szamoskozy, militeaza pentru pastrarea actualei formule de organizare. Mai mult, in favoarea UBB s-a manifestat si reprezentantul Studiilor Iudaice, decanul Facultatii de Studii Europene, Ladislau Gyemant.