Sari direct la conținut

Deputatii de Alba – docili in fata partidului, dar absenti de la votul din Parlament

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Institutul pentru Politici Publice a facut publica, in urma cu doua zile, pe site-ul propriu, lista celor mai „disciplinati” deputati, in raport cu grupurile parlamentare din care fac parte.

Este vorba in principal de oameni care nu indraznesc sau nu vor sa voteze altfel decat le cere partidul si care, in anonimatul lor, fac sa functioneze „masina de vot” prin care sunt trecute de multe ori legi discutabile. Acelasi site a facut publica si prezenta alesilor la dezbaterile parlamentare.

Cel mai ascultator deputat din Alba este reprezentantul PD, Stefan Bardan. Acesta a votat alaturi de grupul sau parlamentar in 97,1 la suta dintre cazuri. Cu un procent mai putin are in topul loialitatii deputatul PNL Tiberiu Barbuletiu, care este si euro-observator. Conservatorul Nicolae Popa nu s-a abatut nici el de la linia partidului mai mult de sapte procente.

Loial in proportie de peste 90 la suta a partidului care l-a propulsat a fost si Emilian Cutean, membru al grupului parlamentar al PSD. Foarte aproape de acesta in topul „docililor” se afla Liviu Mugurel Sarbu (deputat independent, ales pe listele social-democratilor), cu 87,9 la suta.

Cristian Valeriu Buzea, de la PRM, aproape necunoscut in circumscriptia in care a fost ales, a votat in peste 80 la suta din cazuri, asa cum i-a dictat interesul de partid.

Chiar daca au avut aceeasi optiune cu aceea a grupului din care fac parte, aceasta nu inseamna si ca deputatii au fost prezenti la lucru de fiecare data cand s-a votat o lege. Ba din contra. In topul parlamentarilor de Alba care au lipsit de la lucrarile Camerei Deputatilor se afla Cristian Buzea, de la PRM, cu 70 la suta absente.

El nu poate invoca nici prezenta sa in teritoriu, unde nu isi face simtita prezenta prin nimic.

Colegul sau, Emilian Vasile Cutean (PSD), a lipsit si el la 42,2 dintre sedinte. Democratul Stefan Bardan a dat ceva mai des pe la serviciu. El a ratat „numai” 36,8 la suta din sedinte. Mai constiinciosi au fost Nicolae Popa (PC) si Mugurel Sarbu (indepedent), cu 30 la suta si respectiv 24 la suta absente.

Pe lista celor care au lipsit se afla si Tiberiu Barbuletiu, care nu a participat la 87 la suta dintre sedinte, insa acesta poate invoca justificarea ca este euro-observator si trebuie sa fie prezent la Strasbourg si la Bruxelles marea majoritate a timpului.

Deputatii ardeleni, campioni ai absentelor

In topul deputatilor care au lipsit cel mai mult de la dezbaterile parlamentare se afla si o multime de alesi din Transilvania si Banat. Cel mai mult (97,6 la suta) a absentat euro-observatorul Ovidiu Gant, care reprezinta in Parlament judetul Sibiu, el fiind reprezentant al minoritatilor.

In putinele dati cand a fost prezent, acesta a votat numai cum i-a spus liderul sau de grup (docilitate 100 la suta).

Nici deputatul UDMR de Mures, Laszlo Borbely, nu s-a obosit pe bancile Parlamentului, acesta lipsind la 96,4 la suta dintre sedinte. Cot la cot au absentat si deputatii Ioan Mircea Pascu (93 la suta), si Ovidiu Silaghi (peste 92 la suta), alesi in circumscriptia Satu-Mare pe listele PSD si respectiv PNL.

Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, acum deputat de Timis, nu merge nici el prea des pe la serviciu (mai putin de 10 la suta prezente).

Lista ar putea sa ii mai cuprinda si pe deputatii din Ardeal: Konya Hamar Sandor, Hunor Kelemen, Mircia Giurgiu, Claudiu Pop, Petru Godja, Liviu Almasan, dar si pe multi altii, alesi care au lipsit la mai mult de jumatate din sedintele Camerei Deputatilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro