Puterea – colac de salvare pentru alesii cu dosare penale
Partidele din Alianta „D.A.” au facut noi racolari de alesi locali. In unele cazuri, este vorba de primari sau de consilieri extrem de controversati.
Racolarea unor edili-sefi de la Opozitie ruineaza, insa, credibilitatea PNL si PD, in conditiile in care in perioada in care la Putere se afla PSD, liderii locali ai celor doua formatiuni politice tunau si fulgerau impotriva migratorilor care alegeau social-Democratia.
Cea mai rapace formatiune din judetul Cluj este Partidul Democrat. Si asta, desi presedintele formatiunii, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, anunta imediat dupa alegerile generale suspendarea inscrierilor in partid ca nu cumva oamenii PSD sa se infiltreze in randurile democratilor.
Ultimile „achizitii” ale PD sunt consilierii locali din Cluj-Napoca Petru Pantea, Ionica Pop si Ioan Nistro, care au venit de la PSD si PRM. Inaintea acestora, in tabara democratilor a trecut si primarita comunei Borsa, Ileana Busneag, aleasa pe lista social-democratilor. Ea a venit in partid cu tot cu dosarul penal instrumentat de procurorii DNA.
Cauza se refera la suspiciunile de fraudare a unei licitatii organizate pentru introducerea alimentarii cu apa in comuna. Licitatia, care teoretic ar fi trebuit sa fie anulata, a fost atribuita companiei „Ben&Ben”, a carei oferta a fost cu un milion de euro mai scumpa decat cea a concurentei.
Nici PNL nu a stat cu mainile in san la Borsa. Liberalii au racolat-o pe contracandidata Ilenei Busneag, Doina Secara, care reprezenta PNTCD. Impreuna cu aceasta, la liberali au trecut si cei trei consilieri locali taranisti.
Pe lista de achizitii a celor doua formatiuni se afla si primarul interimar al comunei Iclod, Nicolae Inoan. Acesta a fost ales viceprimar din partea PUNR, insa a refuzat deocamdata sa se inscrie in PC dupa fuziunea dintre cele doua partide.
Edilul a ajuns la conducerea Primariei, dupa ce predecesorul sau, Ionel Hurducas, care reprezenta PSD, a fost condamnat penal pentru delapidare si apoi a fost destituit.
De la alegeri, Partidul Democrat a mai racolat un consilier judetean de la PRM, precum si alti trei primari de comuna, toti membri ai fostului partid de guvernamant, precum si doi consilieri municipali din Turda, de la PUNR.
Maier, consilierul cu morti
In legatura cu consilierul judetean Teofil Maier, in PRM circula o anecdota.
Si anume ca ar fi fost instalat pe un loc eligibil pe lista candidatilor partidului pentru Consiliul Judetean de catre fostul presedinte al filialei, deputatul Petru Calian (trecut intre timp si el la Partidul Conservator Ð n.r.), numai dupa ce i-a explicat acestuia ca banii cu care a cotizat pentru campania electorala i-a castigat carand mortii. Maier este patronul unei firme de pompe funebre.
Din cei trei primari de comuna racolati de PD, doi au probleme cu Justitia. Este vorba de primarita comunei Baisoara, Minodora Luca, si de primarul comunei Cojocna, Sorin Ranga. Ambii au fost cercetati in dosare penale legate de restituirea unor terenuri.
Cei doi au mai fost membri ai PD, insa in perioada in care PSD era la Putere s-au inscris in acest partid, iar in anul 2004 au fost realesi ca reprezentanti ai social-democratilor.
Indeosebi Minodora Luca s-a facut remarcata in campania electorala prin vehementa cu care ii ataca pe actualii ei colegi de la PD. Unii dintre sateni sustin ca in toiul campaniei electorale din anul 2004, ea se referea la presedintele PD Emil Boc drept „piticul ala” sau „piticul de la Rachitele”.
Primarul din comuna Cojocna, Sorin Ranga, spera ca dupa intrarea in PD sa scape de dosarele penale. In consecinta, el si-a angajat un avocat faimos. Este vorba de deputatul Daniel Buda, cel care conduce si filiala clujeana a PD.
Un alt primar de comuna racolat de democrati este primarul comunei Aghiresu, Sorin Lehene, ales tot pe listele PSD, dar este consatean cu prefectul Alin Tise, finul lui Boc.
Liberalii stau mai prost la racolari
Nici liberalii condusi de Marius Nicoara nu au stat cu mainile in san in tot acest timp. Ei l-au racolat pe primarul independent din Dej, Ioan Ungur, care a fost, insa, ales cu sprijinul Aliantei PNL-PD. O alta achizitie este reprezentata de primarul comunei Bontida, Vasile Bodocan, ales pe listele PNTCD.
Pe numele acestuia au fost depuse denunturi penale formulate de consilieri locali, care sustin ca edilul ar fi cerut bani de la CJ pentru finantarea unor lucrari de aducere a apei si de canalizare, care erau, insa, deja terminate la data cererii de fonduri. Tot edilul este acuzat de consilierii locali ai PRM ca ar fi oferit ilegal o serie de terenuri unor investitori privati.
Ultimul primar racolat de PNL este cel din Recea-Cristur, Alexandru Rus, ales pe listele PSD. Acesta s-a ales cu un dosar penal dupa ce a fost acuzat ca ar fi contribuit la disparitia unui automobil din patrimoniul Consiliului Local. O alta acuzatie adusa edilului este legata de modul in care a fost atribuit contractul pentru iluminatul public din comuna.