Sari direct la conținut

Teroare in scoli

Republicanul

Incidente grave

Zilele trecute, o eleva de la Colegiul Tehnic “Lazar Edeleanu” a fost amenintata cu un pumnal confectionat artizanal. Pentru cei doi agresori – doi pusti de 13, respectiv 15 ani, fata devenise interesanta pentru portofel si telefonul mobil. Scandalul a fost aplanat de jandarmi, care se vad nevoiti sa intervina in ultima vreme din ce in ce mai des pentru astfel de actiuni.

De asemenea, politistii au salvat o alta tanara, eleva la o scoala din cartierul Nord. Ea a fost agresata chiar de o colega, care a ravnit la telefonul ei mobil. Nu in ultimul rand, doi pusti – de 11 si 9 ani, reusisera sa fure din buzunarul unui copil de 10 ani un telefon mobil.

Acesta este bilantul ultimelor zile, insa cele mai frecvente incidente care se petrec in unitatile de invatamant sunt, insa, de alta natura: razbunarile pe colegi sau chiar pe profesori.

Probleme ignorate

Un studiu realizat la nivel national de Institutul de Stiinte ale Educatiei arata ca in peste 75% dintre unitatile de invatamant elevii se bat intre ei si isi jignesc profesorii. Pentru o vorba grea, un elev poate fi linsat de “gasca” rivalului, iar un profesor care rezolva indisciplina dand afara un elev se poate alege cu injuraturi din cele mai colorate si chiar cu amenintari.

Nici Prahova nu se lasa mai prejos. Cel mai des, reglarile de conturi au loc chiar in institutia de invatamant, in lipsa gardienilor, pentru care nu mai sunt bani. Directorii de scoli refuza sa discute aceste aspecte de teama ca ar putea fi acuzati ca nu-si pot stapani elevi.

Cele mai mari probleme de acest fel se intilnesc in scolile de la periferie, in special la Grupul Scolar Teleajen, Grupul “Scolar 1 Mai” si, culmea ironiei, Colegiul Tehnic “Spiru Haret”. La “Spiru Haret”, pana mai ieri unul dintre cele mai bune licee din oras, violentele intre elevi se produc intre blocurile din cartierul Eminescu.

Nici profesorii nu scapa de batai

Desi la noi nu a aparut inca moda postarii filmelor pe internet, profesorii prahoveni sunt filmati si ei cu telefoanele. Fie ca sunt surprinsi lovind un elev, fie ca sunt inregistrati atunci cand sunt umiliti de un elev, liceenii schimba impresii si-si povestesc reciproc “realizarile”. De asemenea, unii dintre dascalii Scolii nr.13 din Ploiesti, au si acum cosmaruri cand isi aduc aminte de bataile “corp la corp”, pe care le purtau cu elevii chiar in salile de curs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro