300 mil. euro in iulie adusi din munca „de afara”
Noua transhumanta. Romanii plecati la munca in strainatate vin in fiecare vara sa-si petreaca aici vacanta, sa-si faca case, sa se casatoreasca sau sa-si repare dantura.
Iar asta se vede cel mai bine pe piata valutara: excedentul de valuta in luna iulie a fost de aproape 300 milioane de euro, de cinci ori mai mari decat in iunie, a anuntat ieri Banca Nationala.
Iar in primele zile din aceasta luna (2-6 august) alte 46 milioane de euro (sume nete) au bulversat piata valutara.
Din aceasta cauza, euro a ramas la acelasi nivel fata de sfarsitul anului, 41.100 lei.
„Cresterea de intrari de valuta la nivelul intregului an este spectaculoasa. Era logic sa se inregistreze un varf in iulie, care se va mentine probabil si in august, avand in vedere inclusiv modelul de anul trecut, si care probabil nu se va mai intalni pana la sfarsitul lui 2004.
Este un trend de fond, cu surplusuri pe medie net superioare celor din 2003, peste care s-a suprapus o crestere sezoniera a intrarilor de valuta”, comenteaza Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank.
Dincolo de „trendurile de fond” sau de conjuctura de pe piata, fapt este ca Romania trebuie de-acum sa se obisnuiasca cu o noua realitate sociala: munca a milioane de oameni in strainatate. Acest fenomen va schimba profund societatea romaneasca in urmatorii ani. Influentele in economie se vad insa si mai repede.
Pentru magazinele de materiale de constructii din Moldova, de exemplu, unde orasele mici sunt practic golite de oamenii intre 20-45 de ani plecati la munca in Italia sau Spania, lunile de vara sunt cele mai importante.
„August este in general cea mai buna luna de vanzari pentru noi. Este cu 10-15% mai buna decat iulie si mult mai buna decat septembrie. Aceeasi este situatia si in acest an”, spune Adrian Paval, actionar al grupului Dedeman, care opereaza un lant de magazine si depozite de materiale de constructii si amenajarea locuintei in zona de est a tarii.
„Nu pot spune ca o anumita categorie de produse se vinde mai bine ca alta, insa este clar ca luna august este cea mai buna in vanzari”, adauga Paval.
Grupul Dedeman, care are afaceri de 34 mil. euro, detine peste 20 de magazine si depozite in sase orase din Moldova.
Dan Ostahie, presedintele grupului Altex, remarca la randul sau o crestere a vanzarilor in ultima perioada in domeniul produselor electronice si electrocasnice. „Dupa o perioada grea pe care a traversat-o piata de profil, in ultimele luni vanzarile incep sa isi revina usor. Cred ca putem vorbi de o crestere de la luna la luna de 5-10%”, apreciaza Ostahie.
El spune ca aceasta crestere nu se remarca doar in Moldova, ci in toate zonele tarii. „Si in Timisoara locuiesc multi dintre cei care se intorc din Italia in perioada concediilor, si in Cluj si in alte orase. Este insa evidenta o crestere a ponderii extremitatilor (produse foarte ieftine si scumpe – n. red) in detrimentul celor din gama de mijloc”, adauga Ostahie.
Reteaua de magazine electronice si electrocasnice Altex a anuntat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 115 milioane euro.
Si dentistii abia asteapta vara, pentru ca cei plecati prefera sa-si repare dantura in Romania, unde preturile sunt mult mai mici.
„Numarul romanilor din strainatate care vin sa-si faca lucrarile dentare in Romania este in crestere. Asta pentru ca in Romania sunt mult mai ieftine, de la patru pana la zece ori chiar. De exemplu, am avut un caz recent in care un baietel al unei familii de romani stabilite in Italia a solicitat aplicarea unui aparat dentar care acolo costa 2.
000 de euro, iar aici 150 de euro”, a spus Dan Georgescu, medic stomatolog la cabinetul Dentexpert din Bucuresti. El spune ca cele mai multe persoane vin din Italia, dar ca sunt si din Germania, Belgia sau Marea Britanie.
Adriana Tent, de la cabinetul medical individual Estetdent din Oradea, spune: „In prezent avem 10 pacienti, majoritatea din Spania. Perioada cea mai plina este in luna august si inainte de sarbatori, pentru ca in aceste intervaluri au vacanta clientii nostri.
Pentru pacientii din strainatate se practica un adaos de 40%, insa cabinetul nostru ofera aceleasi preturi si pentru romanii din strainatate si pentru cei din Romania”.
Cel mai bine stie insa mersul „strainilor” Politia de Frontiera.
„Fata de luna iunie, in iulie, numarul cetatenilor romani care au intrat in tara prin punctele de frontiera din Bihor a crescut cu circa 25%. Astfel, daca in luna iunie au intrat in tara 300.007 romani, in luna iulie numarul acestora a fost de 370.038.
Din a doua jumatate a lunii august, a inceput traficul invers, perioada de vacanta din spatiul Schengen fiind pe sfarsite”, a declarat inspector principal Mircea Chiorean, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Bihor.