Sari direct la conținut

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul primarului din Mogoșoaia, bănuit că și-ar fi favorizat fiul în proiectul imobiliar „Sectorul 0”

HotNews.ro
Sectorul 0 Mogosoaia, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Sectorul 0 Mogosoaia, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul primarului comunei Mogoșoaia, Paul Mihai Pricup, acesta fiind bănuit că și-a folosit funcția pentru a favoriza mai multe persoane, între care și pe fiul său, în cazul proiectului imobiliar „Sectorul 0”.

”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către PRECUP PAUL MIHAI NICU a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, a inițiat și semnat o serie de documente privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic a unor parcele de teren din Sectorul Zero ce fac obiectul lucrărilor de utilitate publică denumite „Zona de dezvoltare a comunei Mogoșoaia, Județul Ilfov”, demers care a creat un avantaj patrimonial pentru fiul acestuia”, a comunicat marți ANI.

Felicia Ienculescu-Popovici, unul dintre consilierii locali USR din Mogoșoaia care au sesizat conflictul de interese, a scris pe pagina de Facebook că la vremea respectivă a fost luată la mișto de cei vizați.

  • ”Recunosc că îmi pierdusem sperața să mai vedem un astfel de anunț, după un an și jumătate de când colegii mei consilieri USR și cu mine sesizasem probleme de integritate în ceea ce-l privește pe primarul Comunei Mogoșoaia, pe câtiva consilieri și funcționari publici.
  • Îmi amintesc momentul când s-au votat acele hotărâri pe care apoi le-am atacat și în justiție. Îmi amintesc când le atrăgeam atenția înainte de vot că cei care sunt în conflict de interese nu ar trebui să voteze. Încercam să mă uit în ochii lor și să vorbesc omenește, așa cum faci când încerci să spui cuiva că nu e în regulă ce face, că poate suporta consecințe neplăcute.
  • Colegii consilieri vizați cred că făceau și glume, râdeau de noi. Nimeni nu ne lua în seamă. Erau prea puternici ca lor să li se întâmple ceva neplăcut. Iar noi eram prea neînsemnați și ignoranți (…)
  • Unul dintre distinșii colegi (nu mai e consilier, are dosar penal însă) chiar mi-a zis că mai bine învăț să fac hârtii (eram secretara unei comisii) decât să fac reclamații la „DNA” (încurca ANI cu DNA). M-a întrebat și cât am avut alcoolemia când am facut „reclamația”. Iată însă că se mai întâmplă să ni se dea și dreptate”, a scris aceasta pe pagina de Facebook.

Despre Sectorul Zero

Proiectul denumit „Sectorul 0” aparține primarului PNL Paul Mihai Precup și a ridicat mai multe semne de întrebare privind legalitatea procedurilor – de la declararea ca utilitate publică și până la modul în care au fost aprobate hotărârile de consiliu local privind exproprierile.

În linii mari proiectul prevede ca o suprafață uriașă de circa 1.100 de hectare din extravilanul comunei să fie trecută în intravilan, iar acolo să se facă un oraș.

Cei care au teren acolo aveau de ales între a ceda 39% din teren pentru străzi, spații verzi, scoli, grădinițe sau să fie expropriați cu 1,7 euro/mp. În plus, proiectul propune relocarea unor terenuri în altă parte a comunei. Prețul mic oferit la expropriere dar și relocarea terenurilor au stârnit furia mai multor proprietari. Consilieriii USR au sesizat în ultimul an mai multe posibile încălcări ale legii privind acest proiect. Una dintre ele este faptul că exproprierile au fost aprobate cu 10 voturi din 15 consilieri, primarul argumentând că 10 din 15 înseamnă două treimi. Consilierii USR au susținut că potrivit legii două treimi din 15 înseamnă 11. Printre cei care au teren în zonă este și fiul primarului.

Deocamdată proiectul a fost blocat în instanță. ​În martie 2022, Curtea de Apel București a suspendat cele trei hotărâri ale Consiliului Local Mogoșoaia care permiteau preluarea de către primărie cu titlu gratuit a 39% din terenurile deținute de cetățeni în Sectorul 0 și schimbarea poziției și formei proprietăților pentru realizarea Sectorului Zero. Decizia de suspendare este definitivă și valabilă până la judecarea proceselor de anulare a hotărârilor de Consiliu în speță. Procesul a fost intentat de trei consilieri locali USR Mogoșoaia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro