Sari direct la conținut

Ucraina are rezerve pentru a respinge posibila ofensivă rusă de luna aceasta, deși reticența Occidentului de a trimite avioane va „costa multe vieți” – Reznikov

HotNews.ro
Soldați ruși, Foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși, Foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Ucraina se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei luna aceasta, dar Kievul are rezerve pentru a opri forțele Moscovei, chiar dacă nu toate armele promise de Occident nu vor ajunge la timp, a declarat duminică ministrul apărării al Ucrainei, relatează Reuters.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că Rusia ar putea lansa noul atac în februarie din motive simbolice în preajma împlinirii unui an de la debutul invaziei pe 24 februarie 2022, dar că resursele Moscovei nu sunt pregătite din punct de vedere militar.

Ministrul ucrainean al Apărării a criticat duminică „reticența” occidentalilor de a livra avioane de luptă pentru Ucrina, de teama escaladării conflictului cu Rusia, o incertitudine despre care a spus că „va costa mai multe vieți”.

Referindu-se la „amânare sau reticență” pentru livrarea acestor arme în Ucraina, Oleksiï Reznikov a asigurat, în timpul unei conferințe de presă, că Kievul va câștiga oricum, dar că „ne va costa mai multe vieți”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a „se răzbuna” pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova, relatează France Presse.

„Rusia îşi concentrează forţele, ştim cu toţii asta. Ea vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă”, a declarat liderul ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care conduce o delegaţie a executivului european într-o vizită la Kiev.

În ultimele zile, armata rusă şi-a intensificat atacurile în estul şi sudul Ucrainei, revendicând câştiguri în jurul oraşului asediat Bahmut şi în apropiere de Vuhledar.

Împlinirea visului ucrainean de a primi avioane de luptă de la Occident stă sub semnul incertitudinii, o slabă speranță stând agățată de răspunsul președintelui Emmanuel Macron că „nimic nu este interzis în principiu” și de presiunea statelor baltice care fac lobby pentru acest tip de sprijin militar. În acest timp, SUA și Germania au spus un „nu” răspicat, iar Marea Britanie spune că decizia de a trimite avioane de a patra generație nu este una practică.

Ţări cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite până la urmă Ucrainei avioane de luptă, este de părere înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat joi de dpa și Agerpres.

Șeful diplomaţiei europene a amintit înaintea summitului UE-Ucraina programat vineri la Kiev că și furnizarea de tancuri occidentale pentru forţele ucrainene a fost iniţial foarte controversată însă că în cele din urmă s-a ajuns la un acord şi această „linie roşie” a fost depășită.

Jurnaliștii de la Politico au scris săptămâna trecută că această măsură ar fi susținută puternic în special de către statele baltice în condițiile în care aceste țări se tem la rândul lor de o posibilă agresiune rusească.

Putin ar avea 500.000 de soldaţi pregătiţi de un nou asalt

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Doneţk până în martie, a indicat zilele trecute Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit agenției Unian.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat joi că ruşii ar putea să înceapă o nouă ofensivă în Donbas (zonă minieră compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk), precum și în sudul Ucrainei, iar la această operaţiune ar putea să participe până la 500.000 de soldaţi ruşi.

Oficialii ucraineni spun că armata rusă se regrupează şi pregăteşte un atac iminent menit să schimbe cursul războiului în favoarea Moscovei, rândurile sale fiind întărite de sute de mii de recruţi mobilizaţi în toamna anului trecut.

„Oficial, au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, este mult mai mult”, a spus el.

Ucrainenii vor primi rachete cu rază mai lungă de acțiune

O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite, a declarat vineri un oficial american.

Pachetul militar anunțat vineri deschide ușa pentru mai multe livrări de bombe cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB), care au o rază de acțiune de peste 150 de kilometri.

GLSDB va crește exponențial raza de acțiune a Ucrainei de când sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA au sosit în Ucraina la sfârșitul lunii iunie 2022.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a spus duminică că Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul Rusiei și va viza doar unitățile ruse din teritoriul ucrainean ocupat

Între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Germania va trimite și strămoșul tancului Leopard 2 în Ucraina

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, ministrul norvegian al apărării sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, iar potrivit Politico ar fi luat în calcul să trimită Ucrainei opt din cele 36 de tancuri Leopard.

Canada va trimite la rândul ei patru tancuri de luptă Leopard 2.

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de Leopard din UE, cu 347 de tancuri, intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, potrivit El País, citat de Agerpres.

În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

În primele nouă luni ale războiului, Rusia a cheltuit aproximativ 82 de miliarde de dolari pentru a întreține invazia. Suma reprezintă un sfert din bugetul anual al Federației Ruse, arată o analiză Forbes Ucraina.

Putin a îndemnat industria de apărare a Rusiei să stimuleze producția și să crească calitatea echipamentelor la o reuniune din noiembrie a unui consiliu special care a fost înființat pentru a încerca să crească livrările către armată în timpul războiului din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro