Sora lui Nastase, afaceri si datorii
Dupa lista proprietatilor, Dana Barb, sora premierului Adrian Nastase, este o femeie bogata. Analizind insa afacerile Danei Barb, am putea crede ca este mai degraba un om sarac.
Adunind profitul si pierderile inregistrate pina la finele lui 2002 de cele sapte societati la care Dana Barb a fost sau mai este actionara (rezultatele financiare pe 2003 nu sint inca disponibile la Registrul Comertului) rezulta un minus de aproximativ 5,476 miliarde lei.
Ca urmare, ar trebui sa ne intrebam de unde are bani sora premierului Adrian Nastase pentru intretinerea vilei din Bucuresti. Si cum a reusit sa achizitioneze terenul si cele doua apartamente din misteriosul si impunatorul imobil situat pe Strada Muncii, in Predeal.
Sa fie, oare, Dana Barb, una dintre persoanele la care se referea premierul Nastase atunci cind propunea impozitarea cu 90 la suta a averilor care nu pot fi justificate?
Sora primului-ministru nu a dorit sa vorbeasca despre afacerile sale cu reporterii “Evenimentului zilei”. In schimb, la scurt timp dupa ce ziarul nostru a anuntat intentia de a publica o investigatie despre afacerile sale, Dana Barb a acordat un interviu-fulger cotidianului “Libertatea”, in care a raspuns unor informatii din ancheta noastra inca nepublicata.
Pretextul: un presupus Armagedon despre averea domniei sale care ar circula prin redactiile de ziare. La noi n-a ajuns acest Armagedon, dar, paradoxal, interviul ne-a raspuns la toate intrebarile, ne-a spulberat unele nedumeriri. In acelasi timp ne-a ridicat si unele noi.
Potrivit informatiilor extrase, zilele trecute, de la Registrul Comertului, Dana Barb este actionara la patru firme private. Pina la 25 mai 2004, ea putea fi regasita in actionariatul altor doua firme private. Sora premierului si-a vindut actiunile la aceste doua societati din urma, aflate in dificultate financiara, la scurt timp dupa declansarea investigatiei de catre cotidianul nostru.
Anul trecut, in preajma Craciunului, ea s-a mai retras dintr-o alta firma, a saptea in care a investit. Scopul investigatiei noastre a fost sa aflam ce afaceri a initiat sora premierului, in ce domenii, care-i sint partenerii de afaceri, daca acestia au sau nu legaturi cu partidul condus de Adrian Nastase.
Ancheta ne-a adus destule surprize: partenerii importanti de afaceri ai Danei Barb sint fie lideri din provincie ai PSD, fie oameni de afaceri fara greutate financiara, iar afacerile (cu mici exceptii) n-au mers, fiind grevate de pierderi, datorii sau credite.
Pesedistul de Alba Marius Rotar, partener cu multe “bube”
Cel mai nefericit parteneriat al Danei Barb a fost, fara indoiala, cel cu Marius Rotar, fost presedinte al organizatiei municipale a PSD, fost secretar general al organizatiei judetene PSD si fost viceprimar la Alba Iulia.
Dana Barb si Marius Rotar au fost asociati in firmele “Adda Construct” (lucrari de constructii, inclusiv lucrari de arta) si “Avanti Romania” (productie de mobilier pentru birou si magazine), ambele din Alba Iulia. Infiintate in lunile mai, respectiv iunie 2001, in acelasi sediu (strada Tudor Vladimirescu nr. 78), firmele au avut si au un capital social de 2.100.000 lei.
Din 2001 pina in mai 2004, in fiecare dintre firme, actiunile au fost impartite in mod egal (cite un pachet de 33,33 la suta) intre Dana Barb, Marius Rotar si Marian Catalin Nedelcu (cetatean austriac de origine romana, casatorit cu o politista din Alba Iulia).
Toti trei au au fost administratori la ambele firme pina la 2 august 2002, data la care Barb si Rotar s-au retras (raminind doar asociati), unicul administrator devenind romano-austriacul Nedelcu. Ambele societati au mari probleme financiare, in ciuda activitatii relativ reduse.
Potrivit informatiilor existente pe site-ul Ministerului Finantelor, in aprilie 2004, “Adda Construct” se afla in executare silita pentru neplata TVA catre Ministerul Finantelor a sumei de 180,74 milioane de lei (incluzind si penalitatile). Intr-o situatie mai delicata se afla in acea perioada cea de-a doua firma, “Avanti Romania”.
Rotar, inca viceprimar si lider PSD in Alba Iulia, era somat de catre executorii judecatoresti in martie 2004 sa plateasca in termen de 14 zile suma de aproximativ 6 miliarde lei, cit insemna, potrivit unei hotariri judecatoresti ramase definitive, prejudiciul adus omului de afaceri austriac Heinrich Kaphherer.
Nu i-a platit, asa incit, in prezent, potrivit informatiilor de la Registrul Comertului, instanta a pus sechestru pe partile sociale ale asociatilor firmei. Dana Barb n-a patit aceasta rusine fiindca pe 25 mai 2004 ea s-a retras din ambele firme – “Adda Construct” si “Avanti Romania” – cedind partile sociale bucuresteanului Florin Tiberiu Popescu.
Tot la 1 aprilie 2004 expira si contractul de inchiriere al celor doua firme pentru sediul din strada Tudor Vladimirescu, asa incit ele figureaza in prezent in evidentele Registrului Comertului cu sediul firmei expirat.
Scandalul in care Marius Rotar este acuzat de inselaciune in dauna omului de afaceri austriac Heinrich Kaphherer a trecut granitele, determinind si o luare de pozitie extrem de taioasa a oficialilor ambasadei austriece la Bucuresti.
De altfel, Marius Rotar mai are in palmares un proces pierdut cu o firma din Romania, “Europrint”, careia i-a adus un prejudiciu de aproximativ 1,9 miliarde lei. Atit firmele in care a fost asociat cu Dana Barb, cit si altele, de familie, in care parteneri ii sint sotia si fiul, au inregistrat pierderi si datorii.
In interviul din Libertatea, Dana Barb nu se plinge de neinspirata alegere a lui Marius Rotar ca partener de afaceri si sustine ca altul a fost motivul retragerii din firmele acestuia: “Mi-am vindut actiunile din aceste doua firme deoarece nu puteam, din Bucuresti, sa controlez sau sa eficientizez activitatea avind putin peste 30a”.
“Nelutu” din Predeal
Marius Rotar nu este singurul lider PSD din provincie care s-a aflat in relatii de afaceri cu sora sefului suprem pe linie de partid. Si Ioan Dumitru Oltean, presedintele organizatiei locale PSD Predeal, consilier local care, in vara acestui an, a devenit primar PSD la Predeal, a fost partener de afaceri al Danei Marina Barb.
In august 1995, Oltean a infiintat firma “Nelutu Impex” SRL (specializata in comert cu amanuntul in magazine), impreuna cu sotia sa, Virginia Violeta, avind fiecare cite jumatate din actiuni.
In martie 1999, locul sotiei a fost luat de mama sa, Viorica Oltean, pentru ca, pe 22 octombrie 2001, locul Vioricai Oltean sa fie ocupat de Dana Marina Barb (50a din actiuni, in valoare de un milion lei).
Dupa dezvaluirile “Evenimentului zilei” din primavara acestui an despre pensiunea “Alpin” din Predeal – construita si administrata de firma “Nelutu Impex” in timpul actionariatului Barb-Oltean – pe 18 mai 2004, Ioan Dumitru Oltean s-a retras si din actionariatul si de la administratia societatii.
Firma “Nelutu Impex” a primit alt nume, “Almonte” SRL, si este in prezent proprietatea integrala a sotilor Dana Marina Barb si Sorin Cornel Barb, care sint si administratori.
Desi pensiunea “Alpin” valoreaza citeva miliarde bune, ea n-a fost inclusa in capitalul social al firmei “Nelutu Impex”: potrivit datelor de la Registrul Comertului, Oltean i-a vindut 50a din partile sociale lui Sorin Cornel Barb cu numai un milion de lei, iar succesoarea lui “Nelutu Impex”, nou-nascuta “Almonte”, are in prezent un capital social
tot de doua milioane lei si nu si-a depus bilantul anual. Cit timp au fost asociati, Ioan Dumitru Oltean si Dana Barb au impartit egal roadele rezultate din activitatea firmei “Nelutu Impex”. Mai exact spus, pagubele.
In catastifele Ministerului Finantelor, “Nelutu Impex” figura in aprilie 2004 cu pierderi de 4 milioane lei (1999), 51,5 milioane lei (2000), aproape 80 de milioane (in 2001) si 740 de milioane lei in 2002. Cu toate aceste rateuri, Dana Barb si Ioan Oltean au reusit, in 2003, sa ridice la baza pirtiei Clabucet o pensiune de trei stele, numita “Alpin”.
Investitia a crescut vertiginos obligatiile financiare, astfel incit, in prezent, “Almonte” (fosta “Nelutu Impex”) are datorii totale de peste 4,6 miliarde lei. Sotii Barb le vor achita, probabil, dar vor ramine cu pensiunea, care valoreaza mult mai mult.
La parterul pensiunii se afla un centru de inchiriat schiuri, sanii si alte articole sportive de sezon, apartinind firmei “Dynamite Schi” SRL. Administratorul firmei este acelasi Ioan Dumitru Oltean, iar pachetul de actiuni era impartit cu mama sa, Viorica Oltean, pina la decesul acesteia, in 2003.
In privinta acestei firme, putem spune ca a evoluat: pierderile au scazut de la aproape 50 de milioane, in 1999, la circa 13 milioane, in 2002. Si sotia lui Ioan Oltean este patroana de firma si pensiune.
Virginia-Violeta Oltean “pastoreste” pensiunea “Bradul”; in 2002, la o cifra de afaceri de 300 milioane lei, pierderile pensiunii “Bradul” s-au ridicat la peste 700 de milioane de lei.
Din interviul Danei Barb am aflat ca relatia cu Oltean este foarte veche. “Domnul Oltean si familia sint prietenii mei si ai sotului din anii ’80, atunci cind el lucra cu sotul meu la “Autobuzul” si nu exista nici PSD, nici PNL sau alte partide. Din pacate, dupa toate speculatiile de presa, domnul Oltean si-a vindut actiunile la firma unde eram parteneri. (…
) Am 50a in “Almonte” SRL, nume pe care il are in prezent SC “Nelutu Impex”, dar Oltean nu e administrator.
” Dana Barb recunoaste datoriile de 4,6 miliarde lei ale firmei “Almonte”, dar spune ca ele provin din imprumuturi contractate impreuna cu Oltean pentru construirea pensiunii “Alpin”, sint inregistrate in contabilitate si vor fi returnate din veniturile pensiunii.
Dana Barb asigura opinia publica ca darile la stat si administratia locala au fost platite si sustine ca n-are nici o legatura cu cealalta firma a lui Oltean,”Dynamite Schi” (care functioneaza in incinta pensiunii “Alpin”), sau cu pensiunea “Bradul”.
Si totusi, profit
Alte trei firme in care este actionara Dana Barb au fost infiintate in 2001 si 2002, in Bucuresti: “Volterra” (consultanta pentru afaceri si management), “Arras” (activitati de studiere a pietei si de sondaj) si “Audit & Consulting Services” (activitati de contabilitate, revizie contabila si consultanta in domeniul fiscal).
“Volterra” este proprietatea sotilor Dana Marina Barb (85a in valoare de 1,7 milioane lei) si Sorin Cornel Barb (15a, in valoare de 300.000 lei), cu sediul inchiriat in Bulevardul Iancu de Hunedoara, 42 bis, et. 2, apartament 4, sector 1.
La “Arras”, Dana Marina Barb detine 98a din actiuni, in valoare de 4,9 milioane lei, iar Constanta Julieta Mitrica are are 2a, echivalentul a 100.000 lei. Firma este inregistrata cu sediul in acelasi imobil din Iancu de Hunedoara, dar la parter, apartamentul 1, insa contractul de inchiriere al sediului este inregistrat la Registrul Comertului ca fiind expirat din data de 14.10.2002.
In “Audit & Consulting Services” Dana Barb a facut cea mai serioasa investitie in afaceri: in noiembrie 2001 a cumparat 49a din actiuni cu 73,5 milioane lei, actiuni pe care le-a vindut in 12 decembrie 2003, cu acelasi pret, parasind firma.
La Registrul National al Comertului, ultimele bilanturi accesibile publicului la aceste trei firme dateaza din 2002; am fost asigurati ca bilantul pe 2003 a fost depus, dar evidenta nu a fost inca actualizata, motiv pentru care, cu cerere expresa la Registrul Comertului pe municipiul Bucuresti (distinct de cel National), am putea primi copii dupa bilanturile pe 2003.
La finele anului financiar 2002, firma “Arras” avea o pierdere neta de peste 522 milioane lei. “Volterra” si “Audit & Consulting Services” sint singurele societati ale Danei Barb care au inregistrat profit.
Pe anul 2002, “Volterra” s-a ales cu un venit net de 603 milioane lei, la o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei, iar “Audit & Consulting Services” a marcat un profit net de 378 milioane lei, la o cifra de afaceri de 1,4 miliarde lei.
Dana Barb recunoaste activitatea din aceste firme, dar declara mincinoase afirmatiile din fantomaticul Armagedon potrivit carora n-ar fi depus bilanturile pe 2003, mentionind ca si-a achitat toate taxele si impozitele la zi, potrivit legii.
Cite case mai are familia Barb?
Potrivit domiciliilor declarate in scriptele Registrului Comertului, Dana Barb a locuit, din 1995 si pina in prezent, intr-un apartament pe strada Aurel Vlaicu (sector 2), intr-unul din Centrul Civic (pe Bulevardul Decebal), din care s-a mutat in casa din Aviator Petre Cretu.
In impozantul imobil de pe Strada Muncii din Predeal (unde terenul a fost cumparat de Dana Barb), sora premierului este inregistrata la doua apartamente, fiind colocatara cu alti proprietari de marca (Ristea Priboi, Roxana Bichel, Daciana Sirbu).
In interviul citat, sora lui Adrian Nastase sustine ca a vindut apartamentul din Centrul Civic, nu face referire la cel din Vlaicu si mentioneaza ca singura casa din Bucuresti este cea din Petre Cretu, mostenita de catre mama sa. Cit despre imobilul din Predeal, Dana Barb recunoaste ca ar detine in proprietate numai un apartament.
Alte activitati
De la mijlocul anilor ‘90 si pina cind fratele sau a preluat fotoliul de la Palatul Victoria, Dana Barb a fost primul director general pe Romania al celebrului cabinet american de avocati “Hertzfeld & Rubin”.
Firma a acordat consultanta juridica pentru societati care au participat si au cistigat cele mai mari privatizari din Romania, din domeniul telecomunicatiilor si pina la cel petrolier.
In 2001, Dana Barb a parasit firma americana pentru a intra in Consiliul de Administratie (CA) al SIF Muntenia (in aceeasi perioada cind a intrat si Ristea Priboi in CA de la SIF Oltenia). A plecat de la SIF Muntenia in timp ce “Evenimentul zilei” publica serialul de dezvaluiri despre “baronii SIF”.
“Fabrica de Case Ispas”, o afacere cu iz penal?
Cel mai interesant fir al ramificatiilor de afaceri ce pornesc de la Dana Barb apare pe filiera sudista si pleaca de la “Fabrica de Case Ispas”, o firma specializata in lucrari de constructii, inclusiv lucrari de arta in care Dana Barb detine doar 9% din actiuni, iar sotii Carmen Daniela si Marius Ispas, restul de 91%.
In acte, sediul este declarat in Bucuresti, la parterul unui bloc de pe strada Horia Macelariu nr. 29-31. La adresa respectiva locuiesc insa doua tinere care sustin ca n-au avut niciodata vreo legatura cu firma pomenita.
Potrivit vecinilor, acolo a stat, pina in septembrie anul trecut, Nicolae Ispas, tatal lui Marius Ispas (detinatorul a 50 de procente din actiunile “Fabricii de Case”). Potrivit informatiilor extrase de la Registrul Comertului, Dana Barb este actionara la acesta firma din 1995 si pina in prezent (cu 9a din actiuni, in valoare totala de 200.000 lei, suma adusa in firma in 1995).
Desi firma este in functiune, tot de la Registrul Comertului am aflat ca “mandatul administratorului a expirat, la fel si inchirierea sediului, iar bilantul anual nu a fost depus”.
Societatea a functionat, in realitate, la kilometrul 26 pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, la intrarea in Tincabesti. Citeva case din lemn aliniate militareste intr-o curte ingradita sint singurele urme ale existentei “fabricii”, care nu mai functioneaza. Este adresa unde domiciliaza, in acte, Carmen Daniela Ispas. Firma n-a mai depus nici o situatie financiara din februarie 2002.
La anul, potrivit Legii societatilor comerciale, ea va fi radiata automat din Registrul Comertului. Ultimul bilant incheiat, pe 1999, consemna pierderi de 310 milioane lei, la o cifra de afaceri de 216 milioane.
Pentru aceasta asociere, care nu miroase deloc a afacere cu acte in regula, Dana Barb are o varianta pe care o califica drept “un scenariu SF”: “In 2002, la Registrul Comertului am descoperit semnatura mea in fals, apoi alte documente pe care semnatura imi fusese falsificata.
Am facut plingere la IGP, care mi-a remis o notificare potrivit careia “expertii au concluzionat, in urma examinarii documentelor si probelor de scris, ca semnatura in dreptul numelui Barb Dana Marina nu este autentica”. Acum se continua cercetarile la Parchet. Va voi informa cind vor fi finalizate”.
Functionarii de la Registrul Comertului nu au cunostinta despre falsurile invocate de Dana Marina Barb. In dosarul existent la Registru nu exista nici o notificare in acest sens, iar Dana Barb figureaza fara intrerupere in actionariatul firmei “Fabrica de Case Ispas” din 1995 si pina in prezent.
Omerta in loc de raspunsuri
Asupra afacerilor Danei Barb pluteste, apasatoare, legea tacerii. Nici unul dintre partenerii ei de afaceri n-a acceptat sa discutam nici despre situatia firmelor, nici despre modul in care au devenit asociati ai Danei Barb. Pe Marius Ispas l-am gasit acasa, adica pe strada Horia Macelariu, nr. 29-31, acolo unde figureaza sediul firmei detinute in asociere cu sora premierului.
Ne-a uimit prima sa reactie. Desi i-am spus limpede care este subiectul investigatiei noastre jurnalistice, el ne-a acuzat ca ne intereseaza firmele Danei Nastase, sotia premierului. “De ce vreti sa stiti ce afaceri are doamna Nastase?”, ne-a intrebat, incurcat, partenerul de afaceri al Danei Barb.
Refuzurile repetate de a dialoga au fost urmate de o amenintare ciudata: “Stati ca sun la guvern!”. Si chiar a sunat pe cineva caruia i-a explicat precipitat ca “Evenimentul zilei” pune intrebari si face fotografii. Pesedistii Dumitru Oltean (Predeal) si Marius Rotar (Alba Iulia) s-au eschivat in stil de politicieni.
Mai intii au pretins ca nu pot vorbi asa, prin telefon, dar accepta o intilnire fata in fata. Ulterior, cind noi am cerut comunicarea orei si locului intrevederii, au respins raspicat o eventuala intilnire. “Dumneavoastra vreti sa aflati date personale, nu va spun nimic”, a inchis discutia fostul consilier PSD din Predeal.
“Nu avem ce discuta pe aceste teme”, ne-a spus transant si ex-viceprimarul de Alba Iulia, Marius Rotar. Declaratii dupa care amindoi au intrerupt convorbirile telefonice. Incercarea de a discuta cu Dana Barb a esuat amuzant.
Vocea feminina care ne-a raspuns la interfonul casei sale din Bucuresti a pretins ca sora premierului nu locuieste acolo, pe strada Aviator Petre Cretu, asa incit nu e cazul sa mai insistam. Ca urmare, noi nu am avut sansa ziaristilor de la Libertatea de a sta pe indelete la taifas cu sora premierului Adrian Nastase.