Fonduri SAPARD pentru exploatatiile agricole
Zilele trecute, Agentia SAPARD a efectuat primele plati in valoare de aproximativ 140.000 de euro catre beneficiarii Programului SAPARD care au depus proiecte pentru investitii in exploatatiile agricole in cadrul Masurii 3.1.
Beneficiarii platilor sunt societatea Comlosana, judetul Timis, si societatea Agrind, judetul Satu Mare. Proiectele depuse de acesti beneficiari vizeaza achizitionarea de utilaje agricole (combina, tractor, plug, semanatoare).
Valoarea eligibila a celor doua proiecte depaseste suma de 638 mii de euro.
Societatea agricola Comlosana are 26 de angajati si se ocupa de cultivarea cerealelor, a porumbului, cat si a altor plante, si are in exploatatie 1.012 hectare. Fondurile accesate prin Programul SAPARD vor genera o marire a veniturilor societatii cu peste 30%, iar potentialul tehnologic de care dispune se va imbunatati. Totodata, vor creste performantele comerciale ale firmei.
Cofinantarea privata (50% din valoarea totala a proiectului depusa de beneficiar) a fost asigurata din profitul obtinut la finalul anului 2003 si dintr-un credit bancar.
Societatea comerciala Agrind SA, beneficiara unuia din cele doua proiecte pentru care s-au efectuat plati, are 60 de angajati si lucreaza in arenda terenuri in suprafata de 1.780 de hectare. Dupa finalizarea implementarii proiectului, vor mai fi angajati inca cinci muncitori calificati in domeniul agricol. Acestia vor lucra cu utilajele achizitionate prin accesarea fondurilor Programului SAPARD.
Societatea comerciala Agrind SA a infiintat, pe aproximativ 70% din suprafata, culturi de grau, floarea soarelui si porumb.
Masura 3.1.
din cadrul Programului SAPARD vizeaza investitii in ferme de productie vegetale (asigurarea unor exploatatii agricole viabile prin mecanizarea exploatatiilor din sectorul vegetal, prin dotarea cu tractoare, combine, utilaje, masini, instalatii si echipamente agricole inclusiv pentru calibrarea, sortarea, conditionarea, si depozitarea produselor agricole obtinute in cadrul fermei, instalatii de
irigat).
Si serele pot beneficia de aceste fonduri
Cu fondurile alocate pentru aceasta masura pot fi modernizate si infiintate plantatii pomicole si viticole, investitii in exploatatii agricole prin modernizarea si completarea cladirilor si utilitatilor (alimentare cu apa, energie electrica, energie termica, evacuarea deseurilor), precum si o serie de constructii necesare pentru productia agricola (spatii de sortare si depozitare, depozite de
combustibil, remize pentru utilaje etc).
Sunt finantate, de asemenea, modernizarea sau construirea de sere noi, din structuri metalice usoare, cu centrale termice proprii si instalatii de irigat, inclusiv asigurarea utilitatilor – alimentare cu apa, energie electrica, drenarea apelor, cu respectarea conditiilor de protectie a mediului inconjurator.
In cadrul acestei masuri mai pot fi finantate si fermele pentru cresterea animalelor si pasarilor, achizitionarea de animale cu inalt potential genetic, achizitionarea de material seminal de calitate, dotarea cu tractoare, utilaje, masini, instalatii si echipamente pentru efectuarea activitatilor din fermele de crestere a animalelor. Beneficiarii Masurii 3.1.
pot fi producatorii agricoli individuali, asociatiile agricole familiale, societatile agricole private sau asociatiile agricole cu personalitate juridica si societatile comerciale agricole cu capital integral privat.