Sari direct la conținut

Bancile s-au inghesuit sa cumpere titluri de stat de la Finante

Curierul National

Aceasta a fost cea de-a treia diminuare din acest an a ratei dobanzii platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la institutiile comerciale de credit pe termen de o luna.

Ministerul de Finante a organizat saptamana trecuta doua licitatii de titluri de stat cu scadenta la unul si trei ani. Comparativ cu licitatiile precedente, cele de zilele trecute au avut o valoare mult mai mica decat precedentele, chiar daca bancile comerciale au prezentat oferte de cumparare de sase ori mai mari!

Randamentul certificatelor de trezorerie cu termen de un an a scazut, la licitatia organizata marti, cu 0,74 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in urma cu doua saptamani, pana la 15,92 la suta pe an, cu circa doi la suta sub nivelul de la inceputul acestui an, cand randamentele erau cuprinse intre 17,90 – 18%.

Valoarea titlurilor vandute a fost relativ redusa, la 300 de miliarde de lei, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a acceptat sa mareasca oferta programata, desi cererile bancilor au insumat peste 1.852 miliarde de lei.

Ministerul Finantelor Publice a vandut, joi, obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani la o dobanda de 13,54 la suta, cu 0,45 puncte procentuale sub nivelul platit la jumatatea lunii trecute. Bancile au suprasubscris cu peste 1.000 de miliarde de lei valoarea initiala a emisiunii, care s-a ridicat la 200 de miliarde de lei. La licitatie au participat 14 banci comerciale.

In luna iulie, dupa scaderea dobanzilor inceputa de BNR, Trezoreria Statului a reusit prima vanzare de obligatiuni cu scadenta la trei ani, dupa o pauza de aproape zece luni. La acea data, Finantele au platit bancilor o dobanda de 13,99 la suta.

Saptamana aceasta urmeaza sa se desfasoare o noua serie de licitatii. In centrul atentiei vor fi obligatiunile cu scadenta la cinci ani care beneficiaza de o marja indexabila la inflatia pe ultimele sase luni. In iulie, dupa doua emisiuni succesive unde Finantele s-au confruntat cu cereri de dobanda ridicate din partea bancilor, au fost atrase la buget 35 miliarde de lei.

Valoarea marjei a fost stabilita la 5%, cea mai redusa valoare din acest an fiind de 4,89%, ea fiind obtinuta la inceputul anului. Valoarea emisiunii a fost de 300 de miliarde de lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 680 de miliarde de lei.

Din cele 2.100 de miliarde de lei pe care M.F. a dorit sa le atraga de la inceputul anului prin bonuri cu scadenta la cinci ani, la buget au ajuns doar 541,2 de miliarde de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro