Sari direct la conținut

Nastase crede ca ar fi normala chemarea sa la PNA

Premierul Adrian Nastase a declarat, marti, ca decizia PNA de a lua in considerare sesizarea deputatului PNL Mona Musca privind cazul Zambaccian reprezinta „un fapt normal si firesc”.

El a precizat ca nu a fost chemat deocamdata de catre PNA la audieri, aratand ca este normal ca acesta institutie sa analizeze mai intai problema sesizata.

„Cred ca mai intai trebuie sa asteptam ca cei de acolo sa vada efectiv despre ce este vorba si dupa aceea vor decide cum este mai bine sa procedeze” a declarat premieul Adrian Nastase.

El a multumit deputatului liberal Mona Musca pentru faptul ca, prin reluarea unui subiect care a fost dezbatut in presa, in ultimii doi ani, de numeroase ori, a prezentat „un mesaj nou, autentic si puternic” in legatura cu ce anume intentioneaza PNL sa faca in viitor in Romania.

Sesizarea de la PNA

Alianta PNL-PD a sesizat, saptamana trecuta, PNA, cerandu-i sa cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o, in timp ce era cercetat penal in 1997, de la Nastase.

Potrivit sesizarii – semnate de Mona Musca, membru in Comitetul National de Conducere al Aliantei – Adrian Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, „de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului”.

Sesizarea adresata PNA este semnata de deputata PNL Mona Musca

Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vandut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec.

Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura „Adrian Nastase”, se arata in sesizare.

Alianta a cerut PNA sa cerceteze legatura dintre tranzactie si sustinerea publica acordata de Nastase – prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei la acel moment – lui Bivolaru.

Fostul deputat a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de dolari adus BRD.

Parchetul National Anticoruptie

Unul dintre purtatorii de cuvant de la PNA, Ion Badea, a confirmat la BBC ca s-a depus o plangere in care este vorba de primul ministrul Adrian Nastase.

„Urmeaza sa comunicam la timpul potrivit, in functie de rezultatul analizei acestei plangeri, cum vor sta lucrurile ne-a declarat, de la Parchetul National Anticoruptie, Ion Badea.

Terenul din Zambaccian

Proprietatea primului ministru din Zambaccian a facut obiectul mai multor comentarii in presa, si in opozitie in ultimii ani.

Este vorba despre 700 de metri patrati intr-una dintre cele mai scumpe zone din Bucuresti, adica langa sediul televiziunii romane.

Terenul cumparat cu 11 mii de dolari valoreaza astazi in jur de un milion de euro.

Scandalul in legatura cu acest teren a fost declansat in 2002 de asa-numitul raport Armaghedon 2 care cuprindea o suma a pretinselor acte de coruptie de care s-ar face vinovat, direct sau prin intermediari, Adrian Nastase.

Pe terenul cu pricina se construieste un bloc cu sase etaje evaluat la mai multe miliarde de lei.

Firma care construieste blocul apartine lui Sergiu Sechelariu, fostului secretar de stat de la Ministerul Transporturilor.

Firma Coninpuls a fost preferata si la constructia tribunalului din Bacau si cea a cladirii SIF Moldova.

Blocul din strada Zambaccian a carui destinatie nu este clara ar fi, conform raportului Armaghedon 2, doar o parte din zestrea imobiliara de patru case de lux a familiei Nastase.

Nici una dintre aceste case nu apare in declaratia de avere a premierului Adrian Nastase.

Terenul din Zambaccian apare insa in declaratia de avere a premierului. Pe numele sotiei premierului, Dana Nastase, este inregistrata o constructie, denumita casa de vacanta. O casa de vacanta cu o suprafata construita de 540 de metri patrati.

Alte acuzatii

Premierul Adrian Nastase nu este invinuit doar in legatura cu achizitionarea terenului din Zambaccian.

Primarul general Traian Basescu sustine ca a aflat tarziu de constructia cladirii de pe acest teren.

Cladirea a fost construita fara a avea avize de urbanism, iar inspectorii de constructii au constatat in urma cu doi ani nereguli.

Au urmat amenzi de o suta de milioane si decizia de sistare a constructiilor.

Firma lui Sergiu Sechelariu nu a platit nici un leu amenda si a continuat lucrarile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro