Sari direct la conținut

Painea ar putea sa se ieftineasca cu maximum 500 lei

Adevarul

Desi pretul graului a scazut aproape la jumatate in ultimele luni, painea ar putea sa se ieftineasca in urmatoarele saptamani cu doar pana la 500 lei. In conditiile celei mai mari productii de grau din istoria tarii, premierul Adrian Nastase a tinut ieri sa-si exprime nemultumirea fata de faptul ca pretul painii nu da semne ca ar putea sa scada.

„In conditiile in care pretul graului a scazut de la 6.000-7.000 lei/kg la 4.000 lei/kg si in conditiile in care graul reprezinta 70 la suta din pretul painii, este firesc ca pretul painii fabricate dupa 1 septembrie sa urmeze acest curs de scadere urmat de materia prima.

Daca anul viitor va fi unul mai prost, pretul painii poate sa creasca, dar acum mi se pare normal ca aceste costuri sa scada”, a declarat ieri premierul Adrian Nastase, cu prilejul unui seminar pe teme agricole.

La declaratiile reprezentantului Rompan, potrivit caruia, chiar daca fabricile ar ieftini painea, comerciantii sunt cei care nu scad pretul de vanzare, primul-ministru a afirmat taios: „Sa ieftineasca dansii (fabricile de paine – n.n.) painea, si ne ocupam noi de intermediari, asa cum am facut si la rosii”.

In acelasi context, premierul Adrian Nastase a mai spus ca exista foarte multi intermediari care obtin profituri mari din „vanzarea intarziata” a graului.

Una dintre posibilele solutii, conform premierului, o reprezinta construirea unui numar de silozuri de capacitate medie, care sa fie puse la dispozitia asociatiilor de producatori, astfel incat acestia „sa nu mai depinda de cei care au luat, in anumite conditii, silozurile si care creeaza un anumit tip de monopol”.

Nastase nu a uitat sa mentioneze nici „firmele transnationale care aduc in Romania grau, vand grau din Romania si obtin sume extraordinar de mari doar plimband hartiile intre noi si cumparatorii din strainatate”.

Ca solutie, premierul a aratat ca este nevoie de „o intermediere la nivel national, asociatiile fermierilor vor decide cum sa organizeze o astfel de structura”, pentru crearea unei interfete pentru export.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat ca „nu trebuie sa ne gandim la exportul de grau pur si simplu, ci trebuie sa ne gandim la produse din grau pentru export”, tinand sa precizeze ca „la intrebarea daca Romania ramane o tara cerealiera, raspunsul este categoric da”.

Romania trebuie sa cultive aproximativ 1,8 milioane de hectare cu grau, indiferent de parerea unuia sau altuia, a spus Daea.

La sfarsitul seminarului, premierul Adrian Nastase a inmanat, la gramada, diplome unui numar de aproximativ 250 de producatori agricoli si societati de profil fruntase in ce priveste productiile de grau si orz obtinute in acest an, printre acestea aflandu-se, in capul listei, si unele societati cu datorii mari la plata redeventelor datorate Agentiei Domeniilor Statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro