Romexpo gazduieste Targul international de mobila si decoratiuni interioare
In perioada 8-12 septembrie, Romexpo, in colaborare cu Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania organizeaza o noua editie a Targului international de mobila si decoratiuni interioare (BIFE-TIMB), expozitie ce va reuni 430 de firme din Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franta, Elvetia, Germania, Grecia, Iran, Italia, Pakistan, Polonia, Romania, Slovenia, Turcia si Ungaria.
Vizitatorii vor avea ocazia sa admire ultimele tendinte in materie de mobilier pentru uz casnic, mobilier pentru birouri, pentru spatii publice, decoratiuni interioare, produse pentru cladiri din lemn, accesorii si materiale auxiliare pentru mobila.
Sectiunea mobila este impartita in cinci saloane tematice, gazduite astfel: salonul clasic si traditional, in pavilioanele 12, 14 si 29, salonul modern si functional, in pavilioanele 13, 15, salonul design si avangarda cu mobila de lux, in pavilioanele 16,17, salonul sit & relax, cu oferte de canapele, scaune si mese, in pavilionul 2 si salonul mic mobilier si decoratiuni, in 26 si 29.
Programul de vizitare al expozitiilor va fi zilnic intre orele 10,00-18,00, iar accesul se face pe baza biletului de intrare in valoare de 50.000 de lei. Organizatorii vor acorda si in acest an un premiu al vizitatorului, printre produsele care pot fi castigate numarandu-se masute, scaune, usi glisante, demifotolii, comode si chiar un set de dormitor de opt piese.
Producatorii cer Consiliului Concurentei sa suspende
majorarea preturilor la PAL
Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania cere Consiliului Concurentei sa suspende majorarea preturilor la PAL melaminat si brut pana la luarea unei decizii in legatura cu achizitia grupului Fratti de catre firma austriaca Kronospan.
Consiliul Concurentei a declansat o actiune referitor la aceasta tranzactie care incalca legile concurentei, cu atat mai mult cu cat firma austriaca a majorat tarifele la materiile prime cu peste 40 la suta intr-un timp foarte scurt. “Ancheta poate sa dureze 2-3 luni. Noi murim in 2-3 luni.
De aceea, cerem Consiliului Concurentei sa suspende aceste majorari de preturi pana la luarea unei decizii in acest sens”, a declarat, ieri, Aurel Rizea, presedintele executiv al APMR.
Avand in vedere ca Grupul Fratti este singurul producator de PAL melaminat din Romania si detine in plus si 70 la suta din productia de PAL brut, cresterea preturilor la aceste materii prime pentru producatorii de mobila s-ar regasi in proportie de 20 la suta in produsul final care foloseste PAL melaminat si de
8-10 la suta pentru mobila fabricata cu PAL brut. In aceste conditii, fabricile autohtone vor fi puse in situatia de a-si inchide portile sau de a majora la randul lor preturile la mobilier care oricum se vinde destul de prost pe piata romaneasca, avertizeaza Rizea. Mai mult, fabricile vor fi nevoite sa anuleze si unele contracte externe.
Mai mult, Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania, a aratat ca motivatia firmei austriece pentru majorarea preturilor, si anume cresterea costului lemnului, este falsa. “Preturile cu care cumpara masa lemnoasa de la noi nu au crescut, asa cum au declarat ei”, sustine acesta.
In primele sase luni ale anului 2004, productia de mobila a crescut cu 22 la suta fata de perioada similara a anului trecut, a aratat Rizea. Productia pe anul 2003 a fost in valoare de 998 de milioane de dolari, 78 la suta fiiind destinata exportului.