Romanii au platit 3,7 miliarde $ pentru marile falimente bancare
Ultimele falimente bancare ne-au costat aproape 3,7 miliarde dolari, jumatate din aceasta suma fiind aferenta inchiderii Bancorex. In 1998, activele bancilor cu intarzieri la plata erau de 2,5 ori mai mari decat suma capitalurilor proprii acestor institutii.
Costurile totale ale restructurarii sistemului bancar au fost de aproape 3,7 miliarde dolari, potrivit unui studiu BNR. Falimentul Bancorex a determinat 50% din costurile totale suportate pentru restructurarea sistemului. Mai precis, costurile determinate de aceasta banca au fost de 1,8 miliarde dolari.
„Costurile suportate de stat sau de sistemul bancar au fost de 1,8 miliarde dolari in cazul Bancorex, de un miliard dolari in cazul Bancii Agricole, 0,5 miliarde dolari in cazul Bancii Dacia Felix, 0,1 miliarde dolari in cazul Bankcoop, in cazul celorlalte banci, sumele au fost mult mai mici – nesemnificative”, ne-a declarat directorul Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale, Nicolae
Cinteza. La nivelul anului 2003, costurile restructurarii sistemului bancar a echivalat cu 6,4% din PIB.
Costuri mai mici decat ale altora
Potrivit datelor puse la dispozitie de oficialii BNR, costurile suportate de alte tari pentru restructurarea sistemelor bancare au fost mult mai mari. Astfel, in cazul Argentinei, acestea au echivalat cu 55,3% din PIB, in Israel 30%, iar in Uruguay 22,4%.
O pondere mai mica in PIB au detinut-o aceste costuri in cazul tarii vecine Ungaria 10%, in timp ce in cazul Bulgariei, acestea au echivalat cu 14% din PIB. Pe de alta parte, ponderea cheltuielilor suportate de Spania pentru „curatirea” mediului bancar au echivalat cu 5,6% din PIB-ul acestei tari, iar in cazul Statelor Unite ale Americii a fost de numai 2,4% din PIB.
Indicatorii: alarma de gradul zero
In anii in care au „demarat” cele mai rasunatoare falimente bancare, indicatorii inregistrati de sistem indicau, chiar si pentru un necunoscator, alarma de gradul zero. Mai precis, in anul 1998, activele care inregistrau intarzieri la plata reprezentau 14,54% din totalul activelor sistemului bancar, potrivit declaratiilor directorului BNR.
Totodata activele bancilor (adica plasamentele acestora) care inregistrau intarzieri la achitare reprezentau 253% fata de capitalurile proprii ale institutiilor bancare. In prezent, sistemul bancar inregistreaza indicatori mult mai buni, potrivit datelor inregistrate la finele primului semestru din acest an.
Activele intarziate la plata reprezinta 0,37% din totalul activelor sistemului, iar cele raportate la capitalurile proprii ale bancilor detin o pondere de 3,9%.