Crestere economica de 6,6%, in primele sase luni ale anului
Cresterea economica a atins 6,6%, in termeni reali, dupa primele sase luni ale anului, dinamica superioara celei din primul trimestru, cand PIB a fost mai mare cu 6,1% fata de anul trecut, potrivit datelor preliminare furnizate de Institutul National de Statistica.
Ritmul de crestere economica depaseste estimarile autoritatilor de la inceputul acestui an, care previzionau o rata anuala de 5,5%, cu 0,6 puncte procentuale peste 2003. Potrivit informatiilor de la INS, cererea interna a jucat un rol semnificativ in aceasta evolutie, consumul final inregistrand o crestere cu 8,8%, fata de primele sase luni ale anului trecut.
La nivelul gospodariilor populatiei, consumul de 9% a trecut peste nivelul mediu. In ceea ce priveste formarea PIB, cele mai bune rezultate au fost obtinute in sectorul constructiilor, cifrele aratand o majorare cu 8,6%. Industria si agricultura au avut o dinamica mai modesta, inregistrand un plus de 5,9% si, respectiv, 5,3%, inferioara cresterii de 6,5% a valorii adaugate brute din servicii.
In acelasi timp, impozitele nete pe produs (diferenta dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat – TVA, accize – si subventiile pe produs platite de la bugetul de stat) s-au majorat cu 8,8%, comparativ cu incasarile din primele sase luni din 2003. Rezultatele din primele sase luni releva un spor de 10,4% si in privinta formarii brute a capitalului fix.
In perioada analizata, importurile au avansat cu 19%, ritm care depaseste cu doua puncte procentuale variatiile pozitive consemnate de exporturi. Produsul Intern Brut al Romaniei a atins, dupa primele sase luni, 907.871,1 miliarde lei (22,3 miliarde de euro, la cursul mediu pentru primul semestru).