Sari direct la conținut

Marko Bela, candidatul UDMR la Presedintie

Cotidianul

Marko Bela era cotat, aseara, ca potential candidat al UDMR la Presedintia Romaniei, miscarea fiind considerata una surpriza, dupa probabilitatea ca senatorul Peter Eckstein Kovacs sa reprezinte interesele Uniunii in fata alegatorilor din comunitatea maghiara.

Consiliul Operativ al Uniunii urma sa ia in discutie, aseara, ordinea de zi si sa puna la punct ultimele detalii pentru sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali de astazi, care va decide prin vot candidatul Uniunii pentru fotoliul de la Cotroceni.

Potrivit unor informatii din conducerea Uniunii, senatorul Peter Eckstein nu a intrunit aprobarea „greilor“ din conducerea UDMR pentru a intra in cursa. El fusese validat, la sfarsitul saptamanii trecute, de Organizatia judeteana Cluj sa intre in competitie, insa este de asteptat sa isi retraga candidatura daca Marko Bela va intra in cursa.

Potrivit surselor citate, Marko Bela urma, aseara, sa fie nominalizat pentru a intra in competitie, in ciuda multor dezavantaje fata de Eckstein.

Se crede ca senatorul de Cluj ar fi reprezentat o solutie mult mai buna pentru atragerea a cat mai multe voturi ale comunitatii maghiare, mai ales in randurile celor nemultumiti de rezultatele sprijinului pentru PSD, dat fiind ca nu este asociat ca imagine cu actuala conducere.

Pe de alta parte, candidatura sa ar fi putut reprezenta un potential punct de risc pentru Uniune, dat fiind ca la alegerile locale a sfidat conducerea facand un pact pentru turul al doilea, la Cluj, pentru sustinerea candidatului Aliantei, Emil Boc, in defavoarea candidatului PSD, Ioan Rus.

Intrarea lui Marko Bela in cursa, mai ales ca initial era total defavorabil ideii si s-a opus o perioada acestui lucru, indica nevoia de control total al voturilor comunitatii maghiare, in perspectiva turului al doilea la prezidentiale, si incercarea de inlaturare a oricarui risc.

Candidatura lui Marko Bela este si riscanta, pentru ca ar putea deturna o parte din voturile comunitatii maghiare sau ar putea genera absenteism in randurile acesteia, in conditiile in care trecerea pragului electoral se situeaza in zona de risc politic maxim.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro