Europa boicoteaza sarbatorirea canalului Dunare-Marea Neagra
Comisia Europeana nu sprijina, nu patroneaza si nu participa la simpozionul de la Mamaia, inceput ieri si consacrat sarbatoririi celor 20 de ani de cind Nicolae Ceausescu a inaugurat canalul Dunare-Marea Neagra. Organizatorii s-au folosit insa de numele Comisiei Europene.
Nu este singurul caz in care diverse fundatii, organizatii si persoane vor sa pacaleasca institutiile europene, atragindu-le in manifestari dubioase.
Printr-o declaratie publica facuta la Ministerul Transporturilor, generalul Otto Breuer, fost director adjunct la canalul Dunare-Marea Neagra in vremea lui Ceausescu, sustinea ca simpozionul de la Mamaia se desfasoara sub inaltul patronaj al presedintelui Iliescu si al Comisiei Europene. Otto Breuer s-a laudat ca are contacte la presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.
Informatia despre implicarea Comisiei Europene a fost preluata de principalele agentii de presa din Romania si de unele ziare. Ea s-a dovedit insa falsa.
“Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti nu sprijina, nu patroneaza si nu participa, prin nici un reprezentant, la simpozionul de la Mamaia”, ne-a declarat Angela Filote, purtatorul de cuvint al Delegatiei la Bucuresti. Nici de la Bruxelles nu vine nimeni la Mamaia.
“Nu participam, nu exista vreun acord al conducerii Comisiei Europene sa ne implicam in actiunea de la Mamaia”, ne-a declarat Amador Sanchez Rico, purtatorul de cuvint al vicepresedintelui Comisiei Europene pe probleme de transport si energie, Loyola de Palacio.
Refuzul Comisiei Europene de a participa nu i-a impiedicat pe organizatori, care sint sprijiniti de presedintele Iliescu si de Ministerul Transporturilor, sa se foloseasca de numele, emblema si steagul Uniunii Europene. La Mamaia s-au impartit pliante, invitatii si mape de prezentare in care era mentionat “patronajul Comisiei Europene”.
Iliescu nu sufla o vorba despre mortii de la canal
In ultima vreme, la diverse actiuni si simpozioane, s-au inmultit fundatiile care inventeaza legaturi cu institutiile internationale.
Intilnirea de la Mamaia este pregatita de o oarecare fundatie “Protecan”, sustinuta de Presedintia Romaniei, Ministerul Transporturilor si sponsorizata de Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank, Romtrans si de alte institutii navale din judetul Constanta.
Presedintele Iliescu a trimis participantilor un mesaj in care considera canalul Dunare-Marea Neagra “dovada cea mai elocventa a capacitatii de creatie si de actiune a poporului nostru”, “impresionanta lucrare de arta”, care va impulsiona schimburile dintre toate tarile Europei.
Informatii puse la dispozitie de Administratia Canalelor Navigabile de la Agigea arata ca acest canal are profit zero, ca este sustinut de la bugetul de stat, ca multe lucrari au ramas neterminate din vremea lui Ceausescu.
Canalul a costat peste doua miliarde de dolari, iar in cei douazeci de ani care au trecut de la inaugurare s-au incasat mai putin de 200 de milioane de dolari din trecerea navelor. In mesajul trimis participantilor, presedintele Iliescu nu spune nimic despre conditiile infernale in care s-a lucrat la canal.
Conform marturiilor unor militari si civili, schimburile erau de 12 ore, se lucra si simbata, erau adusi oameni cu tot cu familii, cu copii mici, care locuiau in baraci. Elevii si studentii lucrau gratis la canal, in cadrul Santierelor Nationale ale Tineretului, cel putin doua luni in fiecare vara.
Trecind sub tacere realitatea construirii canalului, simpozionul de la Mamaia pare sa fie un prilej pentru citiva nostalgici comunisti de a-si aminti vremurile bune de odinioara, cind puteau da ordine la canalul Dunare-Marea Neagra.
Mark Percival, director al organizatiei “Romania Think Tank”: “Afirmatiile false si denaturarile pericliteaza legaturile cu UE”
Mark Percival, director al organizatiei “Romania Think Tank”, care isi propune sa sustina economia de piata, independenta justitiei si mass-media independente, a semnat, in numarul de ieri al publicatiei “Daily News”, care apare la Bucuresti, un text intitulat “Jocul periculos al rescrierii istoriei”.
Mark Percival sanctioneaza boala institutiilor statului, in special a Presedintiei Romaniei, de a cauta mereu prilejuri de sarbatoare.
El observa ca presedintele Iliescu apeleaza acum la omagierea unui simbol comunist, canalul Dunare-Marea Neagra, constructie care avea o clara semnificatie politica, prin care “dictatorul Ceausescu isi consolida puterea, iar cultul personalitatii prindea radacini”.
Percival spune ca laudele presedintelui Iliescu “sint o insulta adusa miilor de victime ale regimului comunist, care au pierit la canal, atit in anii Ô50, cit si dupa 1980”.
In plus, relatiile cu Uniunea Europeana “sint periclitate serios prin afirmatia falsa facuta de catre Presedintia Romaniei si de catre organizatorii evenimentului, conform careia simpozionul are loc sub patronajul UE”. Directorul organizatiei “Romania Think Tank” mentioneaza ca nimeni de la Comisia Europeana nu are nici o legatura cu aceasta omagiere.
Mark Percival e de parere ca “asemenea denaturari, demne de epoca lui Ceausescu, impiedica progresul Romaniei, intrucit discrediteaza institutiile publice ale tarii”.