Sari direct la conținut

Picturi de Pallady, recuperate in America

Stirea Zilei

Timp de 25 de ani, picturile, aflate intr-o stare deplorabila, au fost tinute la Catedrala Sfanta Maria din Cleveland *Restaurate, ele sunt in prezent expuse la Centrul de Arte din Lakewood

Mai multe picturi ale artistului roman Theodor Pallady, despre care nu se mai stia mare lucru, au vazut, de curand, lumina zilei.

Timp de mai multe decenii, tablourile au fost tinute la Catedrala Ortodoxa Romana Sfanta Maria din Cleveland. Curatate si inramate, picturile sunt in prezent expuse la Centrul de Arte din Lakewood.

Realizarea expozitiei a fost posibila datorita eforturilor depuse de George Dobrea, presedintele Muzeului Etnic Roman de la Catedrala Sfanta Maria. Dobrea a reusit sa adune de-a lungul timpului peste 1.000 de obiecte traditionale romanesti, de la imbracaminte pana la picturile unor renumiti artisti romani.

Conform unor experti in pictura, tablourile scoase acum la iveala valoreaza peste 5 milioane de dolari. Acesta ar fi doar pretul de pornire in cazul unei licitatii.

Doar inramarea picturilor a costat 10.000 de dolari

Conform lui Dobrea, tablourile pictorului Theodor Pallady i-au fost daruite de catre un fost ambasador american in Romania si se afla in colectia de la Sfanta Maria de mai bine de 25 de ani. Pentru ca picturile se aflau intr-o stare foarte proasta, romanul a cheltuit de curand aproximativ 10.000 de dolari pentru a le curata si inrama.

Anul trecut, in octombrie, in timpul unei vizite private la Catedrala Sfanta Maria din Cleveland, presedinele Ion Iliescu a fost primul care a putut vedea picturile lui Pallady restaurate.

Tablourile fiind in prezent inramate, George Dobrea cauta sponsori cu ajutorul carora sa poata expuna picturile in mai multe orase americane in care numarul cetatenilor romani este mare, cum ar fi Chicago, New York, Washington, Los Angeles si Miami.

Dobrea este de parere ca un astfel de tur prin mai multe orase cu picturile lui Pallady nu numai ca va aduce o mare bucurie comunitatilor de romani, ci chiar ar putea aprinde o scanteie in ceea ce priveste interesul pentru Pallady, ca un important pictor a carui mostenire artistica a fost ascunsa timp de zeci de ani.

Pallady i-a avut colegi pe celebrii pictori Henri Matisse si Georges Rouault

Theodor Pallady s-a nascut in 1871. A studiat pictura la Politehnica din Dresden, Germania. La sfarsitul anilor 1880, unul dintre profesorii sai, Erwin Oehme, vazand talentul lui Pallady, a insistat ca acesta sa mearga sa studieze la Paris. Ajuns aici, a fost inscris la Scoala de Arte Frumoase. A avut norocul sa fie discipolul unor pictori celebri ca Gustave Moreau si Pierre Puvis de Chavannes.

In perioada respectiva, Parisul era inima creatiilor, iar in jurul lui Pallady erau multi pictori care in timp au devenit cunoscuti, cum ar fi Henri Matisse si Georges Rouault. Pallady a dezvoltat o prietenie frumoasa si apropiata cu Matisse.

Acesta a reusit sa influenteze foarte mult stilul de pictura al romanului, in special prin numeroasele portrete cu femei nud invaluite de lumina si pictate cu multa indrazneala.

Pallady a revenit in Romania in 1904. Aici s-a bucurat de o cariera de succes pana cand a murit, in 1956. Insa, el nu a atins niciodata faima mondiala de care s-au bucurat colegii sai de la Paris. Unul dintre motive este ca Romania a fost exclusa de pe scena internationala a artei.

O alta cauza ar putea fi faptul ca Pallady niciodata nu a vrut sa realizeze lucrari care sa depaseasca modul de a picta al incepatorilor.

Interesant este faptul ca, in 1905, la un an dupa ce Pallady a parasit Parisul, prietenul sau Matisse, care in prezent este considerat un mare artist, a abandonat pentru o perioada ideea sa potrivit careia pictura trebuie sa fie “ca un scaun relaxant si confortabil” si a adoptat stilul salbatic, al culorilor electrice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro