Sari direct la conținut

Opozitia ucraineana a blocat intrarea in sediul Guvernului

HotNews.ro

Opoziţia ucraineană a blocat, vineri dimineaţă, cu autobuze şi microbuze, intrarea principală in sediul Guvernului, in timp ce mai multe mii de manifestanţi au inconjurat clădirea pentru a impiedica accesul funcţionarilor, relatează Interfax.

Sustinatorii lui Iuscenko au blocat de asemenea sediile Administratiei Prezidentiale si a Bancii Nationale.

Gazeta.ru: ‘Structurile de forta trec de partea lui Iuscenko’

Gazeta.ru, cotidian rusesc care apare pe Internet, publica in numarul de astazi, 26 noiembrie, articolul ‘Structurile de forta trec de partea lui Iuscenko’.

Curtea Suprema din Ucraina a stabilit procedura prin care Viktor Ianukovici va prelua atributiile de presedinte. Pauza va dura minimum pana marti dimineata. In acest interval, judecand dupa modul dinamic in care se deruleaza evenimentele la Kiev, opozitia ar putea sa dea lovitura, pentru a pune capat in sfarsit situatiei; joi seara de partea ei au inceput sa treaca structurile de forta.

In seara zilei de joi, Curtea Suprema a Ucrainei a interzis printr-o hotarare Comisiei Electorale Centrale sa dea publicitatii in mod oficial rezultatele alegerilor prezidentiale, care il desemneaza castigator pe Viktor Ianukovici.

CEC nu poate intreprinde nici un fel de actiuni pentru pregatirea procedurii de preluare a functiei de presedinte de catre primul ministru, pana cand Curtea nu va examina si nu va lua o hotarare in legatura cu plangerea inaintata privind nelegitimitatea recunoasterii de catre CEC a victoriei lui Ianukovici in functia de presedinte al Ucrainei.

Plangerea a fost intocmita si adusa la CEC de o persoana de incredere din anturajul lui Iuscenko, deputatul Nikolai Katerinciuk. Ea va fi examinata de Curte luni, 29 noiembrie.

Acest lucru inseamna ca si in cazul in care Curtea va da castig de cauza lui Ianukovici, anuntul oficial al CEC privind rezultatul alegerilor si desemnarea castigatorului va fi publicat in ziarele ‘Vocea Ucraianei si ‘Curierul guvernamental’ abia marti, 30 noiembrie (acest anunt ar fi trebuit sa apara in ziare vineri dimineata).

Din acel moment castigatorul scrutinului in versiunea CEC va incepe procedura de destituire din functie a celor care nu corespund si in acelasi timp va incepe pregatirea procedurii de investire.

Acest lucru inseamna ca puterea pierde practic patru zile, care vor trece intr-o atmosfera de totala incertitudine. Iar incertitudinea este lucru cel mai grav pentru sustinatorii lui Viktor Ianukovici.

Care va fi hotararea ce va fi adoptata de Curtea Suprema luni nimeni nu poate ghici astazi. La prima vedere, legea privind alegerea presedintelui Ucrainei nu presupune modificarea tuturor rezultatelor alegerilor. E nevoie doar de schimbarea rezultatului votului numai in anumite circumscriptii, acolo unde se poate constata ca exista baza legala.

Dar situatia in tara este revolutionara (lucru recunoscut si de autoritati), iar in aceste conditii hotararea poate fi oricare.

Dar si in cazul in care hotararea CEC de a-l recunoaste pe Ianukovici drept castigator al alegerilor va fi confirmata, statul major al lui Iuscenko va avea timp pentru a depune luni la Curtea Suprema mai multe dovezi care sa conteste intr-un fel sau altul rezultatele celui de-al doilea tur. Si atunci pauza se va prelungi cu inca trei-patru zile.

Cu toate acestea si actualul time-out va fi suficient pentru statul major al lui Iuscenko pentru a transforma din radacini situatia in capitala, adica pentru a prelua puterea. Joi s-a putut observa ca, cu cat se prelungeste disputa dintre putere si opozitie, cu atat mai catastrofale vor fi urmarile pentru putere.

De partea lui Iuscenko au inceput sa treaca reprezentantii structurilor de forta: aproximativ 50 de lucratori din procuratura Kievului au semnat o declaratie de sprijin.

Dar cel mai important lucru s-a intamplat aseara la ora 22:00 (ora Moscovei): in piata, in fata unei multimi de mii de oameni, a luat cuvantul general-locotenentul din Consiliul de Securitate al Ucrainei, Aleksandr Skibinetki. El a facut apel la lucratorii din structurile de forta sa fie alaturi de popor, iar la judecatorii de la Curtea Suprema sa fie obiectivi.

Oamenii se indoiesc de rezolvarea corecta a alegerii lor si au destule motive bine intemeiate. Este nevoie sa se asigure cetatenilor, societatii, posibilitatea ca in mod deschis, transparent si cinstit sa-si exprime vointa in asa fel incat sa nu existe nici cea mai mica banuiala legata de fraudare si alte incalcari ale legislatiei.

Acest lucru se poate face si se va face – a anuntat un inalt ofiter din Consiliul de Securitate. El a afirmat ca va ramane credincios juramantului si ca vor ramane credinciosi toti ofiterii din Consiliul de Securitate, si in general toti militarii – ei sunt gata sa apere oranduirea constitutionala, integritatea teritoriala, securitatea patriei lor si a cetatenilor.

Dupa generalul din Consiliul de Securitate (care nu a spus daca a trecut de partea lui Iuscenko numai el sau impreuna cu subordonatii sai), la mitingul opozitiei au luat cuvantul militienii; in jur de 20 de oameni din diferitele structuri ale Ministerului de Interne au facut apel la colegii lor sa fie alaturi de popor.

Este posibil, ca in cursul noptii acest apel sa fi fost urmat si de alti reprezentanti ai structurilor de forta, in tot cazul Iuscenko a reusit intr-un fel sa inceapa procesul de trecere de partea sa a reprezentantilor structurilor de forta, iar acest lucru inseamna ca puterea nu mai poate avea incredere in structurile de forta care la ora actuala incercuiesc obiectivele guvernamentale cheie din

capitala.

In acest timp, statul major al lui Iuscenko continua sa intregistreze succese – aseara in Piata Independentei, Comitetul de Salvare Nationala, infiintat in ajun, a elaborat primele trei decrete. Primul a fost cel referitor la infiintarea organizatiei de autoaparare obsteasca.

In conformitate cu acest decret, acestei organizatii, impreuna cu organele de ordine si serviciul de securitate, ii revine obligatia de a asigura ordinea de drept in Ucraina.

Al doilea decret se refera la libertatea mijloacelor de informare: el cere tuturor organelor puterii de stat sa adopte masuri pentru asigurarea dreptului cetatenilor la libertatea de gandire si a cuvantului; conducatorii radioteleviziunilor si mijloacelor de informare sunt obligati sa respecte neconditionat Constitutia si legile tarii, care garanteaza fiecaruia acest drept, ca si dreptul de a-si

exprima liber convingerile. In sfarsit, cel de-al treilea decret se refera la ‘restaurarea puterii populare in Ucraina’

Nu au fost facute publice nici un fel de detalii in legatura cu acest document, dar esenta lui se subintelege: puterea in tara trece la cel care este mai puternic. In continuare, opozitia a trecut la actiuni concrete. Inca de joi seara intentioneaza sa faca un zid compact in jurul cladirii guvernului Ucrainei, a Radei Supreme si administratiei presedintelui.

Sunt suficiente forte si participanti la miting pentru aceasta. Iulia Timosenko a avut aceasta idee: ‘Pe toti lucratorii acestor institutii ii lasam cu dragoste sa iasa, iar dimineata nu le mai permitem sa intre’.

Articol preluat de Rador

Cateva sute de mineri au patruns, ieri, in Piata Independentei din Kiev si s-au angajat intr-o lupta furibunda cu sustinatorii lui Iuscenko, operatiune care seamana izbitor cu mineriada din 13-15 iunie 1990, de la Bucuresti. Din fericire, confruntarile nu s-au soldat cu victime, dar nimeni nu poate spune cum se va termina aceasta interventie in forta.

Fara sa vrei, te gandesti daca nu cumva cele doua scenarii aplicate, azi, la Kiev si, in anii ’90, la noi au acelasi autor.

In fata acuzelor de fraudare a scrutinului aduse de observatorii internationali, sute de mii de sustinatori ai Opozitiei s-au adunat din nou in Piata Independentei din Kiev, unde protesteaza de duminica fata de masinatiile Puterii sustinute de Rusia. Studentii sunt decisi sa continue greva, iar aceasta forta este cea mai stabila si cea mai activa.

La randul lor, autoritatile de la Kiev au dispus masarea, in Capitala, a fortelor speciale si a oamenilor platiti, care provin din regiunile estice Donetk, Lugansk, Dnepropetrovsk. Circa 1.000 de militari ai unitatilor speciale rusesti au fost desfasurati la Kiev, pentru a interveni in urma unor confruntari provocate in mod deliberat, a informat, ieri, purtatorul de cuvant al Opozitiei ucrainene.

Gardianul – 27 noiembrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro