De ce nu-și sterilizează și microcipează bucureștenii câinii deși este gratuit și obligatoriu. ONG-ist: Este o măsură extrem de impopulară
Nu știm exact câți câini cu stăpân sunt în București. Primarul Nicușor Dan estimează undeva la 100.000. Din campaniile de informare făcute până acum de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, doar în circa 30% din gospodăriile vizitate, câinii erau microcipați și sterilizați. Asta deși din 2015 este interzis prin lege să deții câini nesterilizați și nemicrocipați, iar amenzile sunt până la 10.000 lei. Primăria Capitalei are în fiecare an programe de sterilizare gratuită și alocă fonduri pentru sterilizarea a 5.000 de câini, însă banii nu sunt cheltuiți.
De ce oamenii nu își sterilizează și microcipează animalele? Am discutat cu Doina Vella, ONG-ist, care din 2013, după moartea tragică a lui Ionuț, băiețelul de 4 ani sfâșiat de câini în Sectorul 2, se dedică rezolvării acestei probleme.
HotNews.ro: De unde apar maidanezii?
Doina Vella: Se spune de mulți-mulți ani de zile, numai eu știu acest lucru de 14-15 ani, că sursa animalelor comunitare, a câinilor de pe stradă, care ne deranjează pe toți, inclusiv pe noi, iubitorii de câini, pentru că locul lor nu este pe stradă, sunt câinii din gospodării, nesterilizați.
În București sunt o grămadă de câini nesterilizați, care se reproduc pentru că oamenii vor pui de la câinii lor sau sunt foarte neglijenți și puii ajung să fie abandonați. Dar cel mai mult în București, din informațiile mele, sunt câini aruncați la periferii, din localitățile limitrofe, unde nu au existat până de curând programe de sterilizare. Abia de câteva luni Consiliul Județean Ilfov are o campanie susținută în localitățile din jurul Bucureștiului, dar asta se întâmplă de puțin timp, iar noi vorbim aici de procese care se întâmplă de ani de zile. Deci periferiile Bucureștiului sunt pline de câini abandonați.
Toți știu că, atunci când pui microcip, nu mai poți să faci câinele pierdut
De ce nu își sterilizează și nu își microcipează oamenii câinii?
Când mergem din poartă în poartă să invităm oamenii să vină cu câinii la campaniile gratuite de sterilizare, avem astfel de campanii tot timpul, auzim cele mai bizare lucruri. Mulți invocă un temei religios, spun că e păcat, că așa au fost lăsați de Dumnezeu și așa trebuie să rămână. Mulți antropomorfizează, vezi că se strâng ghem la ideea de a-și steriliza câinele, ca și cum ar fi vorba despre ei, știu că sună ciudat, dar văd reacțiile oamenilor. Una peste alta, există diferite motive pentru care oamenii nu își sterilizează câinii, este o măsură extrem de impopulară.
Iar referitor la microcipare, microciparea înseamnă asumare legală, iar oamenii se feresc ca de foc de asumarea responsabilității. Dacă ai un câine microcipat și iese pe domeniul public și mușcă pe cineva sau provoacă un accident în care moare cineva, accident de mașină vreau să spun, este responsabil stăpânul. Iar oamenii nu doresc să își asume acest gen de responsabilitate. Chiar și atunci când se fac microcipări gratuite, oamenii refuză.
Cred că toți știu că, atunci când pui microcip, nu mai poți să faci câinele pierdut atunci când se întâmplă ceva și răspunzi de el.
Amenzile pentru cei care nu sterilizează și microcipează câinii sunt mult prea mari
Amenzile sunt o soluție pentru rezolvarea problemei?
Ca întotdeauna, aici trebuie un demers combinat, de educație, care dă rezultate pe termen mediu și lung și de coerciție, care dă rezultate pe termen scurt. Punctul meu de vedere este că amenzile sunt mult prea mari. Mie mi s-ar părea mult mai eficient să ai amenzi între 500 și 1000 de lei, nu între 5.000 și 10.000 lei, dar acelea să fie date tot timpul. Pentru că dacă dai o amendă foarte mare, mai ales cuiva care nu o poate plăti, nu văd care este folosul ei. De multe ori, categoriile de populație care sunt vizate nu au posibilități financiare și nu pot plăti acele amenzi.
O amendă neaplicabilă este ca și inexistentă.
Din ce întâlniți pe teren, oamenii știu care sunt obligațiile în cazul în care dețin un câine?
Eu când întâlnesc oameni cu câini, ajung foarte repede la întrebarea dacă animalele sunt sterilizate. Oamenii au impresia că au câine de rasă, dar nu au pedigree, au metiși, și habar nu au că trebuie să îi sterilizeze sau dacă știu, au convingerea că având câini de rasă, câinii lor nu sunt supuși acestei obligații legale, ceea ce este total greșit.
Eutanasierea nu a a fost, nu este și nu va fi niciodată o soluție
Eutanasierea este o soluție în cazul câinilor fără stăpân din București?
Nu, eutanasierea nu a a fost, nu este și nu va fi niciodată o soluție pentru că eutanasierea tratează efectele, nu cauzele. Am trecut deja prin două valuri de eutanasieri, avem deja o experiență care demonstrează că eutanasierea nu a avut niciun impact asupra reducerii populației canine fără stăpân. Soluția este clară, sterilizarea, avem Legea 258/26 septembrie 2013 care la art 13, alin 2, stipulează obligativitatea sterilizării tuturor câinilor de rasă comună și a metișilor acestor. Practic toți câinii din București și România care nu au drept de montă, drept care se obține greu, deci în afară de un număr foarte redus de câini, aproape toți câinii trebuie sterilizați.
Ce a făcut Primăria Capitalei până acum, că nu a mai eutanasiat și merge pe ținerea câinilor în adăpost și adopții, este corect?
Eu cred că ASPA s-a schimbat mult în sensul în care eu îmi doresc să se schimbe. În primul rând nu s-a mai eutanasiat. Se capturează tot timpul. Oricine vrea să vadă ce capturează ASPA poate merge pe paginile celor 3 adăposturi. De câțiva ani ASPA postează în fiecare zi poze cu câinii capturați cu o zi înainte. Când vin în adăpost, câinii sunt consultați și primesc tratamentul necesar, grija față de câinii din adăpost este mult mai mare, modul de lucru al ASPA este mai transparent, se muncește enorm la sensibilizare pe partea de adopții. Doar că din ce știu eu adăposturile sunt foarte pline fiindcă în fiecare zi hingherii aduc alți câini și oamenii nu prea adoptă.
Cât este normal să ținem un câine în adăpost? Au fost și situații în care au stat 6-10 ani acolo.
Știu că în SUA se eutanasiază, nu știu ce se întâmplă în Franța sau în Germania, țări către care mă uit eu mai mult. Dacă e moral să ții un câine în adăpost atâta vreme? Viața în adăpost clar nu este viață. Pe de altă parte să omori atâtea animale pentru mine nu poate fi o soluție. Dar este o viziune foarte personală, de om care și-a schimbat radical viața ca să încerce să fie o mică parte din soluție. Soluția este sterilizarea și adopția.
………………………………………………………….
Doina Vella este ONG-ist, se ocupă de problema câinilor din septembrie 2013, salvează câini abandonați, îi dă în adopție, aduce finanțări din străinătate pentru îngrijirea câinilor și campanii gratuite de sterilizare, face mici programe educative în școli. De un an face parte din Asociația Dogs Without Borders Romania.