Aprecierea leului s-ar putea opri abia spre finele acestui an
Desi considera ca aprecierea continua a leului in fata euro din ultimele saptamani este una artificiala, nesustinuta de evolutia economica, analistii economici nu exclud ca, pe termen scurt, moneda europeana sa atinga si chiar sa coboare sub pragul de 35.000 de lei.
„ Probabil cotatia monedei europene va cobori usor sub 35.000 de lei pe termen scurt, insa spre finalul anului se va inregistra o stopare a aprecierii monedei nationale. Pentru sfarsitul anului, prognozele estimative indica un curs al euro intre 35.000 si 37.000, raportat la leu”, spune analistul Florin Catu.
El e de parere ca dolarul american se va aprecia fata de euro in continuare, dar ca aprecierea va fi una volatila. „Actualul curs euro / dolar, de 1,15 este greu sustenabil. Probabil un curs fundamentat economic ar fi unul de 1,18- 1,20, cota la care cred ca se va ajunge pana la finalul acestui an”, a mai spus Catu.
Analistul Aurelian Dochia estimeaza ca aprecierea leului fata de euro va mai dura doar pana in toamna. „In lunile de toamna incep importurile energetice, care vor duce la stoparea aprecierii leului fata de euro. Parerea mea este ca, la sfarsitul anului, euro va fi cotat undeva intre 35.000 si 37.000 de lei”, a mai spus Dochia.
Cat despre dolarul american, analistul spune ca isi va mentine si pe viitor aprecierea in raport cu moneda europeana. „ Ganditi-va ca politica Bancii Federale este de crestere a dobanzilor, ceea ce face ca dolarul sa fie tot mai atractiv.
E drept ca si ei au probleme cu deficitul, dar se pare ca asta nu-i deranjeaza pe moment”, e de parere Dochia.
Aprecierea sustinuta a leului in fata euro este considerata de analistii economici drept una fara fundament economic.
De trei saptamani incoace, moneda noastra nationala se apreciaza continuu, cu toate ca nu a crescut nici productivitatea, si nici cresterea exporturilor nu justifica un asemenea trend, spun analistii citati.
„Am doua explicatii. Fie e vorba de un puseu de capital, dar nu-mi dau seama care ar fi provenienta lui, fie de interventia pe piata a BNR- optiune mult mai credibila, de altfel. Oricum, e clar ca nu e o apreciere sanatoasa a leului”, spune Florin Catu.
El e de parere ca, atata vreme cat tinta de 7 % la inflatie a fost deja compromisa, BNR are argumentele sa intervina pe piata, pentru a reduce un derapaj mai mare.
„Nu cred ca e intamplator ca, exact dupa ce BNR a anuntat masurile de inasprire a creditului, leul a inceput sa se aprecieze”, e de parere Catu.
La randul sau, Aurelian Dochia spune ca interventiile BNR ajuta la tinerea sub control a inflatiei, dar ca exista un pret pentru asta. „Aprecierea din ultima vreme a leului vine in sprijinul politicii de tintire a inflatiei, dar va trebui sa platim o factura mare pentru asta.
Pretul va fi deficitul de cont, care va fi greu de tinut sub control, daca lucrurile continua sa evolueze in acest ritm”, e de parere Dochia.