Sari direct la conținut

Cum vrea statul să descopere comercianții care nu și-au conectat casele de marcat la serverele ANAF

HotNews.ro
Casa de marcat, Foto: DreamsTime
Casa de marcat, Foto: DreamsTime

Fiscul lucrează în prezent la o aplicație prin care românii vor putea verifica, cu o simpla poză a unui bon fiscal, dacă acel bon fiscal este emis de pe o casă conectată la serverele ANAF și astfel orice cetățean va putea sesiza situațiile care exced cadrului legal, a declarat luni la Digi 24 ministrul Digitalizării, Sebastin Burduja.

Acesta a făcut aceste declarații referindu-se la procesele de digitalizare care au loc la nivelul Ministerului de Finanțe și a ANAF, care sunt gestionate de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF).

  • „Acolo s-au făcut progrese. Spre exemplu conectarea caselor de marcat la serverele ANAF era un proces care în 2020 când am ajuns secretar de stat nici nu începuse. A început și s-a finalizat.
  • Acum lucrăm la o aplicație prin care românii vor putea verifica, cu o simplă poză a unui bon fiscal, dacă acel bon fiscal este emis de pe o casă conectată la serverele ANAF. Urmează și acest proiect în perioada următoare.
  • Toate casele de marcat trebuie conectate și orice cetățean va putea sesiza situațiile care exced cadrului legal.”, a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, cele mai multe case de marcat sunt conectate la serverele ANAF, iar dacă statul percepe anumite fluctuații în activitatea economică poate să trimită inspecția acolo și să constate dacă sunt nereguli.

În prezent sunt aproximativ 600.000 de case de marcat conectate la serverele ANAF.

Casele de marcat, principalul motiv pentru sancțiunile date de ANAF în cea de-a doua parte a anului trecut

De la finele anului 2021, comercianții trebuie să fie conectați la serverele ANAF prin casele de marcat electronice fiscale. Contribuabilii mari au avut ca termen 30 iunie 2021, iar cei mici și mijlocii – 30 noiembrie 2021.

Totuși, se pare că unii nu au reușit să facă asta, potrivit unui document al Fiscului consultat de HotNews.ro în primăvara anului trecut.

Tipologia faptelor pentru care au fost aplicate principalele sancțiuni contravenționale de Direcția Antifraudă, conform ANAF, includea nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic; neconectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF ori neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale potrivit reglementărilor legale, respectiv neemiterea de bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro