Putin doreşte ca economia rusă să fie în primele 4 economii ale lumii peste un an
Președintele rus a instruit guvernul să asigure intrarea Rusiei în cadrul celor mai mari patru economii ale lumii în ceea ce privește PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare. În decurs de un an, va efectua o evaluare a rezultatelor, scrie Jornal Economico. În prezent, Rusia este a 11-a economie a lumii.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dorește ca economia țării să figureze printre primele 4 economii ale lumii în cel mult un an și a dat instrucţiuni guvernului să procedeze în această direcție. Potrivit agenției TASS, guvernul trebuie să-l informeze pe șeful statului cu privire la evoluţia măsurilor până la 31 martie 2025 și apoi să elaboreze rapoarte anuale cu privire la dezvoltarea planului.
În special, președintele a dat instrucţiuni guvernului să crească nivelul valorii adăugate brute (VAB) în industria prelucrătoare cu cel puțin 40% până în 2030 față de 2022; reducerea ponderii importurilor la 17% din PIB; și creșterea exporturilor non-energetice cu cel puțin două treimi. De asemenea, guvernul trebuie să reducă treptat numărul regiunilor cu capacitate fiscală redusă, se arată în textul decretului.
Pentru a promova acest ‘salt’ economic, Banca Rusiei, banca centrală, ia în considerare posibilitatea serioasă de a reduce ratele de politică monetară. Participanții la o reuniune a consiliului de administrație al băncii centrale „au discutat mai profund direcția evoluției în situația către o posibilă reducere a dobânzilor de bază. În opinia participanților la dezbatere, reducerea necesită o încetinire mai stabilă a inflației actuale, diminuarea creditului de consum și a activității de consum și atenuarea rezistenței pieței muncii.
Noul plan economic presupune, potrivit analiștilor, un nou cadru pentru relațiile externe cu țările asiatice – și îndeosebi cu China. Imperiul de Mijloc intenționând să crească cu aproximativ 5% chiar în acest an, activitatea sa va fi în principal de export, ceea ce ar putea intra în conflict cu intențiile Rusiei. Pe de altă parte, afirmă aceleași surse, industria rusă nu este tocmai cunoscută pentru capacitatea sa abundentă de producție de bunuri comerciale. Cu alte cuvinte, creșterea propusă de Putin pentru sporirea exporturilor non-energetice pare să se poată ‘ciocni’ cu ușurință cu economia reală.
În acest cadru, președintele Consiliului Economic al federației și viceprim-ministrul rus, Alexey Overciuk, a prezidat în acest weekend la Moscova o nouă reuniune a Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente.
Participanții au abordat „o gamă largă de probleme de cooperare economică și comercială între statele membre”.
În 2024, Federația Rusă prezidează Comunitatea Statelor Independente. „Președinția noastră se concentrează asupra aprofundării cooperării economice, îndeosebi în domeniile securității alimentare, tehnologice și energetice, transporturilor și logisticii, protecției mediului, inovării, digitalizării și consolidării cooperării industriale””, a declarat Alexey Overciuk, citat într-un comunicat oficial al Kremlinului.
Viceprim-ministrul a subliniat că pe platforma CSI cooperarea va continua să fie o prioritate de bază pentru Federația Rusă. „Cred că este important să continuăm activitatea coordonată pentru a dezvolta capacitatea economică și industrială și pentru a crea noi forme de cooperare reciproc avantajoasă”, a declarat Alexey Overciuk.
Articol realizat cu sprijinul Rador Radio România