Piata imobiliara ramane un mare mister
Haosul de pe piata imobiliara in Romania pare sa nu se mai termina. Receptivitatea proprietarilor dornici sa-si valorifice locuintele la preturi cat mai avantajoase, este incordata la maxim si extrem de sensibila la orice actiune care le-ar putea aduce profituri mai mari.
Prima mare ruptura in piata imobiliara s-a produs in momentul introducerii monedei europene cand, mai toti detinatorii de proprietati si-au convertit preturile din dolari in euro. La ora aceea paritatea euro-dolar era aproximativ echivalenta, dar s-a demonstrat ulterior ca aceasta conversie a provocat cresterea preturilor cu mai mult de 25 %.
A urmat apoi inlesnirea conditiilor de obtinere a unui credit ipotecar. Din nou samsarii de locuinte s-au conformat si a mai urmat o scumpire de inca alte 10%. Se pare ca exemplele de acest fel pot continua la nesfarsit. Inchiderea anului universitar provoaca scaderea preturilor la chirii, si orice variatie a ratei dobanzilor la credite are repercusiuni in domeniul imobiliar.
A urmat apoi obsesia romanilor neinformati legata de intrarea in Uniunea Europeana.Inca mai sunt optimisti, care au impresia ca accederea la UE in 2007 va aduce dupa sine un val de cereri de cumparare de locuinte, terenuri etc.
Experienta recenta a Ungariei a demonstrat foarte clar ca dupa intarea lor in UE, piata imobiliara nu numai ca nu s-a mentinut dar preturile au scazut cu mult sub media ante 2004.
O noua modificare este de asteptat dupa anuntul facut de BNR referitor la posibila crestere a ratelor dobanzii la credite in Euro.
La momentul actual piata imobiliara nu respecta nici una din regulile economiei de piata. Tranzactiile se mentin la un ritm foarte scazut in conditiile in care oferta este vasta iar cererea foarte scazuta
Diferentele de pret, pentru spatii asemanatoare, sunt foarte mari cel putin in ceea ce priveste Bucurestiul. Spre exemplu in Drumul Taberei un apartament de trei camere costa aproximativ 50 de mii de euro. Pentru acelasi tip de apartament dar de data asta in zona metroului Tineretului sumele pot ajunge si la 80 de mii de euro.
Cu cat ne apropiem mai mult de centru, respectiv zona Unirii, Alba-Iulia, preturile ajung la cifre uluitoare de pana la 120 de mii de euro. S-a ajuns la situatia ca in cartierul Dristor, o zona industriala cu constructii comuniste, o garsoniera sa coste peste 30 de mii de euro in timp ce pe Decebal zona aflata la 3 minute de mers o garsonira sa fie aproximativ 45 de mii euro.
Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, a declarat pentru Hotnews.ro ca preturile actuale la apartamente sunt supra-licitate, si numai raportul oferta-cerere este cel care poate face ordine intr-o piata atat de haotica. Liviu Ureche a adaugat ca orice aprecieri de genul „preturile vor scadea/creste cu 5-10 %”, sunt simple speculatii fara nici o acoperire in piata.