VIDEO „Ziua judecății” pentru Emmanuel Macron: Greve și proteste în toată Franța față de majorarea vârstei de pensionare / Peste 1 milion de manifestanți / Ciocniri și violențe la Paris
Profesorii, conductorii de trenuri și angajații rafinăriilor petroliere au fost doar o parte a celor care au ieșit joi de la locurile de muncă pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii propuse de guvernul președintelui Emmanuel Macron, relatează Reuters.
21:30 Sindicatele franceze anunță o nouă zi de mobilizare şi de greve împotriva proiectului de reformă a pensiilor, pe 31 ianuarie.
21:00 Peste 1 milion de oameni au luat parte joi la protestele din întreaga țară
Potrivit Ministerului de Interne francez, un total de 1,12 milioane de persoane au ieșit în stradă, joi, la nivelul întregii Franțe pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii propuse de guvern. Potrivit ministerului, la demonstrațiile din Paris au luat parte 80.000 de oameni.
Sindicatele au estimat în schimb că peste două milioane de manifestanţi s-au mobilizat în toată Franţa joi, dintre care 400.000 la Paris.
NEW: Massive protest in Paris, France against the pension reformpic.twitter.com/DIFDfAarzj
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) January 19, 2023
19:00 Președintele francez Emmanuel Macron a apărat, de la Barcelona, în timpul unei conferințe de presă cu premierul Spaniei, planurile guvernului său de a reforma sistemul de pensii, despre care spune că sunt „juste și responsabile” și trebuie duse la bun sfârșit.
„Trebuie să o ducem (reforma) la îndeplinire”, a spus Macron, care a îndemnat de asemenea ca oamenii să manifesteze pașnic în Franța și să evite orice formă de violență sau vandalism.
18:30 Aproximariv 400.000 manifestau joi după-amiază la Paris împotriva reformei sistemului de pensii, a indicat pentru AFP sindicatul CGT, în timp ce cifrele autorităților nu erau încă disponibile.
Sute de mii de persoane au manifestat și în alte regiuni ale țării pentru a determina guvernul să renunțe la planul său de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Ciocniri cu forțele de ordine sau producerea unor pagube au fost raportate la Paris, Lyon (sud-est) și Rennes (nord-vest).
17:30 Poliția din Paris folosește gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor
Polițiștii au tras cu gaze lacrimogene după ce indivizi cu cagule și măști pe față au aruncat cu diverse proiectile în direcţia forţelor de ordine, relatează Reuters.
\uD83D\uDC6E✊\uD83C\uDDEB\uD83C\uDDF7Clashes began at a demonstration in Paris, police used tear gas
Thousands of marches are thundering in Paris, Lyon, Nantes, Marseille and many other cities – according to preliminary data, from 750,000 to a 1 000 000 people take part in them. pic.twitter.com/QCzLJDvnLh
— AZ \uD83D\uDEF0\uD83C\uDF0F\uD83C\uDF0D\uD83C\uDF0E (@AZgeopolitics) January 19, 2023
Grevele și protestele care sunt așteptate în toată țara reprezintă un test major pentru președintele Macron, care afirmă că planul său ce include majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani, este crucial pentru a asigura că sistemul nu se prăbușește.
Sondajele de opinie arată că vasta majoritate a muncitorilor francezi se opun măsurilor propuse, analiștii afirmând însă că pentru sindicate provocarea va fi să transforme această nemulțumire populară într-o mișcare de masă care să forțeze guvernul să dea înapoi.
„Avem nevoie de o mulțime de oameni să se alăture protestelor”, a declarat pentru BFM TV Laurent Berger, liderul Confédération Générale du Travail (CGT), cel mai mare sindicat din Franța.
„Oamenii sunt împotriva acestor reforme, avem nevoie ca ei să arate asta [în stradă]”, a adăugat Berger, cel care i-a amenințat miercuri pe parlamentarii și miliardarii francezi cu tăierea electricității în ziua protestelor.
Strike! We are on strike in France! Keep the retirement age at 62! pic.twitter.com/TZJYJKzJ8X
— Jen Vaughn \uD83D\uDC7B (@TheJenya) January 19, 2023
Miza reformării sistemului francez de pensii
Berger și ceilalți lideri de sindicate, care sunt așteptați să anunțe mai multe greve și proteste în cursul serii, au declarat că ziua de joi este doar începutul.
„Această reformă nu are nimic bun”, afirmă Rozenn Cross, o profesoară din orașul Cannes aflat în sudul Franței, ea și colegi ai ei ieșind în stradă cu banere pe care scria „Nu la 64”.
Sète. It looks like the beginning of a good turnout for today’s general strike in France. pic.twitter.com/h9S6U6hxAP
— Marion Silverthorne (@msilverth) January 19, 2023
Pentru Macron miza este păstrarea imaginii sale de reformist, atât în Franța cât și în UE, și ținerea sub control a cheltuielilor publice, Politico notând că acesta se confruntă joi cu o veritabilă „Zi a judecății”.
Majorarea vârstei de pensionare cu doi ani și extinderea perioadei de contributivitate ar urma să aducă bugetului de pensii venituri suplimentare de 17,7 miliarde de euro anual, permițând sistemului să ajungă la un echilibru până în 2027, potrivit estimărilor ministerului Muncii de la Paris.
„Această reformă este corectă și necesară”, a declarat ministrul Muncii Olivier Dussopt pentru LCI TV.
\uD83C\uDDEB\uD83C\uDDF7 French workers walked off their jobs Thursday in an attempt to derail a planned pension reform that would see the retirement age pushed up by two years to 64.
How is the strike expected to impact France? FRANCE 24’s @smougin explains ⤵️ pic.twitter.com/S0YDH7hPRR
— FRANCE 24 English (@France24_en) January 19, 2023
Franța a intrat în grevă
Transportul public francez a fost puternic afectat joi, mai puțin de o treime din trenurile TGV de mare viteză ieșind din depouri joi. SNCF, compania de transport feroviar a Franței, a declarat joi că aproape niciun tren regional sau local nu funcționează.
În Paris unele stații de metrou au fost închise iar traficul a fost puternic perturbat, puține garnituri respectându-și programul obișnuit.
În Gare du Nord, una dintre cele mai aglomerate gări din capitala franceză, oamenii s-au grăbit să prindă puținele trenuri care încă mergeau în timp ce angajați în veste galbene erau ocupați să îi ajute pe navetiștii dezorientați.
Zoheir Djema, în vârstă de 42 de ani, care a sosit aici din stația Chantilly aflată în apropiere, a declarat joi dimineața că va încerca să prindă un tren către casă imediat după ce a aflat că nu va exista niciunul la orele după-amiezii.
Beverly Gahinet, care a spus că nu a ajuns la muncă din cauza anulării trenului, afirmă că este de acord cu greva chiar dacă nu ia parte la ea.
Însă nu toți francezii s-au declarat la fel de înțelegători.
„Nu înțeleg, mereu sunt aceiași oameni care intră în grevă. Iar noi trebuie să suferim”, a declarat Virginie Pinto, o agentă imobiliară care a încercat să prindă un metrou pentru a ajunge la muncă.