Sari direct la conținut

Rompetrol nu e pentru cardiaci: „contabil sta foarte bine, dar are o problema de cash-flow”

Grupul Rompetrol a anuntat duminica, 22 ianuarie, finalizarea preluarii Dyneff, insa continua sa nu faca publici termenii acestei tranzactii. In lipsa acestor date, este imposibil ca efectele preluarii sa fie analizate integral.

Mai multi analisti din piata valorilor mobiliare au comentat pentru HotNews.ro efectele extinderii Dyneff asupra companiei Rompetrol Rafinare Constanta.

Reamintim ca evolutia grupului a stat in cursul anului 2005 sub semnul a doua evenimente: ancheta Parchetului General si extinderea in Franta.

The Rompetrol Group (TRG) a facut anuntul de preluare a firmei franceze Dyneff la 8 decembrie 2005. La scurt timp, agentia Fitch a anuntat ca va re-analiza gradul de risc al grupului, in sens pozitiv sau negativ fata de ratingul B minus existent. In asteptarea analizei Fitch, TRG a anuntat duminica, 22 ianuarie, finalizarea preluarii Dyneff.

TRG este actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) cu 52,64845 %. Actionarii TRG sunt, prin Rompetrol Holding SA (Elevetia), Dinu Patriciu (80%) si Phil Stephenson (20%).

Despre Dyneff se stie, potrivit site-ului companiei, ca este specializata in importul, stocarea si distributia de carburanti, cu o cota de 4% din piata franceza de produse petroliere si o cifra de afaceri anuala de 1,86 miliarde de euro. Isi distribuie produsele printr-o retea de 250 de benzinarii, dintre care 28 in proprietate.

Detine spatii de depozitare cu o capacitate de 262.286 m3 si utilizeaza in locatie de gestiune altele spatii de 149.150 m3.

Pentru a anticipa evolutia grupului Rompetrol in perioada urmatoare, expertii din ringul bursier iau in calcul ca principal factor „politica extrem de agresiva a companiei”, dupa cum o denumeste Andrei Anghel, de la societatea de investitii financiare Confident Invest.

Analistul economic Catalin Dimofte arata: „Rompetrol pare deja sa aiba o structura a datoriei dezechilibrata in sensul unei ponderi prea mari a datoriilor pe termen scurt, or riscul suplimentar poate face inca si mai complicata obtinerea de credite pe termen lung”.

Acest fel de a face business poate aduce o rata inalta de profit, dar „actiunile Rompetrol nu au fost recomandate nici pana acum cardiacilor si cred ca nu vor fi recomandate nici de acum inainte”, adauga Dimofte. Pe de alta parte, profiturile in industria petroliera depind de o conjunctura economica globala.

„In conditiile in care un nou conflict al SUA, de data aceasta cu Iranul, ar izbucni, companiile petroliere ar putea avea un nou an de exceptie”, remarca Anghel.

Departe de metoda traditionala de a face business, performantele companiei pot fi mari, insa „politica de indatorare a companiei implica un risc extrem de mare”, mai spune Anghel.

Pe de alta parte, Catalin Dimofte nu exclude ca resursele financiare ale RRC sa se redereseze pe banii obtinuti din „prostia” autoritatilor romanesti: „ca mostra de prostie, ar fi culmea ca o parte din acest capital sa vina de la contribuabilul roman, daca Rompetrol castiga procesul intentat statului roman la ICSID [divizia de arbitraj a Bancii Mondiala], lucru nu chiar imposibil.

In acest din urma caz, intr-o tara normala ar trebui sa cada niste capete foarte sus-puse si nu e vorba de acari Paun…”

Reamitim ca The Rompetrol Group NV (Olanda) a actionat in decembrie 2005 statul roman la Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale de la Washington (ICSID – International Centre for Settlement of Investment Disputes ) si a cerut despagubiri de 100 de milioane de dolari.

Acest lucru este posibil in baza Tratatului bilateral de protejare a investitiilor intre Romania si Olanda.

Pe larg, comentariile analistilor

Garantii suplimentare: In ce masura este posibil ca bancile sa ceara garantii suplimentare grupului Rompetrol, in lumina ultimelor evolutii?

Laurentiu Rosoiu, analist financiar Active International:

Teoretic, un grad mai mare de dificultate in obtinerea imprumuturilor, poate influenta activitatea unei companii, insa in cazul RRC acest impediment este dificil de identificat; nu cred ca finantarea extinderii ar fi o problema majora in sine, pentru societatea in cauza problemele putand aparea insa in cazul unui cumul de evenimente negative. […]

In ceea ce priveste fezabilitatea planurilor de extindere a companiei, cred ca procesul de modernizare si extindere a Grupului Rompetrol are sanse reale de succes, daca politica de management se va mentine.”

Andrei Anghel, analist financiar Confident Invest:

„Este normal ca in urma unei preluarii importante profilul de risc al grupului sa se modifice deoarece intreaga structura a pasivului – capital propriu vs. datorii, se modifica. Din pacate informatii precise despre pretul la care s-a facut tranzactia de preluare a Dyneff si structura activului acestei companii nu sunt disponibile.

De pe situl companiei nu putem intelege decat ca Dyneff are un capital de aproximativ 30 milioane EURO si datorii pe termen lung plus capitaluri proprii de 50 milioane euro.

Nu avem nici o informatie despre datoriile cele mai exigibile ale firmei, care pot avea un impact semnificativ. Este normal in aceste conditii ca societatile de credit sa incerce sa-si ia masuri de precautie cand ofera noi imprumuturi Grupului si o vor face atata timp cat nu este asigurata transparenta in ceea ce priveste aceasta preluare.

[…]

Pe baza informatiilor disponibile, nu putem aprecia in acest moment daca riscul Grupului va fi scazut sau urcat. Un singur lucru ar fi de remarcat: capitalul perment pe actiune al RRC este aproape egal cu pretul din piata, pe cand suma de 100 milioane pe care presa o vehiculeaza este de doua ori mai mare decat capitalul permanent al Dyneff.

Totusi impactul acestei preluari asupra Grupului il apreciez ca fiind scazut, in primul rand datorita proportiei dintre cele doua ramuri ale afacerilor (Rompetrol Rafinare este de aproximativ 6 ori mai mare decat Dyneff), si in al doilea rand datorita relativei independente a celor doua afaceri.

In conditiile in care TRG a obtinut deja finantarea in acest proiect, problemele de lichiditate pe care Rompetrol le-ar putea avea deriva nu neaparat din aceasta preluare cat mai ales din politica generala extrem de agresiva a firmei in ce priveste indatorarea.”

Catalin Dimofte, analist economic:

„Nu este exclus, mai ales in conditiile in care situatia legala in care se afla managementul companiei continua sa ramana neclara si este prin urmare perceputa ca un risc suplimentar de catre bancile finantatoare.

Insa solicitarea unor astfel de garantii suplimentare in sine nu reprezinta o dificultate majora, atata vreme cat compania are cu ce garanta – iar recenta achizitie a Dyneff ofera Rompetrol un oarecare confort in aceasta privinta.

Dificultatea mai serioasa se refera mai degraba la maturitatea acestor ipotetice credite viitoare. Rompetrol pare deja sa aiba o structura a datoriei dezechilibrata in sensul unei ponderi prea mari a datoriilor pe termen scurt, or riscul suplimentar de care vorbeam poate face inca si mai complicata obtinerea de credite pe termen lung.”

Cristian Sima, presedintele WBS Holding:

„Bancile de la noi, straine sau romanesti, nu sunt speriate de criza de lichiditati, atit timp cit exista contracte in spate, daca unul din aceste contracte nu ajunge la bun sfirsit, ele inchid robinetul.”

2. Situatia financiara a companiei in contextul anchetei si al extinderii

Cum ati caracteriza situatia financiara a Rompetrol Rafinare Constanta? In contextul mentionat mai sus, cum ati aprecia stabilitatea financiara a Rompetrol si a filialelor sale?

Catalin Dimofte, analist economic:

Problema principala a Rompetrol este si va fi pe termen scurt sa-si rebalanseze datoriile in favoarea celor pe termen lung, mai adecvate pentru o companie aflata in crestere rapida si prin urmare in vesnica nevoie de capital. E de asteptat ca firma sa intreprinda pasi in aceasta directie de-ndata ce tarasenia legala se va fi rezolvat.

Sau sa gaseasca alte surse de capital (decat datorii), iar aici exista destule variante:

• Vinderea unor companii/active neesentiale pentru afacerea de baza.

• O injectie substantiala de capital din partea unui investitor extern, injectie care sa diminueze ponderea d-lui Patriciu in actionariat, dar nu atat de tare incat sa piarda controlul, la care pare sa tina foarte mult.

• Ca mostra de prostie, ar fi culmea ca o parte din acest capital sa vina de la contribuabilul roman, daca Rompetrol castiga procesul intentat statului roman la ICSID, lucru nu chiar imposibil. In acest din urma caz, intr-o tara normala ar trebui sa cada niste capete foarte sus-puse si nu e vorba de acari Paun…

Laurentiu Rosoiu, Active International:

Avand in vedere complexitatea subiectului, cred ca este dificil de cuantificat profunzimea implicatiilor politice asupra evolutiei de piata a RRC.

Cert este insa, asa cum spuneam si intr-un material realizat anterior, ca, desi indicatorii pentru activitatea operationala a RRC inregistreaza valori bune sau chiar foarte bune, gradul mare de indatorare al companiei, reprezinta un handicap din punctul de vedere al investitorilor, piata sanctionand acest lucru daca ne uitam la PER-ul foarte mic ( usor peste 5) la cre se tranzactioneaza RRC comparativ cu SNP care are un PER de peste 16.

(Vezi raport bursier: sectorul energetic – Pozitia in piata a RRC poate fi insa usor subrezita de rata mare a datoriilor, mult peste o medie a sectorului, si deasemeni de faptul ca inregistreaza valori usor defavorabile, peste media sectorului, la indicatorii durata de recuperare a creantelor si durata de rambursare a datoriilor.

Compania plateste destul de greu datoriile catre terti, si totodata recupereaza greu creantele.)

Andrei Anghel, Confident Invest:

„Compania se afla departe de conceptul traditional de prudenta in conducerea afacerilor: este de necontestat valoarea managerilor de la Rompetrol, dar politica ei de indatorare implica un risc extrem de mare. Pana acum compania a avut de castigat aplicand aceasta politica, dar riscurile au ramas la fel de mari”.

Cristian Sima, presedintele WBS Holding:

„Contabil sta foarte, foarte bine, are insa o mare problema de cash flow si o eventuala crestere a pretului la petrolul din Urali ii poate crea probleme daca bancile refuza ajutorul. Din nefericire, privatizarea BCR inchide o poarta care se deschidea mereu”.

3. Evolutia cotatiilor

Cum vedeti evolutia pretului actiunilor, in contextul evenimentelor anului 2005: ancheta in curs a procurorilor si extinderea prin preluarea companiei franceze? Daca ati fi un mic actionar, cum ati privi compania si managerii sai?

Andrei Anghel, Confident Invest:

„Evolutia actiunilor RRC va fi influentata de masura in care compania va reusi sa mentina ratele foarte ridicate de profitabilitate, asa cum a facut-o in 2005. Sper sa reuseasca, dar nu as risca alaturi de ei decat printr-un portofoliu extrem de diversificat.

In conditiile in care un nou conflict al SUA, de data aceasta cu Iranul, ar izbucni, companiile petroliere ar putea avea un nou an de exceptie.”

Laurentiu Rosoiu, Active International:

„Pe acest fond, probabil ca RRC va evolua o buna bucata de timp sinuos, influentat de micile „vesti” care pot aparea din cand in cand, urmand insa un trend usor crescator pe termen lung.

In ceea ce priveste ipotetica situatie de „mic investitor”, cred ca problema se pune cu totul altfel. Cred ca investirea / dezinvestirea in aceasta actiune este un proces care tine mai mult de gradul de risc pe care investitorul este dispus sa si-l asume:

 pentru un investitor cu un apetit sporit pentru risc, RRC poate fi considerata o investitie interesanta , dat fiind valorile bune ale indicatorilor de utilizare a activelor (a se vedea tabelul din materialul atasat…);

 pentru un investitor care prefera actiuni mai stabile, RRC este de regula catre sfarsitul listei de optiuni pentru investire.

Prin urmare, materialul poate fi completat / modificat, conform tabelului din Raport bursier: sectorul energetic, care subliniaza ca, prin prisma gradului mare de indatorare, investitorii platesc mult mai scump o unitate a activului net in cazul RRC decat platesc in cazul SNP sau OIL.

Aceasta ar putea fi o explicatie pentru PER ul relativ redus al companiei, investitorii manifestand reticenta in a supralicita valoarea activului net.

Pe de alta parte, gradul ridicat de apreciere a valorii activului net de catre investitori, poate denota asteptari sporite privind performantele companiei, prin prisma dinamicii dezvoltarii / extinderii afacerii, pe viitor.”

Catalin Dimofte, analist economic:

„Actiunile companiilor din grupul Rompetrol nu au fost nici pana acum indicate cardiacilor si cu atat mai putin vor fi de-acum inainte. Volatilitatea preturilor va continua probabil sa fie puternic alimentata de „zvonistica” tipica pietelor de capital in general, si atat de draga romanilor in particular.

Facand insa abstractie de politichie si de ciorovaiala aferenta, nu poti sa nu ai incredere in companie si intr-o echipa de management care si-a demonstrat competenta – stau marturie cifrele, nu vorbele. Aceasta cu atat mai mult cu cat contextul macroeconomic (global, regional, national) este extrem de favorabil.

Practic toate companiile petroliere traverseaza o perioada foarte fasta, iar Rompetrol n-ar avea de ce sa faca exceptie.

Prin urmare, investitorii cu nervi tari si apetit pentru risc nu se vor feri de Rompetrol.”

Cristian Sima, presedintele WBS Holding:

„Contabil sta foarte, foarte bine, are insa o mare problema de cash-flow si o eventuala crestere a pretului la petrolul din Urali ii poate crea probleme daca bancile refuza ajutorul. Din nefericire, privatizarea bcrinchide o poarta care se deschidea mereu.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro