UE ne lasa cu gazul ieftin pina in 2009
Comisia Europeana a fost de acord cu prelungirea cu doi ani a perioadei de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la cele din import. Asta inseamna scumpiri mai mici, intr-un timp mai lung.
Comisia Europeana a aprobat recent extinderea perioadei de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul celor din import pina la data de 31 decembrie 2008, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) nu stiau, insa, ieri, nimic despre acest lucru. A fost vorba, conform unor surse din MEC, despre un acord de principiu, neoficial, trimis de Comisia Europeana Ministerului Integrarii Europene (MIE).
„In principiu, s-a agreat ideea de a nu atinge paritatea pretului imediat la momentul aderarii, ci la sfirsitul anului 2008, in baza unui calendar realist, axat pe suportabilitatea sociala, impactul asupra economiei nationale si evolutia pretului international al gazelor, care in decurs de un an s-a dublat”, ne-a declarat Leonard Orban, negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.
De la negocieri, pretul extern s-a dublat
Obligatia de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul preturilor pentru gazele importate a fost stabilita in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, incheiate de fostul guvern.
La momentul respectiv, pretul gazelor din productia interna era de 60 de dolari pe 1.000 de metri cubi, in timp ce importurile aveau un cost de 140 de dolari pe 1.000 de metri cubi. Atunci, a fost stabilita o rata de majorare a pretului cu 25 de dolari pe an.
Cotatiile petrolului au crescut insa semnificativ in ultimii doi ani, ceea ce a atras dupa sine si o majorare a preturilor internationale la gaze naturale, importurile de gaze ale Romaniei fiind, in prezent, la un nivel de circa 280 de dolari pe mia de metri cubi.
In aceste conditii, este necesara o marire a perioadei de aliniere la preturile din import, pentru a realiza o tranzitie mai lenta.
Vechiul scenariu
ANRGN a prezentat, la inceputul lunii februarie, un program de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import. Astfel, pretul gazelor naturale din productia interna ar fi urmat sa creasca, pina la sfirsitul acestui an, la 145 de dolari pe 1.000 de metri cubi, urmind ca, treptat, pina in trimestrul patru al anului viitor, sa se ajunga la circa 200 de dolari.
Concomitent, pretul pentru consumatorii casnici ar urma sa creasca de la nivelul actual de 263 de dolari la 294 de dolari in trimestrul al patrulea din 2006 si la 336 de dolari spre finalul lui 2007, daca este urmat scenariul ANRGN.
Citeste articolul complet in Cotidianul