Primăriile din București, cu tot cu subordonate, au făcut în 2022 achiziții directe de peste 550 milioane lei / Cine a cheltuit cei mai mulți bani
Primăriile din București, cu tot cu subordonate, au făcut în 2022 achiziții directe de peste 550 milioane lei, potrivit unei analize făcute de HotNews.ro, pornind de la datele publicate în sistemul electronic de achiziții publice. Analiza cuprinde toate achizițiile directe peste 5.000 lei făcute de Primăriile din București și instituțiile din subordine – gradinițe, școli, spitale, teatre, ADP-uri, asistență socială, șamd.
Din cele 7 instituții analizate, Primăria Capitalei apare cu cele mai multe achiziții directe în 2022, de peste 160 milioane lei. Pe locul II este Primăria Sectorului 1, cu peste 110 milioane lei. Pe locul III se află Primăriiile sectoarelor 2 și 3 cu peste 75 milioane lei. Pe locul IV se află Sectorul 6 cu 60 milioane lei, iar pe locul V – Primăria Sectorului 5 cu peste 50 milioane lei . Ppe locul VI este Primăria Sectorului 4 cu peste 30 milioane lei.
S-au cumpărat de la centrale pe gaz, mâncare pentru școli și spitale, medicamente, coșuri de baschet, mașini de tuns iarba, studii de fezabilitate, diverse proiecte, materiale de construcții, consumabile sau lucrări de modernizare școli și grădinițe.
Primăria Capitalei
Primăria Capitalei și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 7.500 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 160 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de spitalele din subordine.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Primăria Sectorului 1
Primăria Sectorului 1 și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 3.900 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 110 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de Primărie, dar și de unitățile de învătământ.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Primăria Sectorului 2
Primăria Sectorului 2 și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 3.000 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 75 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de ADP Sector 2, Direcția de Asistență Socială, Direcția pentru Administrarea Patriomoniului Imobiliar.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Primăria Sectorului 3
Primăria Sectorului 3 și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 1.100 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 75 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de Primărie, Direcția de Asistență Socială, dar și de unitățile de învătământ.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Datele pentru Primăria Sectorului 3 nu sunt însă foarte relevante deoarece instituția are mai multe companii municipale care au fost mandatate să facă achiziții în numele său, iar aceste achiziții nu prea apar în sistemul electronic de achiziții publice. HotNews.ro a scris aici despre subiect.
Primăria Sectorului 4
Primăria Sectorului 4 și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 750 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 30 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de Primărie, Direcția de Asistență Socială, Direcția de Taxe și Impozite, Direcția de Mobilitate urbană.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Primăria Sectorului 5
Primăria Sectorului 5 și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 1.000 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 50 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de Primărie, Direcția de Asistență Socială, Direcția Infrastructură Sector 5 și Salubrizare Sector 5.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Primăria Sectorului 6
Primăria Sectorului 6 și instituțiile din subordine au făcut în 2022 peste 1.700 de achiziții directe peste 5.000 lei, în valoare totală de peste 60 milioane lei.
Cele mai multe achiziții directe au fost făcute de Administrația Domeniului Public, Primărie și Administrația Școlilor.
Cei mai mulți bani au ajuns la următoarele firme:
Notă: datele au fost agregate din sistemul electronic de achiziții publice, folosind o bază de date independentă, deoarece în sistemul electronic de achiziții publice nu se pot face operațiuni de bază, cum ar fi însumarea achizițiilor directe făcute de o primărie și subordonatele sale, topuri ale ofertanților câștigători, topuri ale autorităților cu cele mai multe achiziții directe. Cel puțin nu în varianta publică a site-ului.
Legea permite autorităților contractante să facă achiziții directe. Potrivit legislației actuale, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, și lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei. Aceste praguri au fost aprobate în luna iulie. Înainte de luna iulie 2022, aceste praguri erau la jumătate.