Muncitor in Irlanda – doar pe baza de permis
Cetatenii romani care vor sa muncesca in Irlanda au nevoie, in continuare, de permis de munca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Departamentul pentru Munca in Strainatate aduce precizari importante pentru cei interesati sa lucreze in Irlanda.
Astfel, cetatenii din Romania si Bulgaria au prioritate la angajare in fata cetatenilor din afara Spatiului Economic European (SEE), dar prioritari raman solicitantii din SEE.
De asemenea, cetatenii romani care au muncit in Irlanda inainte de 31 decembrie 2006, in baza unui permis de munca valabil, pentru o perioada continua de 12 sau mai multe luni, nu mai au nevoie de permis de munca.
De asemenea, nu au nevoie de permis de munca nici cetatenii romani care au fost deja scutiti anterior de aceasta obligatie, in virtutea statutului lor existent de rezidenta in Irlanda.
Situatii specifice
1. Sotia si dependentii unui rezident in Irlanda, care a lucrat, cel putin doisprezece luni, pe baza unui permis de munca
Daca persoana respectiva a muncit, pe baza unui permis de munca, inainte de 31 decembrie 2006, cel putin 12 luni in Irlanda, sotia si dependentii nu mai au nevoie de permis de munca.
Cu toate acestea, daca sotia si dependentii au intrat in Irlanda dupa 1 ianuarie 2007, permisul de munca este obligatoriu, desi nu mai este necesar testul pietei muncii (anuntul la ziar si la FAS – Autoritatea Nationala irlandeza pentru Pregatirea si Angajarea Fortei de Munca).
Atentie! Aceste drepturi nu se aplica cetatenilor romani care au fost in Irlanda cu viza de studii si au avut dreptul la 20 de ore de munca saptamanal. Acestia vor putea studia in continuare si munci cu jumatate de norma, dar nu vor putea munci cu norma intreaga, decat daca obtin contract de munca legal.
2. Rezidentii in Irlanda, care muncesc de mai putin de 12 luni pe baza unui permis de munca.
Acestia vor avea nevoie de permis de munca pana la completarea perioadei de 12 luni, dupa care vor putea lucra liber (fara permis).
3. Sotia si dependentii unui rezident in Irlanda, care a lucrat mai putin de doisprezece luni, pe baza unui permis de munca.
Acestia vor avea nevoie de permis de munca pentru o perioada continua de 12 luni.
4. Posesorii de numere PPS (Personal Public Service)
Pentru a lucra in Irlanda, este nevoie de obtinerea unui numar PPS – echivalentul unei inregistrari in retea de asistenta sociala nationala – care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala.
Toti cetatenii romani care au eliberate PPS, dar nu au drept de munca legal (contract de munca), nu vor putea munci legal in Irlanda doar pe baza PPS-ului, care nu este un substitut pentru permisul de munca (ci numarul de asigurari sociale in baza caruia se platesc impozitele sau se primesc beneficiile legale).
Noua Lege privind permisele de munca (The Employment Permits Act 2006) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. Lansarea oficiala a legislatiei privind Pemisele de munca va avea loc la 24 ianuarie 2007.
Documentul ce va fi lansat va contine date suplimentare privind modalizatile de implementare a legislatiei si de obtinere a permiselor de munca, pe care le vom aduce la cunostinta opiniei publice cat mai repede posibil.