FOTO Bucureștiul va avea două parcuri nou-nouțe în 2023 / Ce parcuri vechi vor fi modernizate
Bucureștiul va avea două parcuri nou-nouțe în 2023. Este vorba despre Parcul Liniei, primul parc liniar din oraș, care se amenajează pe o fostă șină de cale ferată, lăsată în paragină timp de 20 de ani, între Cotroceni și Valea Cascadelor, și Parcul Tudor Arghezi de pe bd. Metalurgiei, vizavi de cimitir, într-o zonă unde în ultimii 10 ani s-a construit haotic, fără spații verzi, trotuare, școli.
Tot la capitolul parcuri, în 2023 sunt șanse să înceapă restaurarea Parcului Carol, monument istoric, se vor consolida malurile Lacului Herăstrău și se va începe modernizarea Parcului Plumbuita.
Despre Parcul Liniei
Parcul Liniei se va întinde de la bd. Doina Cornea (în spatele AFI Cotroceni) până la Valea Cascadei, pe fosta cale ferată de pe strada Liniei, abandonată de 20 de ani. Practic este amenajată fosta cale ferată, ce deservea mai multe fabrici, și terenul adiacent, pe o lățime de 400 de metri.
În luna mai 2022 au început lucrările la prima etapă, între Cora Lujerului și Gara Cotroceni. Termenul de finalizare este mai 2023.
„Acum lucrăm la faza I, va fi gata în mai. Faza I are 4 ha, de la Cora Lujerului până la Gara Cotroceni. Faza II este de la Gara Cotroceni până la bd. Doina Cornea, va avea o suprafață de 2,5 ha, vom începe lucrările în mai 2023”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pentru HotNews.ro.
FOTOGALERIE Cum arăta zona la începutul lucrărilor și cum va arăta la final – simulări
Și lucrările la faza III, până la Valea Cascadelor, ar putea începe în 2023. Tot parcul va fi gata în vara lui 2024, spune Ciucu.
„Am securizat faza III din Parcul Liniei, până la Valea Cascadelor, acum avem dreptul să folosim terenul și să facem lucrările, l-am închiriat. Faza III este mai mare, este proiectată de altcineva, studiul de fezabilitate va fi aprobat în ianuarie, o să începem proiectarea și o să ne apucăm de lucrări tot în 2023. În final vom avea un parc cu o lungime de 4 km care va duce de la Valea Cascadelor până la bd. Doina Cornea, la Cotroceni. Este și un proiect de regenerare urbană acesta. Termenul de finalizare pentru tot parcul este cel puțin 1 an și jumătate”, a explicat Ciucu.
Despre parcul de pe Bd. Metalurgiei
Parcul Tudor Arghezi, amenajat de Primăria Sectorului 4 pe bd. Metalurgiei, vizavi de cimitir, a început și el să prindă contur. Lucrările au început în februarie 2022 și durează 18 luni, după cum a anunțat primarul Daniel Băluță, deci ar urma să fie gata în vara anului 2023.
La jumătatea lunii noiembrie, edilul a postat un filmuleț cu stadiul lucrărilor, iar după cum se vede în imagini, au avansat destul de mult. Peste parc trec cabluri de înaltă tensiune, iar Primăria a anunțat în noiembrie că a început înlăturarea lor, iar acum se lucrează la asta.
„Parcul Tudor Arghezi este un obiectiv drag nouă tuturor și abia așteptăm să ne bucurăm de el. Pe acest teren însă se află un stâlp de înaltă tensiune care trebuie neapărat înlăturat.Din fericire, specialiștii au găsit o soluție rapidă și nu foarte costisitoare care ne va permite să înlăturăm liniile de înaltă tensiune de pe aria noului nostru loc de relaxare”, a scris Băluță pe pagina de Facebook.
Parcul va avea circa 27.000 mp și se află la intersecția bulevardului Metalurgiei cu strada Drumul Dealul Bisericii. În cadrul proiectului este construit un centru cultural și va fi amenajată o parcare supraterană. În total, investiția se ridică la circa 40 milioane lei.
Licitația pentru lucrările de construire a fost finalizată la începutul lui 2022 și a fost câștigată de 3 firme: OMEGA STAR SISTEMS, Totul Verde, QUEEN EIRINI S.R.L.
„Parcul nou înființat se va numi ,,Tudor Arghezi”, numele fiind ales în urma consultării cu cetățenii din Sectorul 4. Accesul pietonal și carosabil va fi amenajat la intersecția bulevardului Metalurgiei cu strada Drumul Dealul Bisericii, într-o zonă aflată în plină dezvoltare urbanistică. Sute de tinere familii, cele mai multe având copii, locuiesc acum în ansamblurile rezidențiale construite în ultima perioadă și au nevoie stringentă de o oază de verdeață, în care cei mici să se joace, iar adulții să se relaxeze. Sectorul 4 construiește aici un parc ultra-modern, cu zone de agrement și de promenadă, în locul unui teren viran, devenit în timp, depozit de gunoaie, care a fost expropriat”, este descrierea proiectului din anunțul de atribuire a licitației pentru desemnarea constructorului.
Parcul va avea în total o suprafață de circa 27.000 mp, însă o parte din teren va fi ocupată de centrul cultural și parcarea supraetajată.
„În cadrul parcului se va edifica o construcție cu rol de Centru Multicultural, totodată, în partea de sud a parcului, va fi amenajată o parcare supraetajată. Toți copiii din Sectorul 4 vor avea acces la această “oază de cultură”, unde vor putea viziona spectacole de teatru, concerte și vor putea participa la diverse evenimente culturale, precum expoziții de pictură, de fotografie, lansări de carte etc.. Totodată, sălile de spectacol vor putea fi puse la dispoziția grădinițelor, școlilor și liceelor din sector, care vor dori să organizeze aici diverse activități artistice, vernisaje, spectacole pentru copii și tineri”, se mai arată în descriere.
„Centrul multicultural” va avea sala de spectacole, săli de conferințe, zona birouri si terasa circulabila. Suprafața construită la sol va fi de 829.08 mp, iar cea desfășurată de 2629.53 mp.
În 2023 ar putea începe și restaurarea Parcului Carol
Parcul este unul dintre cele mai frumoase și valoroase din București, însă în ultimii 20 de ani Primăria Capitalei a investit foarte puțin aici, astfel că acesta s-a degradat constant.
La finalul lunii august 2022, Consiliul General al Municipiului București a aprobat documentația de avizare a lucrărilor și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea peisagistică a Parcului Carol I. Investiția este estimată la 47 milioane lei, aproape 10 milioane de euro.
Urmează ca Primăria Capitalei să emită autorizația de construire, apoi să se apuce de treabă. Durata lucrărilor este estimată la 3 ani.
Rămâne de văzut câți bani vor fi prevăzuți în bugetul pe 2023 pentru lucrare.
Proiectul de restaurare prevede:
- revitalizarea și refacerea fondului dendrologic și a spațiilor verzi
- reabilitarea aleilor și împrejmuirile
- reabilitarea instalațiilor și a rețelelor de iluminat public și monumental
- restaurarea, reorganizarea și înlocuirea mobilierului urban, a locurilor de joacă și a terenurilor de sport
- reabilitarea podurilor, fântânilor și pavilioanelor
- Parcul Carol are o suprafață de 293.702 mp și este monument istoric.
Ce se întâmplă cu Parcul Herăstrău
În timp ce terasele și restaurantele din Parcul Herăstrău se înmulțesc și prosperă, parcul, monument istoric arată din ce în ce mai jalnic. Malurile lacului se prăbușesc, aleile sunt pline de gropi și neîngrijite, o parte din locurile de joacă sunt stricate, este mizerie, iar locul pare abandonat. Parcul se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar în ultimii 10 ani singurele investiții au fost înlocuirea unor bănci, a unor locuri de joacă și câte ceva la rețeaua de iluminat. Locul are însă nevoie de investiții majore.
În fiecare an din 2019 încoace au fost prevăzuți bani în buget pentru începerea lucrărilor de consolidare a malurilor lacului, în 2020, în timpul administrației Firea a fost încheiat chiar un contract cu Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje, în valoare de 36 milioane lei, pentru realizarea lucrărilor la malurile lacului, însă nu s-a făcut nimic.
La finalul lunii octombrie 2022 a fost aprobat de Consiliul General un proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico- economici pentru consolidarea marilor de lac, aprobați în 2017, de la 45 la 72 milioane lei. Dacă primarul Nicușor Dan va aloca bani în bugetul pe 2023, lucrările ar putea începe. Durata estimată de intervenție este 5 luni.
Fără consolidarea malurilor lacului nu se pot moderniza nici aleile, deoarece pământul fuge și apar crăpături.
Tot în Parcul Herăstrău, municipalitatea are în plan să construiască un pod pietonal peste lacul Herăstrău, în valoare de 5,4 milioane lei fără TVA. În prezent există un pod provizoriu, făcut de armată, după ce mai mulți oameni au fost accidentați fiindcă treceau pe calea ferată. Durata de realizare este de 8 luni, indicatorii tehnico-economici fiind și ei actualizați la finalul acestui an.
Rămâne de văzut dacă primarul Nicușor Dan va trece bani în bugetul pe 2023 și pentru acest proiect.
Modernizarea parcurilor Plumbuita și Național
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat la începutul lui 2022 că va începe lucrările de modernizare a celor două parcuri, însă nu s-a întâmplat. În Plumbuita au fost înlocuite doar locurile de joacă vechi, iar lucrările vor începe în 2023, spune edilul.
Lunile acestea Primăria lucrează la elaborarea Documentațiilor de Avizare Lucrări Intervenție pentru cele două parcuri, a declarat pentru HotNews.ro Radu Mihaiu.