Sari direct la conținut

Incalzirea globala: temperatura va creste vara cu 4,3 grade in sudul Romaniei

HotNews.ro

Principalele tendinte la nivelul Romaniei, generate de incalzirea globala, sunt scaderea numarului de zile de iarna si cresterea temperaturii minime medii in timpul verii.

De asemenea, in sudul si sud-estul tarii temperatura maxima medie din timpul verii si a iernii va urca cu pana la doua grade, a declarat Marius Postelnicescu, director general al Administratiei Nationale „Apele Romane”, cu ocazia seminarului „Schimbarile climatice si impactul lor asupra Romaniei”.

Potrivit scenariiilor climatice globale ale Administratiei Nationale de Meteorologie, in perioada urmatoare vom asista la o crestere a temperaturilor in timpul iernii cu aproximativ doua grade. In timpul verii incalzirea va fi mult mai accentuata, de aproximativ 3,5 grade in nord si 4,3 grade in sudul Romaniei.

Tot in perioada de vara se va observa si o diminuare a cantitatii de precipitatii.

Specialistii considera ca schimbarile climatice vor determina in continuare cresterea nivelului marii care va pune in pericol zonele de coasta de pe glob prin eroziune si inundatii, intensificarea frecventei aparitiei evenimentelor meteorologice extreme si modificarea cantitatilor de precipitatii la scara globala care vor conduce la inundatii si secete.

Mai mult, datorita schimbarii conditiilor meteorologice, pot aparea modificari ale ecosistemelor locale, si chiar ciclurile globale ale apei pot fi tulburate.

Potrivit lui Marius Postelnicescu, cercetarile efectuate privind impactul schimbarilor climatice asupra resurselor de apa au aratat ca este nevoie de dezvoltarea de noi criterii si tehnici de proiectare a constructiilor hidrotehnice care sa faca sistemele de gospodarire a apelor mai putin sensibile la modificarile regimului hidrologic.

De asemenea, trebuie avuta in vedere elaborarea de noi proceduri de exploatare a sistemelor de gospodarire a apelor care sa tina seama de gradul de incertitudine in evolutia regimului hidrologic si implementarea strategiilor nationale atat in domeniul schimbarilor climatice, cat si in ceea ce priveste gestionarea inundatiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro