Sari direct la conținut

„Nu dati mita la prima intalnire”

Romania Libera

Cu ajutorul consilierilor sai din reteaua externa, Departamentul de Comert Exterior (DCE) a formulat cateva sfaturi de afaceri pentru potentialii investitori romani in Africa. Unele sunt de bun simt, insa altele te lasa cu gura cascata.

Pentru cei interesati sa faca afaceri in Egipt, in afara de informatiile utile, DCE prezinta si un sfat in ceea ce priveste o practica ilegala, mituirea oficialilor egipteni.

„In ciuda faptului ca bacsisul/mita reprezinta o regula a existentei si activitatii in Egipt, nu oferiti bacsis direct si la prima intalnire unui oficial guvernamental sau oamenilor de afaceri! Oamenii de afaceri vor fi multumiti cu profitul/comisionul unei afaceri reusite, iar daca este necesara acordarea unor comisioane oficialilor, acest lucru este bine sa fie discutat si facut de

agent/comisionar/intermediar”, se arata la paragraful 6.4.7 – „Mita” al Indrumarului pentru Egipt. Mituirea unui oficial este si in Egipt, ca peste tot de altfel, ilegala. Gestul Guvernului roman de a le da indicatii oamenilor de afaceri despre cum sa comita o ilegalitate ramane stupefiant.

Iata si cateva dintre sfaturile utile ale DCE: luati-va bilet de avion dus-intors (pentru obtinerea vizei); schimbati valuta la banci (altfel puteti fi escrocati); fiti atenti la hotii de buzunare aflati la iesirile din aeroporturi; nu va urcati in taxi pana nu agreati cu soferul pretul cursei (nu exista aparate de taxat si nu se dau chitante); inarmati-va cu rabdare in negocieri („viteza de

reactie a partenerilor locali este mult redusa fata de cea cunoscuta in Europa”); atentie la „teparii nigerieni” care vor sa ajunga in UE; vaccinati-va impotriva febrei galbene si a hepatitei B; in multe tari gradul de infectare cu HIV este ridicat; nu puteti parasi tarile africane cu „amintiri” precum fildesul sau coltii de rinocer.

„Daca exista potentialul unor relatii economice in Africa, este potentialul unor relatii cu guvernele, pentru ca piata are o putere redusa de cumparare. Pe vremea lui Ceausescu, au existat in principal bartere – noi le dadeam ceva, ei ne dadeau altceva.

Cand au introdus valuta, nu ne-a fost platita, avem si azi creante in tarile africane”, a declarat economistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata.

Evitati tepele nigeriene!

In Algeria, Romania exporta 5.000 de Loganuri pe an, produse metalurgice, animale vii, materiale de constructii, ingrasaminte, cereale etc. Circa 25% din exportul Romaniei pe continentul african se realizeaza cu aceasta tara.

DCE arata ca nu exista discriminare intre investitorii straini si cei autohtoni, iar sectoarele de interes sunt exploatarea hidrocarburilor, industria alimentara si a materialelor de constructii, serviciile. Bunurile necesare realizarii investitiilor sunt exceptate de TVA, iar investitorii care aleg zonele libere sunt scutiti de impozite.

La intrarea si la iesirea din tara se declara sumele in valuta si se prezinta documentele de schimb valutar. In Tanzania nu exista obligativitatea declararii valutei.

In Republica Benin, cotata cu risc ridicat pentru investitiile straine, la obtinerea vizei de afaceri sunt necesare, pe langa pasaport si alte acte, biletul de avion dus-intors, precum si un certificat de vaccinare impotriva febrei galbene. Sudanul cere, in plus, o scrisoare din partea firmei partenere si „Cartea galbena” de vaccinare impotriva febrei galbene si a holerei.

In Benin, autoritatile vor sa atraga cat mai multi investitori straini in turism, industria alimentara si in comunicatii. Romania importa din Benin bumbac si exporta autoturisme, ingrasaminte, vase emailate, autobuze. Atat in aceasta tara, cat si in alte state africane (Camerun, Nigeria) oamenii de afaceri romani pot „lua tepe” de la gastile nigeriene.

„Evitati sa dati curs oricarei propuneri scrise sau primite prin corespondenta e-mail, sosita din aceasta tara si care uneori pare foarte tentanta. Asemenea propuneri apartin unor retele de asa-zisi oameni de afaceri, toate fiind montaje ale unor persoane de origine nigeriana aflate in Republica Benin si nu vizeaza decat escrocarea partenerilor straini.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro