Sari direct la conținut

Culturile rezistente la seceta, de doua ori mai scumpe si fara rezultate garantate

Pentru a nu mai avea parte de pagubele produse de seceta, taranii ar trebui sa se orienteze spre culturi rezistente la seceta, este solutia propusa de ministrul Agriculturii Decebal Traian Remes. De altfel, ideea salvatoare a fost inclusa si in strategia agricola pentru anul 2008.

Cu toate ca la o prima vedere lucrurile par cat se poate de simple, specialistii in domeniu, chiar din “curtea” ministrului Remes, spun ca taranii nu ar trebui sa se aventureze spre astfel de culturi, care se obtin din seminte hibride (certificate) inainte de a avea toate informatiile necesare.

Daca, la nivel mondial, pentru orice tip de cultura se poate opta pentru seminte certificate rezistente la diverse intemperii, in Romania optiunile sunt limitate. Una dintre acestea este floarea-soarelui din care se pot obtine plante cu potential ridicat de productie, continut mare de ulei in seminte, rezistenta sau toleranta fata de seceta si fata de principalii paraziti sau agenti patogeni.

Si pentru celelalte culturi sunt solutii, insa cele rezistente la seceta nu sunt prea productive. „Ce trebuie sa stie un cultivator cand cumpara seminte hibride este ca fiecare dintre acestea au particularitatile lor. Spre exemplu, daca vrea sa aiba o cultura productiva, isi poate lua seminte care ii garanteaza asa ceva, in schimb acel soi nu poate asigura rezistenta la seceta.

Ar putea sa aiba o cultura rezistenta la seceta si la alti factori daunatori, in schimb recolta nu ar mai fi asa de mare”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu. Altfel spus, inainte de a opta pentru o cultura rezistenta la seceta, agricultorii trebuie sa stie unde pierd si unde castiga si cam care e prognoza meteo pentru anul agricol viitor.

Testele sunt cheia succesului

Dincolo de volumul de informatii, pretul este un impediment destul de serios deoarece semintele hibride sunt de cel putin doua ori mai scumpe decat cele obisnuite care nu ofera nici o garantie asupra culturii.

„Cu semintele hibrid cultura ar fi mai mare decat in mod normal, dar pentru a avea o astfel de cultura un agricultor ar trebui sa fie bine informat. Noi recomandam ca acestia sa se inscrie intr-o asociatie profesionala agricola. Acolo pot invata unii de la altii si se pot informa mult mai bine despre soiurile existente pe piata”, a mai spus Gheorghe Albu.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii ii sfatuieste pe tarani sa faca teste, respectiv sa planteze pe 1000 metri patrati soiuri rezistente la seceta iar pe o suprafata similara seminte „obisnuite” pentru a vedea diferenta.

Secretarul de stat spune ca cei care au folosit anul acesta soiuri hibride ar fi putut obtine chiar si in conditii de seceta circa 4400 de kg grau/ha sau de 5700 kg orzoaica/ha, fata de 1.500 kg grau/hectar, cat a fost media pe tara.

de Paul Barbu

integral in Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro